Tre frågor som bör svaras ”ja”

Sportbladets förbundskapten Lars-Roland Sandlin granskar laget som möter Irland

FOTBOLL

DUBLIN. Riktigt roligt, Lars-Roland!

Alla närvarande stjärnor spelar från start, och samtidigt fick vi lite nytt godis att suga på.

Jag hade nog väntat den gamla vanliga laguppställningen med säkra kort som Lucic och Anders Svensson, men valen av Petter Hansson och Johan Elmander i startelvan känns helt rätt.

Båda väl värda den här chansen efter starka insatser i höst och vinter.

Här finns nu spelare som antingen kan spela in sig i eller spela ut sig ur VM-truppen, och det ger naturligtvis en annan dimension åt kvällens TV3-sända landskamp.

Frågorna som vi hoppas få positiva svar på är:

1. Kommer Heerenveens hälsing Petter Hansson att våga ta för sig ordentligt mellan lagkapten Mellberg och vänsterback Edman?

Det har varit lite si och så med det tidigare, men i takt med framgångarna – och målen... – i Holland borde väl också självförtroendet öka.

2. Kommer Johan Elmander – som nu hamnat till höger på mitten som en konsekvens av Fredrik Ljungbergs återbud, vilket gjorde att man kunde placera Christian Wilhelmsson till vänster... – att få utrymme för sin löpförmåga på kanten?

Bröndby-forwarden skulle kunna bli en dubbel lösning för Lars-Roland med sin dubbla kompetens, både som toppforward och ytterspringare.

Det var han som bäddade för ”Chippens” 1–0-mål i tisdagens internmatch efter ett vackert upplopp utmed högerkanten.

3. Ska Kim Källström, som enligt franska rapporter nu hittat storformen, äntligen ta sin chans som dirigent på mitten?

Annars var det ovanligt mycket väder denna Dublin-tisdag, då landslagsträningen på matcharenan inleddes i ymnigt snöfall, genomfördes i två plusgrader och där vi på vägen ut till Lansdowne Road tvingats passera genom en hagelskur.

Däremellan riktigt mysigt i solen och blomsterrabatterna vittnar om att våren är på väg.

Som den mytomspunne Flann O´Brien (Myles na Gopaleen) – i år är det förresten 50 år sedan han dog... – skrev i sin spalt i The Irish Times:

”Våren är i faggorna och varje ärbar flicka har naturens skrud i sinnet”.

Landslagets klimathårding är...

Hur svenska spelare och ledare skrudar sig på träning är också värt att studera. Förbundskapten Lars körde med uppfälld huva hela träningen, förbundskapten Roland var bathuvad liksom målvaktstränare Lennart (Ljung) och fysiologen Paul (Balsom).

Barhuvade spelare var Niclas Alexandersson, Petter Hansson, Mikael Dorsin och Alexander Östlund.

I kortbyxor spelade Erik Edman, Marcus Rosenberg, Mattias Jonson, Marcus Allbäck och Alexander Östlund. Utan handskar spelade Mattias Jonson och Alexander Östlund.

Resultatet av denna hårda granskning blir att ”Salle” Östlund, representerad i alla tre kategorierna, härmed utnämns till landslagets klimathårding.

Lasse Lagerbäck?

– Synd, sa han, att det blivit svensk vinter i Irland.