Så blir Zlatan VM-kung

Stjärnan VM-laddar – med spabehandling

Foto: LENNART MÅNSSON
Sätter in åtgärder När landslaget samlas i Visby inför VM kommer landslagets fysiolog Paul Balsom att ge Zlatan ”måbra-behandling”.
FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovic ska hitta VM-formen med hjälp av spabehandling.

Sportbladet kan avslöja att superstjärnan lär få ladda upp inför mästerskapet med varma bad och vattengympa.

– Förmodligen blir det nån slags må bra-behandling för Zlatan, säger landslagets fysiolog Paul Balsom.

Foto: ANDREAS BARDELL.
varma bad Formen är frostig just nu, men svenske nyckelspelaren Zlatan ska vara i gott slag till VM i Tyskland – tack vare spabehandling.

Zlatan upplever en tung period i Juventus. Han har inte gjort mål på två månader i ett lag som svajar ordentligt, fyra raka utan seger i ligan och utslaget ur Champions League.

Med bara 50 dagar kvar till VM måste superstjärnan hitta tillbaka till storformen, annars har Sverige inte mycket i Tyskland att hämta.

– Jag tycker i och för sig inte att det bara är Zlatan, hela Juventus ser ganska lojt och trött ut just nu. När det går dåligt för laget och det är tungt mentalt påverkar det också fysiken. Men jag tycker att man ska vara försiktig i kritiken. Se bara på Fredrik Ljungberg, han hade det tungt tidigare under säsongen, nu är han lika bra som någonsin förr, säger Paul Balsom.

Vattengymnastik

Den 21:e maj samlas landslaget i Visby för att ladda upp inför mästerskapet. Då kommer samtliga VM-spelare att få individuella träningsprogram anpassade efter just deras behov, så att träning och uppladdning blir ultimat under den korta tiden före mästerskapet. I Zlatans fall kan träningen bli extra speciell.

– När vi träffas i Visby kommer vi att sätta in åtgärder. I Zlatans fall handlar det förmodligen mycket om att vila, medan till exempel Erik Edman och Olof Mellberg måste belasta mycket högre för att hitta matchtempo. För Zlatan blir det förmodligen någon slags måbra-behandling. Till exempel på ett spa med varma bad och vattengymnastik, men det beslutet tar vi med det medicinska teamet. Samtidigt kan jag inte dra slutsatser från det jag sett på tv, jag måste prata med Zlatan först, säger Paul Balsom.

Testades inför EM

Har ni använt er av de här metoderna förr?

– Ja, inför EM 2004 till exempel var vi på läger i Gimo, då var det visserligen inget spa, men ett bad. Då var det en fyra-fem killar som körde ett pass per dag i bassängen, bland annat Andreas Isaksson, Kim Källström och Fredrik Ljungberg. När vi har varit i Stockholm har vi varit på Sturebadet. Nu på Gotland vet jag inte, jag får kolla upp vad det finns för möjligheter.

Paul Balsom säger att tiden mellan sista ligamatchen och samlingen på Gotland, i Zlatans fall en vecka, också är mycket viktig.

– För Zlatan tror jag att det handlar mer eller mindre bara om att vila. Mitt tips är att han åker på en solsemester, säger Paul Balsom.

David Tanentsapf