Vårt hemliga VM-vapen

Alla spelare får unik dvd-film på sina egna motståndare

Foto: Thomas johansson
Se och lär Anders Svensson och alla de andra spelarna i landslaget kommer under VM att ha tillgång till specialklippta dvd-filmer med sekvenser på motspelare.
FOTBOLL

Landslaget lämnar inget åt slumpen inför VM.

Sportbladet kan avslöja att varje spelare ska kunna specialstudera "sin" motståndare på dvd.

- Vi ska vara så förberedda vi någonsin kan, säger assisterande förbundskaptenen Roland Andersson.

José Mourinho vann Champions League-finalen på det 2004.

Nu tar Lasse Lagerbäck och Roland Andersson till samma knep under VM: varje svensk spelare ska kunna specialstudera "sin" motståndare på dvd, filmer där motståndarens rörelsemönster, finter och löpvägar är nerklippta till åtta-tio minuter.

Videotek

- Vill Erik Edman se sin presumtiva motståndare på högeryttern i Paraguay så ska han kunna göra det. Eller om någon vill titta på Lampards egenskaper framåt och bakåt, eller vad som är speciellt med Wayne Rooney när han får bollen i och kring straffområdet, säger Andersson.

Lasse Lagerbäck menar att såväl Paraguay som England är bättre än Sverige i individuell skicklighet.

- Men det finns så många andra sätt du kan vinna en fotbollsmatch på, säger Lagerbäck.

Som förberedelser.

- Vi ska vara så förberedda vi någonsin kan. Det kommer att finnas ett videotek för spelarna att tillgå från det att vi kommer till Stockholm (26 maj), säger Roland.

- Det blir extra viktigt mot Trinidad & Tobago och Paraguay där våra killar inte känner till spelarna så mycket. De engelska spelarna har de ju ofta mött och sett så dem har de koll på.

Mourinhos metod

- Vi har försökt hitta typiska grejer för respektive spelare som kan vara speciellt farliga för oss eller som vi kan utnyttja i deras defensiv.

Idén fick Roland Andersson när han jobbade som spion åt England och Sven-Göran Eriksson inför EM 2004.

Samtidigt

som José Mourinho, då i Porto, delade ut dvd till sina spelare inför Champions League-finalen mot Monaco sammanställde Andersson dvd-

filmer på Schweiz och Kroatien åt Beckham & Co.

- Vi har alla våra egenheter, säger Andersson, som också vill betona att detta inte är något han vill pracka på spelarna.

- Det är tillgängligt för dem som vill. Alla är inte så intresserade av att titta. Men flera av de engelska spelarna utnyttjade det. Och det kan vara de små grejerna som avgör, säger Andersson.

Mourinhos metod gav seger - så fungerar den

Johan Flinck