Början på slutet

Peter Wennman: Beckhams hyllningar värmer Svennis

Foto: AP
All together now Att han fick sparken har inte sänkt Sven-Göran Eriksson – tvärtom. Svennis mår bra och har landslagsspelarnas stöd. ”Det som hänt Sven är skamligt”, säger lagkaptenen Beckham.
FOTBOLL

LIVERPOOL. Sven-Göran Eriksson må vara nysparkad och en aning stukad i själen, men så här hundra dagar före VM tycks både valser och snedsteg vara glömda.

Det är mer rock n’ roll nu, mer shake (inte shejk) över Svennis person, som om både benen och sinnet blivit lättare.

Är Beckhams kärlek förklaringen?

Svennis höll presskonferens på Anfield i går inför kvällens träningskamp mot Uruguay, och han gav ett väldigt avspänt och sympatiskt intryck på hela församlingen. Detta var ett framträdande av en man som inte längre är rädd att förlora jobbet, detta var en man som har allt att vinna och som tänker göra det utan stenbumlingar som tynger i hans bröst.

Svennis ser slutet på nåt som varit och början på nåt helt nytt, och det verkar som om han känner sig lättad över hur hela den här historien med den falske shejken, de något oförsiktiga uttalandena om sina spelare och avskedet från FA till sist avlöpte.

Inte minst måste det värma honom att höra de engelska stjärnornas hyllningar.

David Beckham kunde ju ha tagit illa upp av den där smyginspelade konversationen i Dubai, men han – och alla andra i landslaget – står nu starkare än nånsin bakom Svennis.

”Alla spelare gillar Sven”

Det känns nästan som om de skulle kunna dra igång en rörelse för att få FA att riva upp sitt beslut och be Svennis stanna ett par år till.

Beckham, i går:

– Det som hänt Sven är skamligt. Att han lämnar jobbet är en stor förlust för England. Folk påpekar att han inte vunnit nåt stort med oss, men titta på statistiken, på resultaten i de viktiga matcherna. Han har också fått oss att spela bra fotboll väldigt ofta. Han har vår fulla support, både som coach och människa.

Skulle du vilja att han stannar?

– Ja. Det är alltid bra med stabilitet. Jag har varit med om så många tränarbyten i Real Madrid att jag vet hur dålig påverkan det kan ha.

Nu är ju inte Beckhams ”kärleksförhållande” till Svennis nån nyhet, de har haft en väldigt bra relation ända sen Becks utnämndes till lagkapten för fem år sen – inför mötet med Finland här på Anfield.

Men samma stöd för Svennis uttrycktes av Tottenhams målvakt Paul Robinson och Chelseas Frank Lampard i måndags – och av Liverpools Steven Gerrard i går.

– Alla spelare gillar Sven, sa Gerrard.

Inom parentes sagt: under alla presskonferenser jag bevakat med England under åren har jag aldrig hört spelarna säga ”Sven” förr. De har alltid tidigare sagt ”the manager”. Nu är det Sven hit och Sven dit, vad det nu beror på.

Det har till och med spekulerats i en hemlig överenskommelse bland spelarna om att åka till VM och spela under parollen ”vi ska vinna för Sven”.

Men det förnekas av både Lampard, Gerrard och Beckham.

– Nåt sånt behövs inte. VM i sig självt är tillräckligt stort och viktigt för att alla ska vara motiverade till max, sa Beckham i går.

”Många har mitt nummer”

Real Madrid-stjärnan satt med ny frisyr igen – nåt slags fluffig lugg – och imponerade på media med kloka ord, värme och humor. Det ar anmärkningsvärt hur den mannen har utvecklats som människa sen han gjorde debut som lagkapten.

Då kunde han knappt prata – nu är han lysande.

– Jag är 30 år nu, men jag vill spela VM 2010 också. Och jag vill vara lagkapten i det laget. Jag hoppas näste manager vill behålla mig, sa han.

Och Svennis mår alltså bra.

Han mönstrar starkast möjliga lag mot Uruguay i kväll, förutom Arsenals back Ashley Cole. Dennes skadeläge har försämrats igen och börjar nu bli ett allt större orosmoment.

Svennis hävdar att han inte har några revanschkänslor mot FA, att han inte kommer att småle sina chefer i ansiktet om England vinner VM i sommar:

– Så känner jag absolut inte.

Och det är klart, efter ett ”golden handshake” värt 40 miljoner vore det väl sjutton om Svennis skulle vara bitter. Han kan dessutom se fram emot en ny, spännande utmaning i höst.

– Jag vill inte ta något sabbatsår. Jag vill ha två veckors semester efter VM och sen sätta igång med fotboll igen.

Men var?

– Det är många som har mitt telefonnummer?jag bara väntar och ser, ringer det så ringer det.