Kvinnor skapar osäkerhet i tv

Tv-krönika Malena johansson

FOTBOLL

Vad ska man kalla dem?

”Man talar inte om damers ålder, vet du väl”, berättar bisittare Ponmtus Kåmark när kommentatorn Daniel Kristiansson letar efter en spelares födelseår under matchen mellan Djurgården/Älvsjö och Linköping i damallsvenskan i går.

”Eller tjejer, kanske man ska kalla dem”, tvekar Kåmark sen.

Hans osäkerhet är onödig, eftersom han och alla andra under resten av TV4:s ”Tipslördag” talar om ”dem” som fotbollsspelare.

Jag tror Pontus Kåmark är en mer subversiv person än vad man kanske tänker sig. Det brukar ju nämligen visa sig titt som tätt att det är - ja, fortfarande - en ganska revolutionär tanke; att kvinnor kan vara fotbollsspelare.

Inget nytt

I ”Tipslördag” är det inte det. Expressens Kristina Lindberg skrev i går att det var som att TV4 plötsligt vaknat upp och insett att de har rättigheter till damallsvenskan. Men faktum är ju att Fyran sänt damallsvenskan länge. Kristiansson och Kåmark, Suzanne Sjögren och Tina Nordlund - de kan lagen och spelarna utan och innan.

Och så kommer jag en helg när det är landslagsuppehåll i herrfotbollen och säger att: hallå, ni sänder ju DAM-fotboll som om det vore vilken fotboll som helst!

Måste vara mer än spelare

Det är väl väldigt tråkigt av mig. Jag hade inte gjort det om det inte vore för de irriterande undantagen, som reportagen, där man måste visa att spelarna inte bara är spelare, utan TJEJER som håller på och tar motorcykelkort eller är söta när de spelar frisbeegolf.

Jag hade inte heller gjort det om inte Fyrans ändå till största delen osexistiska program vore (åtminstone i världen utanför Eurosport) i sig anmärkningsvärt. Hur många gånger fick vi inte till exempel höra av Marie Lehman, Peter Jihde et al under OS i vintras hur fantastiska alla våra kvinnliga idrottare var? De kunde liksom inte - fortfarande, år 2006, komma över att det var KVINNOR som tog hem medaljerna.

Och hade de i ”Tipslördag” gjort som SVT:s friidrottskommentatorer under EM nyss, hade de väl pratat om fotbollsspelerskor.