EM i Portugal bevis på rätt träning: ”Fokus på det individuella”

FOTBOLL

Landslagsledningen har jobbat i sex år för att förbättra förberedelserna inför mästerskapen.

Veteranen Teddy Lucic berättar hur fysträningen utvecklats under åren.

- Det är mycket mer fokus på individuell träning i dag, säger han.

Tanken att effektivisera landslagets fysiska förberedelser inleddes efter EM-sommaren 2000, när Sverige åkte ur med en ynka ihopspelad poäng i gruppspelet.

- Då körde vi alldeles för hård belastning på träningen och vi fick en trupp som inte klarade av den fysiska ansträngningen. Vi hade tränat för dåligt helt enkelt, säger fysiologen Paul Balsom.

Bättre fysisk status

Efter den misslyckade turneringen har Paul Balsom tillsammans med förbundskaptenerna ständigt jobbat på att förbättra spelarnas fysiska status inför mästerskapen. Dagens metod, användes för första gången inför EM i Portugal 2004, där det ju gick betydligt bättre...

- Vi fick väldigt bra respons från spelarna i Portugal, och dessutom klarade vi den fysiska biten i turneringen väldigt bra. Förutom Danmarks andra mål (66:e minuten), släppte vi inte in ett enda mål under matchernas sista halvtimme. I stället kvitterade vi i slutskedet mot både Italien och Danmark, säger Paul Balsom.

Teddy Lucic, som var med både i EM-turneringarna 2000 och 2004, och som är given i den kommande VM-truppen, håller med.

- Det har fungerat bra. Hade inte vi hjälpt till hade det varit svårt för dem att anpassa träningen. Inför EM 2004 märkte man hur ledningen aktivt styrde träningen för vissa spelare, säger han.

David Tanentsapf