Så ska Ruiz lura Sverige

Sportbladet hemma hos Paraguays förbundskapten: ”Vi lyckas i VM”

VILL GE BLÅGULT EN ÖVERRASKNING Paraguays förbundskapten Maño Ruiz vill ge Blågult en tuff match i VM. När Sportbladet besökte honom i hans hem utvecklade han sina planer för hur Paraguay ska bli svårslaget vid VM i Tyskland.
FOTBOLL

ASUNCIÓN

Tjuv- och rackarspelet inför VM har redan börjat.

Nyckelmotståndaren Paraguay vet hur de ska lura Sverige.

- Vi ska testa nya spelsystem i träningslandskamperna, säger förbundskaptenen Anibal Ruiz till Sportbladet.

Santa Cruz.

Med 45 dagar kvar till mötet mellan Sverige och Paraguay i Berlin 15 juni börjar respektive landslag redan vässa på de taktiska dragen.

Sportbladet avslöjade i går att varje svensk landslagsspelare kommer få en dvd med klipp på deras trolige motståndare på planen.

Extra viktigt menade assisterande förbundskaptenen Roland Andersson eftersom Sverige möter Paraguay och Trinidad och Tobago med många okända spelare.

I går återvände paraguayenske förbundskaptenen Anibal "Maño" Ruiz till Asunción efter att varit i sitt hemland Uruguay och tagit emot priset som årets sydamerikanske tränare.

Ruiz har också varit i Brasilien och Argentina och hälsat på landslagsspelare och diskuterat detaljer inför VM.

- Det är en intensiv period nu, säger Ruiz.

Den sympatiske 62-årigen tar emot Sportbladet utanför sin bostad i Asunción. Trots att det är sensommar och fortfarande tidig förmiddag är det 32 grader i skuggan och extremt hög luftfuktighet.

De senaste dagarna har Ruiz blivit utsatt för en massiv kritik i de inhemska tidningarna.

"Starkt försvarsspel"

Förbundskaptenen satsar på för många av de äldre spelarna och taktiken är för defensiv. I spetsen för kritiken har förre målvakten José Luis Chilavert gått.

- Chilavert tyckte saker om landslaget under hela VM-kvalet. Jag kommenterade det inte då och jag gör det inte nu heller. Vi har trots allt tagit oss till VM, säger Ruiz.

- En av grunderna i min fotbollsfilosofi är ett starkt försvarsspel, att bygga ett välbalanserat och disciplinerat lag. Det är först efter det som man kan anfalla och jobba med snabba omställningar.

Förbundskaptenen fortsätter:

- Alla vet ju vad exempelvis Sveriges styrka är just nu - ni har en bra offensiv med spelare som Ibrahimovic, Larsson och Ljungberg på mittfältet.

I två VM i följd har Paraguay tagit sig vidare från gruppspelet för att sedan direkt åka ut i åttondelsfinalen mot blivande världsmästarna Frankrike (1998) och blivande finallaget Tyskland (2002).

Nu kräver folkopinionen att Ruiz vågar frångå 4-4-2-spelet och satsar offensivt i VM för att kunna nå längre.

Delvis tycks han ha lyssnat.

- Vi spelar fyra landskamper innan VM. Vi kommer testa flera olika spelsystem och olika spelare i olika roller då. Grunden är fortfarande 4-4-2 men vi måste kunna anpassa oss bättre mot olika motstånd, avslöjar Maño Ruiz.

Löfte kan få chansen

Dessutom har Paraguay ett par wild cards bland spelarna.

Med stor sannolikhet kommer nya stjärnskottet, mittfältaren José Montiel, 18, utpekad som en av Sydamerikas största talanger, med i VM-truppen.

- Han kanske fortfarande är för ung för att lyckas i en så stor turnering, men i framtiden finns det inget tak för hur långt han kan nå. Han kan bli hur bra som helst, säger Ruiz.

Trots framgångarna i de två senaste slutspelen slutade förbundskaptenen Paulo Carpeggiani efter VM 1998 och Cesare Maldini fick inte förlängt kontrakt efter VM 2002.

- Mitt kontrakt går också ut efter VM, säger Maño Ruiz.

Så vad händer med ditt jobb om ni inte lyckas i VM?

Plötsligt blir den gemytlige farbrorn en tuffing bakom sina solglasögon.

- Jag vet att vi kommer lyckas i VM. Vi kommer gå längre än i de två senaste mästerskapen. Vi har ett mycket intressant lag.

Vad gör du till hösten?

- Då är jag fortfarande förbundskapten för Paraguay.

KLICKA PÅ BILDEN FÖR EN LÄSBAR GRAFIK

Michael Wagner