Peter Wennman: Sverige behöver inte frukta England – Svennis har mycket att grubbla över

FOTBOLL

LIVERPOOL. När slutsignalen gått på Anfield drog en hagelstorm fram över ett iskallt Liverpool och smattrade mot taket på Englands spelarbuss.

Det kan tänkas att Sven-Göran Eriksson måste ducka för hagelsvärmar av grövre kaliber i Tyskland om tre månader.

Om inte laget blir bättre. Mycket bättre.

Läser man engelska tidningar kan man få för sig att VM börjar i morgon, det är ett oerhört pådrag i spalterna (och stor optimism, förstås), men fotbolls-England ska vara tacksamt över att det alltså är långt kvar innan allvaret börjar.

När den svenske förbundskaptenen Lars Lagerbäck kollar videobandet från England-Uruguay (2-1) - för det tänker han väl göra - kommer han att upptäcka vad 40 000 andra såg på Anfield i går:

Att Svennis har mycket att grubbla över innan detta England ens är i närheten av att tillhöra VM:s största favoriter.

Jag har själv tillhört dem som trott mycket på England i sommar, och det gör jag fortfarande. Men inte med samma övertygelse som före den urtrista Uruguay-matchen.

Det är så mycket gammalt elände som hänger kvar.

Problemet Beckham

Till exempel oturen med skador inför de viktiga turneringarna. Inte nog med att Svennis har en av världens bästa vänsterbackar, Ashley Cole, borta på obestämd tid. I går fick hans ersättare Wayne Bridge bäras ut på bår efter drygt 20 minuter med ett skadat ledband i vristen. Det kan i värsta fall ta åtta veckor att läka. Och mittfältsgiganten Frank Lampard lämnade truppen redan kvällen före matchen med en sträckt ljumske. Inte bra i ett läge då Svennis verkligen måste börja spela ihop sitt mittfält och få alla bekväma i sina roller.

- Det är typiskt. Ett tag fick vi alla mittbackar skadade samtidigt. Nu är det vänsterbackarnas tur, säger Svennis.

Och så problemet David Beckham.

Han hänger fortfarande som en obestämd partikel i ett ingenmansland mellan backlinje och mittfält, han verkar fullständigt vilsen i sin roll som högerbreddare i landslaget. Missförstånden med lagkompisarna var otaliga i går. Och precis som under EM i Portugal var det backen Gary Neville som stod för de offensiva frambrytningarna och inläggen från högerkanten.

När Beckham byttes ut mot den lille vesslan Shaun Wright-Phillips blev det betydligt bättre snurr på den sidan, plötsligt märktes det att England faktiskt hade en spelare till höger.

Jag skrev i går att Becks vuxit enormt som människa och är en strålande lagkapten, och det står jag för. Men det gäller inte riktigt när det handlar om själva SPELET, och det är trots allt viktigast.

England hade en naturlig auktoritet och pådrivare, en nästan självklar lagkapten (utan kaptensbindel) på planen i går, och det var Steven Gerrard. Hela hans kroppspråk berättade för lagkamraterna vem som var kung på planen. Gerrard dominerade i England och var den ende kreative tillsammans med Joe Cole, medan kapten Beckham sprang och gömde sig.

Kryss – som vanligt

Om inte Svennis får ordning på detta finns det risk för att Tysklands-VM blir en upprepning av det haltande engelska spelet i Japan 2002 och Portugal 2004.

Lagerbäck bör också kunna konstatera att det är för få tempoväxlingar i det engelska spelet, för få överraskningsmoment, och att det går långsamt på mittfältet. Det var inga som helst problem för Uruguay att hinna ställa upp, vända näsorna mot bollen och ta positioner. Gästerna hade hunnit knyta skorna också om det krävts, så lång tid tog det för England att försöka hitta en uppspelsväg.

Å andra sidan kan man ju vända på saken och säga att Sven-Göran Eriksson knappast blir mörkrädd heller när han ser videon från Sveriges match i Dublin.

- Ja, jag hörde att det blev 3-0 till Irland, sa han i går. Men Ljungberg spelade väl inte?

- Nej. Och Zlatan utgick tidigt.

- Ja ja, vi ska komma ihåg att det bara är träningsmatcher än.

Visst, men även om England i alla fall vann i går (segermål av Joe Cole på stopptid) så ser det just nu inte ut som om Sverige behöver frukta England - precis som England inte behöver frukta Sverige.

Så det blir väl kryss på kupongen i sommar, precis som vanligt.