Stabila värv av alpina tv-laget

TV-krönika Mårten Lundmark

FOTBOLL

Alpina VM är över och André Pops kan hänga in sin grönrandiga SVT-tröja i kostymförrådet.

Efter väl förrättat värv.

Popsen får nog aldrig en egen talkshow, men sändningarna från Åre har visat att han är mogen för tyngre uppgifter. Det är inte alltid så lätt att variera sig, att dag efter dag försöka ställa olika frågor till experten Pernilla Wiberg (även hon mycket bra), att reda ut begreppet ”aggressiv snö”, att bolla analyser med Stig Strand och Björn Fagerlind (som plötsligt fick ett ansikte) och få tiden att gå tillsammans med en meterolog när vädret inte behagar att infinna sig.

Vi tittare minns från ett tidigare mästerskap när Popsen var stationerad i målfållan och för femtielfte gången skulle intervjua (en då bister) Anja Pärson. Det slutade med att Pärson helt sonika bad Pops att komma på några nya frågor att ställa.

Kom Popsen av sig? Didn’t think so.

Och den som någon gång varit i den situationen – själv befann jag mig i Kungsan med ett segerrusigt Tre Kronor efter senaste guldet – vet hur svårt det kan vara att få ur sig något annat än ett ”öhh, hur känns det..?” när man har ungefär tio sekunder på sig.

Ylva Nowén, den andra experten, lyfte rejält när hon lämnade studiosoffan och placerade sig ute på fältet. Att hon inte tappade tråden när hon analyserade herrarnas slalom inför det andra åket samtidigt som ett coverband slaktade ”Could You Be Loved” (Bob Marley skulle ha vridit sig i sin grav...) på idiotvolym var imponerande.

Streckstrid i elitserien. Full omgång i lördags. Måste-match på måste-match. Säsongskortet sänder naturligtvis de mest nerviga fighterna? Norrlandsderbyt Skellefteå–Luleå, det forna tungviktsmötet Frölunda–Linköping? Ja, till och med Malmö mot Djurgården måste väl vara mer spännande än Färjestad mot Modo, den match som (i singular) sändes? Färjestad, ett lag som varit klart för slutspel sedan omgång 1. Gäsp.

Canal plus sände samtidigt Inters (naturligtvis) hemmamatch mot Cagliari. Zlatan spelade ju. Vet förresten Zlatan om att hans matcher sänds på svensk tv? Och har han gått med på det?