”Världen skrattar åt oss”

Tyskland skakas av intern kritik inför VM

1 av 2 | Foto: ap, getty images
Jürgen Klinsmann (ovan) har inte lyckats få ihop det tyska landslaget ännu. Nu kräver Stefan Effenberg (nedan) hans avgång.
FOTBOLL

TURIN

Först 1-4 mot Italien, sedan utskälld av Franz Beckenbauer.

Nu krävde den förre storspelaren Stefan Effenberg att Jürgen Klinsmann lämnar det tyska VM-laget.

Det är mindre än tre månader tills fotbolls-VM i Tyskland och hos värdnationen råder kaos.

Inte nog med att VM-generalen Franz Beckenbauer kritiserar förbundskaptenen offentligt, nu kräver Stefan Effenberg hans avgång - med omedelbar verkan.

- Resten av världen skrattar åt oss, säger VM-spelaren från 1994 till Bild - och han föreslår en folkkär ersättare:

Ottmar Hitzfeld, före detta tränare i Bayern München som vunnit fem tyska mästerskap och tagit två segrar i Champions league.

Fått gå länge sedan

- Om jag vore ansvarig hade jag givit Klinsmann sparken direkt och ersatt honom med Hitzfeld redan före matchen mot USA (den 22 mars). Hade detta hänt i en bundesligaklubb hade han fått gå för länge sedan, säger Stefan Effenberg.

- Hitzfeld vore bra för laget och för stämningen i Tyskland. Jag känner Klinsmann och han kommer inte att vika en millimeter. Vad finns att rädda? Det finns så många problem kring laget.

Stefan Effenberg kritiserar bland annat behandlingen av försvarsspelaren Christian Wörns, som petats ur truppen sedan han påtalat att det var konstigt att han var i den senaste landslagstruppen och fick reda på det via journalister. Han är kritisk mot att Klinsmann inte bestämt sig för en förstemålvakt och att han åkte hem till USA direkt efter förlusten i Italien och inte såg de tyska lagens Champions league-matcher i Milano och Turin.

"Lugn och ro"

- På så sätt förlorar han trovärdigheten hos spelarna. Han kan inte kräva att de ska offra något när han inte gör det själv, säger Effenberg i TV-kanalen Premiere.

- Det viktigaste nu är att få lugn och ro i landslaget. Det är bara möjligt om tränaren får sparken.

USA-resan är också grunden till Franz Beckenbauers kritik. Han är irriterad över att Klinsmann inte kom till FIFAs tränarseminarium.

Alla stora förbundskaptener var där.

Utom kaptenen för VM:s värdnation.

Anna Andersson