Glöm VM-guldet, Klinsmann

Stefan Alfelt: Förnuftet säger att det inte blir en tysk succé i sommar

FOTBOLL

Vi vet hur det brukar vara med Tyskland.

Svaga träningsmatcher. Odugligförklarad förbundskapten. Ett gäng gubbexperter som klagar på allt i kraft av att de gjorde Bayern München och Västtyskland störst för drygt 30 år sen.

...och sen går tyskarna till VM-final.

Fast inte den här gången. Väl?

Jag är, så att säga, fotbollsskolad i perioden när västtyskarna var som bäst och vågar därför aldrig räkna bort dem tidigt. Minns förra VM. Ballack och Kahn var fantastiska – men laget borde egentligen inte ha räckt till för att nå den final man nådde.

Och nu är det till på köpet VM på hemmaplan... men trots att jag precis sett tyskarna vinna med 4–1 över också VM-klara USA säger förnuftet att det inte ska bli en tysk succé i sommar. Jürgen Klinsmanns landslag är helt enkelt inte bra nog.

Under en hygglig inledning i matchens första 20 minuter skapade Tyskland två rejäla målchanser, men de brändes och resten av perioden var det klart B-betonade amerikanska landslaget lika bra.

De 64?500 åskådarna på Westfalenstadion visslade och buade ut sitt landslag när spelarna lämnade planen för halvtidsvila. Något som publiken kanske inte fick göra. Onsdagen var nämligen dagen då allt skulle bli bra för tyskarna. Det var bestämt så.

DDR-metoder

Ordningsvakter visiterade alla åskådare och beslagtog banderoller med negativa budskap om exempelvis starkt ifrågasatte Klinsmann. Under matchen visade tv publik som viftade med budskap typ ”Vi tror på er”.

På stolarna låg vita t-shirts med texten ”Vi för er – ni för oss” tryckt på bröstet. Gåvor från tyska fotbollförbundet för att muntra upp tvivlande fans. Upplägget påminde inte så lite om gamla DDR:s förnekelsemetoder.

Publiken blev heller inte glad förrän inhopparen Bastian Schweinsteiger sköt en frispark ämnad som inlägg rätt i mål minuten efter paus. Riktigt bra stämning blev det när tre mål stänktes in på sex minuter. Det förlät till och med Oliver Kahns miss av bollen när han försökte nicka bort en lång djupledspassning som i stället blev ett mål från halva planen.

Klassräddningar av Kahn

Kahn hade dessförinnan gjort två klassräddningar och blir förmodligen Klinsmanns val i den infekterade striden om vem som ska vara förstemålvakt av Bayern Münchenkeepern och Jens Lehmann.

Den målmässigt klara segern döljer inte att Tyskland i dag inte har ett eget särpräglat spel som man hade under storhetstiden.

För tredje gången använde Klinsmann en 4–3–3-taktik men det var inte taktiken som firade triumfer utan som vanligt byggde spelet helt på Ballacks initiativ. Han är världens mest komplette mittfältare. Jobbar hårt defensivt, bygger upp anfallen och avslutar dem.

USA tog helt slut efter paus men å andra sidan är det inte många som kommer att spela i VM av dem som var med i går.