Vi har ett riktigt bra landslag - men en farligt tunn trupp

FOTBOLL

Erik Edman har brutit benet.

I några timmar drabbades vi av ett chockbesked vars värsta chockvåg var påminnelsen om hur fruktansvärt sårbar vår VM-trupp är.

Efter en backpackernatt utan sömn på Barcelonaflygplatsen el Prat i väntan på flygavgång 6.10 via Amsterdam var hjärncellerna inte helt på topp när jag nåddes av skadebeskedet. Men jag är inte säker på att det bara var därfor som det tog ett rejält antal minuter innan namnet Dorsin poppade upp i skallen. Jag hade helt enkelt förtvivlat svårt att hitta en tänkbar ersättare för Edman i VM.

Mikael Dorsin i all ära så är jag för den delen inte helt säker på att han verkligen är en tänkbar vänsterback i VM. Och hur illa ställt är det inte om en vänsterback måste anses som i princip oumbärlig?

Lika illa är det på de flesta platserna i Lars Lagerbäcks och Roland Anderssons trupp. Vi har ett riktigt bra landslag - men en farligt tunn trupp. Inte ens Olof Mellberg kan anses som en klippa i alla lägen längre.

Målvakterna ska vi inte tänka på

Utöver en frisk Edman, en fortfarande helt given Mellberg och coole alltid duktige Teddy Lucic finns egentligen ingenting högklassigt i övrigt på försvarssidan. Varken en högerback eller ersättare i närheten av de nämndas kvalitet.

Målvaktssidan ska vi bara inte ens tänka på. Man kan få mardrömmar för mindre. Andreas Isaksson är kanske inte lika viktig som Zlatan Ibrahimovic och Henke Larsson men snuddande nära.

Jag har själv påstått att Sverige kan vinna VM men erkänner att det mest är ett teoretiskt resonemang baserat på en optimal utveckling där varken skador eller avstängningar förekommer. Alltså en utopi.

Nu verkar det inte som att Erik Edmans VM-deltagande är i omedelbar fara. Håller första diagnosen att det bara är en spricka i foten är han igång igen om några veckor.

Henke är den som med sitt kloka löpande och enkla spel kan skapa ett effektivt anfallsspel. Zlatan är liraren som kan avgöra vilken match som helst helt på egen hand. Skador på en eller båda dessa superstjärnor skulle sänka landslagets spetskvalitet rejält men samtidigt är hur konstigt det än låter just forwardssidan den lagdel vi har bäst alternativ till. Marcus Allbäck, Markus Rosenberg, Mattias Jonson och Johan Elmander har alla internationell kapacitet, utan att vara i närheten av superstjärnestatus.

På mittfältet är defensive balansspelaren Tobias Linderoth viktigare än både Fredrik Ljungberg och Christian Wilhelmsson. Så länge som förbundskaptenerna väljer att hävda att formstarke Marcus Lantz är ett sämre alternativ än Daniel Andersson tvingas man till omorganisation av laget när Linderoth blir avstängd.

Hoppas på en sakdefri vår

Tisdagen 9 maj presenteras VM-truppen men redan i förra veckan sa Lars Lagerbäck att 16 spelare kunde anses som klara. Eftersom en av dem är Eddie Gustafsson som andremålvakt bakom Isaksson innebär det att de klara är precis de utespelare som förbundskaptenerna anser hålla för spel i VM. De sista sju tas ut för att sju till ska tas ut. Vi får hålla tummarna för en skadefri vår och sommar.

Stefan Alfelt