Viasat-studion är förutsägbar

TV-krönika Frank Östergren

FOTBOLL

Nästan samma gubbar.

Men lika spirituella som gubbarna är på lördagar, lika förutsägbara och manusbundna var de i Champions League.

Viasat Sports Champions League-studio är förutsägbar. På lördag, med Ligue 1 och FA-cup, flödar debatt, analys och lärdom. Men något händer när Champions League träder in.

Ambitionen finns, det syns, precis som kunskapen. Men den friska vind som finns får inte fylla seglen utan det ska vara en roddtur på säkert vatten. Först talar du, sedan du, sedan du och sedan tar vi ett rättvisevarv till.

Vilken utklassning. I måndags sände Canal+ Sport och NASN samma NHL-match och Canal+ Sport var inte, förlåt, med i matchen. NHL-kommenterande off-tube fungerar sällan, det är som om ligan och spelet kräver rinknärvaro kommentatorerna. När nu NHL sändes på svenskvänlig tid var det märkligt nog inte en av kanalens erfarna röster som hördes, utan Canal+ Sport gav uppgiften till ett fjun och därmed var NASN-segern given innan nedsläpp.

NASN använde sig av FSN:s (Fox) signal med Howard Rose och Bill Jaffe. Ni som kan er amerikanska tv-sport känner Howard Rose som rösten bakom ”Put it in the books” efter en New York Mets-seger. De två gav ett skolexempel på ball-by-ball med analys i avbrotten.

Lägg till Deb Kaufman som rinkreporter. Konkret i frågorna och själv mån om att inte synas alltför mycket i bild.

Tommy Engstrand, vilken koncentrerad inledning före avspark Roma-Lyon. Som det proffs han är gick han direkt vid avspark över till att följa spelet.

Maria Strandlund-Tomsvik, det tog tid men nu är löftena infriade. Rösten bär, hon behärskar den svåra konsten att på ett naturligt sätt resonera med sig själv, hon låter spelet ha sin gång och kommenterar bara när så krävs. Vår skickligaste kvinnliga kommentator, absolut. Vår bästa tenniskommentator, definitivt.

Bäst

Frank Östergren