Backkrisen i Blågult

- Är det så här i slutet på april är det bekymmersamt

FOTBOLL

Olof Mellberg dras med en mystisk skada, kritiserade Alexander Östlund harvar i botten av engelska andradivisonen.

Och nu - Erik Edman gipsad.

- Är det så här i slutet av april och början av maj blir det bekymmersamt, säger assisterande förbundskaptenen Roland Andersson.

Det kom chockbesked från Frankrike i går. Landslagets givne vänsterback, Rennes Erik Edman, hade brutit vristen och skulle missa VM.

Men uppgifterna stämde inte.

- Det är en liten spricka i ett ben i vänsterfoten. Det är inte roligt, men sådant är livet. Det känns ändå okej. Om två veckor räknar jag med att kunna träna igen, säger Edman till Sportbladet.

Skadan uppstod på träningen i torsdags.

- Jag fick en smäll på vänsterfoten samtidigt som jag trampade ifrån för att springa iväg. Jag fortsatte träna lite till, men tvingades bryta eftersom det inte kändes bra.

Ingen fara med ledband

Han röntgades omgående, men på de första plåtarna syntes inte sprickan. Det var först när Edman undersöktes på nytt dagen därpå som skadan upptäcktes.

- Foten har röntgats åtskilliga gånger. Det är ingen fara med ledband och sådant, och sprickan är liten. Nu är jag gipsad och kan inte stödja på foten.

I dag träffar han troligen någon av landslagsläkarna och sjukgymnasten Johan Algulander i Stockholm.

- Nu får jag några veckor att vila upp mig på. Jag har spelat alla matcher i 90 minuter och det har varit en lång säsong, säger Erik Edman

Är du orolig för att VM ska vara i fara?

- Ja, det är klart. Det är ingen bra grej. Först och främst vill det till att jag blir uttagen. Lasse (Lagerbäck) och Roland (Andersson) tar in det här i beräkningarna.

För förbundskaptenerna är Edmans skada ytterligare en börda till en allt mer osäker svensk backlinje.

Tittar på andra

Olof Mellberg lider av en inflammerad nerv. Högerbacken Alexander Östlund har blivit hårt kritiserad för sina insatser i Blågult och kämpar på nedre halvan av engelska division 2 med Southampton.

- Det är alltid bättre när folk spelar och är i form. Det hade känts betydligt behagligare. Det är inget att hymla med, säger Roland Andersson och fortsätter:

- Men ligorna tar slut ganska snart. Då kan eventuella skador läkas före VM. Helst ska vi inte ha några oklara skador i slutet av april eller i början av maj. Är det fortfarande så här då kan det bli lite bekymmersamt.

Kommer ni titta mer på de alternativ som finns till de här spelarna?

- Vi har koncentrerat oss på de här spelarna för att det kan hända sådana här saker med skador. Till exempel ska vi ta oss en närmare titt live på Fredrik Stenman. Han har tagit ett stort kliv och slagit sig in i ett bra Bundesligalag.

Stefan Holm, Michael Wagner