Här börjar en ny VM-dröm

Laget har enats om ett högt mål - final

Foto: BILDBYRÅN
SE, DET SNÖAR! Första lagfotograferingen av det svenska VM-laget drabbades av ett snöfall. Kim Källström längst fram till höger biter ihop tänderna i kylan.
FOTBOLL

DUBLIN

Resan mot fotbolls-VM har börjat.

I går enades landslaget om målsättningen i Tyskland.

Sportbladet kan avslöja att den består av två delar och är högt satt:

1. Gå vidare från gruppspelet.

2. Skapa en mental bild av att "vi kan gå hela vägen".

Kvällens landskamp mot Irland är första steget mot fotbolls-VM som börjar 9 juni. I går diskuterade spelare och ledare vilken målsättning som ska gälla inför Tysklandsresan.

Precis som vissa spelar antytt tidigare - däribland Zlatan Ibrahimovic - är den högt satt.

Det bekräftar assisterande förbundskapten Roland Andersson för Sportbladet.

- Den klara målsättningen är att gå vidare från gruppspelet. Men sedan ska alla spelare veta att vi kan gå hela vägen. Så bra är vi, den kvaliteten har vi. Vi har kunnandet och organisationen att slå vilket lag som helst. Samtidigt ska det mycket till om vi ska gå hela vägen. Men för vissa spelare är det bra att ha en ordentlig utmaning som målsättning.

En diger planering

I samband med Irlandssamlingen har även VM-planeringen spikats. Helt i linje med den höga målsättningen laddar Sverige för en lång resa.

- Planeringen handlar om boende, resor och innehåll från och med lägret Visby i maj till hur länge det nu varar, förhoppningsvis till 9 juli då finalen spelas, säger förbundskapten Lasse Lagerbäck.

Samma lösning

I går fick spelartruppen komma med synpunkter på landslagsledningens planering.

- Det fungerade bra i Japan (VM 2002) och Portugal (EM 2004). Förhoppningsvis kan vi hitta en likadan lösning nu, säger Henrik Larsson.

- Det är viktigt att försöka leva så normalt som möjligt, som man gör hemma i klubblaget. Att man bor bra och att det finns saker att hitta på, menar Henke.

Pingisbordet har varit en uppskattad detalj på spelarhotellet under tidigare mästerskap. Det användes flitigt i både Japan och Portugal.

-Jag förväntar att det finns ett nu också, säger Anders Svensson.

Ingen önskelista

Henrik Larsson beskriver maten som en annan viktig del.

- Det är alltid jätteviktigt. Det är bättre att se fram emot att gå ner och äta än tvärtom. Jag har väl ingen önskelista direkt, men det brukar gå att snacka med kocken.

Vad beställer du?

-Husmanskost. Till exempel kåldolmar eller köttbullar som man inte äter så ofta annars.

Henrik Larsson intar arenan i Dublin.

...och så ser schemat ut

Robert Laul