Blågults unika VM-laddning

Privata dagböcker och matchdetaljer - nu har Balsoms tuffa upplägg inletts

FOTBOLL

Hemliga formulär och träningsdagböcker.

Sportbladet kan i dag avslöja landslagets unika förberedelser inför VM

Målet: att bli mästerskapets starkaste lag.

Foto: MAGNUS WENNMAN
Bättre fysik Lars Lagerbäck kommer tillsammans med Paul Balsom att analysera de resultat som spelarna lämnar in. Därefter får varje VM-spelare ett individuellt träningsprogram.

Den första arbetsfasen inleddes i helgen. Via ett hemligt mejlkonto ska Zlatan Ibrahimovic, Fredrik Ljungberg och alla andra VM-aktuella spelare skicka in mallade formulär till landslagets fysiolog Paul Balsom efter varje spelad match, så att ledningen får fullständig och kontinuerlig information om spelarnas status.

Landslagsstjärnorna ska beskriva:

Hur mycket de har spelat och hur de upplevde att de presterade.

Om de blev utbytta, och i så fall om det var av taktiska eller fysiska skäl.

Om de har några skador och skavanker.

Hur de mår rent generellt och upplever sin situation i klubben.

Begränsad tid

Den som har den löpande kontakten med spelarna, och som behandlar uppgifterna, är fysiologen Paul Balsom. Det är han som är mannen bakom projektet.

- Vi har begränsat med tid på oss att träna tillsammans och vi måste vara effektiva. Vissa spelare är väldigt slitna när vi samlas inför VM och då passar det dem att ägna tiden före VM åt återhämtning. Andra har nästan inte spelat alls, och måste då träna väldigt hårt. Sen ligger vissa någonstans mittemellan. Nu kan vi få reda på hur det ligger till med varje enskild spelare, säger Paul Balsom och fortsätter:

- Jag är ju först och främst intresserad av det som sticker ut. Om en spelare till exempel inte sovit bra eller känner sig sliten. Formuläret lämnar utrymme till att nämna såna detaljer. På det sättet får jag de nödvändiga varningslamporna i tid.

Obligatoriskt

Nästa fas inleds den 10:e

april. Då är det inte bara matcher som ska rapporteras, i stället ska de VM-aktuella spelarna föra daglig träningsdagbok, där varje tränad minut ska redogöras för.

- Det handlar om att ha bra kommunikation med spelarna, för att ha stenkoll på deras status. Vi tror att det är effektivare med en dagbok, i stället för att bara förlita sig på fystester vilket många andra landslag gör. Att börja arbetet med fystester först när VM-truppen samlas på Gotland är för sent.

Genom att finslipa spelarnas fysiska status ska landslaget kunna ta ytterligare ett steg i Tyskland i sommar.

- Vi var nära redan 2004, målet nu är att vi ska vara VM:s bästa lag vad gäller det fysiska spelet, säger Paul Balsom.

Sportbladet granskar: Så ska Sverige bli det starkaste laget i VM

Arbetet med att finslipa de svenska landslagsstjärnornas fysik inför VM-premiären är redan i full gång. Dirigenten heter Paul Balsom och är fysiolog.

Sportbladet har kartlagt det rigorösa arbetet som ska leda till blågula framgångar i sommar.

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM