Romarna kommer festa som på antiken

FOTBOLL

ROM

Gräset på Cirkus Maximus är gulbrunt av julisolen. För mer än två tusen år sedan hölls det hästkapplöpningar här, till folkets jubel.

I kväll klockan åtta kommer Cirkus Maximus att vara lika full av romare som på antiken, när Italien möter Frankrike i drömmarnas final.

I kväll klockan 21.45?

I går eftermiddag började en grupp arbetare rigga ställningarna som ska bära två jättelika storbilds-TV och förvandla Cirkus Maximus till Roms VM-stadion.

250 000 människor får plats i den gamla arenans jättelika gräsgrop och jag vågar lova att det blir en nästan lika fantastisk upplevelse att se matchen där, som på Olympiastadion i Berlin.

Det är någonting alldeles magiskt med romerska sommarkvällar. Himlen bakom Peterskyrkans jättekupol skiftar i rosa och lila.

Sedan blåser havsbrisen in från väster, punktlig som naturens egen fjärrkontrollerade luftkonditionering.

Månen går upp över ruinerna av Massentius basilika och stjärnorna blickar ner på Cirkus Maximus och alla människorna som har samlats där och undrar hur det kan komma sig att de gamla romarna som uppfann så mycket, inte uppfann fotbollen.

Frågan är bara hur vi ska få tiden att gå fram till klockan åtta i kväll. Redan i går kändes det som tiden stod still i Rom. Underbar sommardag med klarblå himmel och lite skärpa i luften efter nattens åskväder. Över piazzorna traskar samma romerska persongalleri som alltid, män på väg till kaffebaren med La Gazzetta under armen, kvinnor som släpar på matkassar och barnvagnar, munkar och nunnor med dok och radband, kattor, lösa hundar och oräkneliga turister.

Radband och flaggor

Allt är som vanligt och ändå inte. Framför Santa Maria Maggiore har det vanliga ståndet med fula gipsstatyetter fått konkurrens. En kille från Nepal har rullar fram sin vagn med fotbolls-tröjor mitt framför kyrkan.

Souveniraffären på hörnet har också tagit tillfället i akt att tjäna lite extra i VM-yran. Bland radband som har välsignats av påven och kitschiga helgonbilder, sticker italienska flaggor och fotbollsmössor upp.

Den religiösa världen färgas alltså lite av VM-stämningen, även om Vatikanen har påpekat att påven inte håller på något visst lag. Inte ens när Italien spelade mot Tyskland, bekände Papa Ratzinger färg.

Gud rår och ingen vet ännu om Gud står på italienarnas eller fransmännens sida. Men buddistmunkarna i Himalaya håller på italienarna. Det rapporterar den italienska nyhetsbyrån AGI.

Allting är som vanligt och ändå inte. Romarna döljer sin nervositet under en påklistrad säkerhet. Italien vinner, det är inget snack om saken. 3-0, 4-0, fransmännen finns inte.

Men våga inte säga "jamen tänk om"". Iskalla blickar. Bara att uttala tvivlet är att föra otur med sig.

Vissa saker säger man absolut inte en dag som denna. Det är mycket skrock i Italien. Männen tar ett stadigt tag om ni vet vad.

Det hjälper mot det onda ögat.

???

Den som är hungrigast vinner, säger Marcello Lippi från träningslägret i Tyskland.

VM-segern har naturligtvis en mystisk koppling till mat för italienarna.

En känd italiensk vinexpert roar sig med att jämföra landslagsspelarna med ädla viner.

Francesco Totti är en Brunello, kunglig och varm. Gianluca Zambrotta är elegant som en Pinot Nero från Oltrepo Pavese. Fabio Grosso är intensiv som en Primitivo di Manduria.

Och vad ska vi äta till dessa utsökta viner?

Mat och patriotism

Pizza Margherita, spaghetti med tomat och basilika, glass som smakar citron, jordgubbar och mint.

Grönt, vitt och rött. Den italienska flaggan har fått sina färger av tomat, mozzarella och basilika.

Maten går i färg med den patriotiska anda som bara sveper över Italien i samband med viktiga fotbollsmatcher. Alla har kommentarer, teorier, tankar, hopp och farhågor om finalen. En kvinna som köper grönsaker på marknaden i stadsdelen Pigneto, hittar de på pricken rätta orden.

- Jag tycker mycket om Frankrike. Men den här gången vinner Italien. Det är faktiskt vår tur.

Kristina Kappelin ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM