VM avgörs utan svenska domare

Vill ersätta Frisk med Fröjdfeldt – men Fifa sa nej

FOTBOLL

DUBLIN

Sverige försökte ersätta förtidspensionären Anders Frisk med Peter Fröjdfeldt, men Fifa var obevekligt.

Det blir ingen svensk domare i fotbolls-VM.

- Det känns lite konstigt nu och kommer att kännas ännu konstigare när VM pågår, säger domarbasen Bo Karlsson.

Frisk.

I februari förra året kallades 36 domare, varav 18 européer, till ett första VM-läger. Anders Frisk var en av dem, men månaden därpå gav han upp karriären på grund av de hot som riktades mot honom och hans familj.

Fifa ratar Fröjdfeldt

Bo Karlsson har sedan dess jobbat för att Peter Fröjdfeldt skulle få ta över den VM-plats som var vikt åt Frisk. Både muntligt och skriftligt har han uppvaktat Fifa, det internationella fotbollförbundet.

- Jag känner dem som leder Fifas domarkommitté och har försökt få dem att inse att Sverige borde vara representerat. Vi har ju en annan domare i samma klass, säger Bo Karlsson.

Fifa vägrar dock att sätta in ett nytt namn i den befintliga gruppen, trots att den enda svensken försvann. Kandidaterna är redan namngivna. Peter Fröjdfeldt har som utomstående, menar Fifa, inte tävlat på samma villkor. Att han har dömt sex VM-kvalmatcher, flest av alla Europas domare, spelar ingen roll.

- Antalet europeiska domare ska reduceras till tolv. Är en redan borta får de ett lättare jobb, konstaterar Bo Karlsson.

Han beklagar att VM avgörs utan svenska domare.

- Det finns ingen bättre marknadsföring än VM. Det är ett skyltfönster att visa vår höga standard.

Peter Fröjdfeldt är allsvenskans överlägset populäraste domare. VM stannar däremot vid en dröm.

- Jag har gjort mitt bästa, men eftersom jag inte var nominerad från början kan jag inte vara bitter, säger Peter Fröjdfeldt.

Svenska VM-domare

Stefan Holm