Problem, problem

FOTBOLL

Sverige har problem. Inte ett utan, två, tre...nio stycken.

46 dagar före VM-starten granskar Sportbladet Lars Lagerbäcks alla huvudbryderier med startelvan.

? Målvakt

Andreas Isaksson håller hög klass, men bakom honom är det mer bekymmersamt. Nu pratas det om 39-årige Bengt Andersson. Ingen skugga över Bengt, men bara att hans namn är aktuellt är ett minusbetyg för återväxten.

? Högerback

Alexander Östlund, Christoffer Andersson, Mikael Nilsson eller Niclas Alexandersson. Alternativen är lika många som frågetecknen.

! Höger mittback

Här behöver inte förbundskaptenerna oroa sig. Teddy spelar med ett grymt självförtroende just nu och är aldrig dålig i landslaget. Enda frågetecknet är hur spel i en dålig liga (allsvenskan) påverkar formen.

? Vänster mittback

Olof Mellbergs skada oroar. Är på väg tillbaka, men en skadad ischiasnerv är inte att leka med. Sverige utan Mellberg tappar dels sin lagkapten, dels en mittback av hög klass.

? Vänsterback

Erik Edman är på väg tillbaka. Bara att kryssa fingrarna för att han hinner komma i form och får vara skadefri. Utan Edman tappar Sverige en defensivt stabil ytterback, men framför allt ett farligt offensivt vapen.

? Höger mittfältare

Chippen, Alexandersson, Mattias Jonson eller kanske Anders Svensson. Alternativ finns, men ingen given kandidat. Problemen på ytterbacksplatsen gör inte det hela enklare.

! Central mittfältare

Ingen flyttar på Tobias Linderoth från den defensiva mittfältsrollen. Linderoth vinner bollar, skär av ytor, hjälper till i defensiven, löper oavbrutet och är inte alls oäven med bollen. Dessutom är han nästan aldrig skadad.

? Central mittfältare

Kim Källström spelar bra i Rennes, men i landslaget har han haft svårare att övertyga. Anders Svenson är ett annat alternativ, men är han en spelare för startelvan i ett VM efter nästan ett år i allsvenskan?

? Vänster mittfältare

Att Fredrik Ljungberg är småskadad och haltar är inget nytt. Nu är det en fotskada som inte hinner läka till VM. Ett mardrömsscenario är att Ljungbergs skadeproblem från VM i Japan/Sydkorea upprepas i Tyskland.

? Anfallare

Muskelbristningen i baksidan av låret var inte så allvarlig som först befarades, men fortfarande osäkert när Henke kan vara tillbaka. Sedan är det bara att hoppas att Henke inte går sönder igen.

? Anfallare:

Inte ett enda mål på över två månader och hårt kritiserad i Italien. Visst, Juventus är ett lag i obalans, men det finns all anledning att börja oroa sig för om Zlatan hinner hitta formen till VM.

Sportbladet.se