Jonsson i rutan blir ett misstag

TV-krönika Frank Östergren

FOTBOLL

Det var i slutet av Lennart Hylands era.

SVT hade seminarium och han var förste talare.

”Sportspegeln i går” började han och fortsatte att tala om ett inslag för att sedan ställa frågan vem som gjort det. En anställd på SVT-sporten ställde sig upp.

”Det var det sämsta jag sett”, sa Lennart Hyland.

Nu konkurrerar Peter Jonssons intervjuer från skidskytte-VM med det inslaget. Från signaturen ”P-son” kommer mejl som önskar bildavbrott varje gång Peter Jonsson ställer en fråga och det är inte utan att jag håller med.

För det finns något valhänt över agerandet, frågorna är menlösa och skulle ett svar öppna för en följdfråga, givetvis uteblir den. ”Vad kände du”-frågorna till guldgänget i stafett skulle fungera hos Galenskaparna, men hör inte hemma i verklig sport-tv.

Peter Jonsson är säkert en skicklig redaktör, men när han tvingas i bild blir det fel både mot honom och oss tittare.

Karin Svingstedt blandar vanligen charm och felsägningar när hon pratar skidskytte i Eurosport. Men i går flöt allt härligt rätt. Vägen till svenskt guld försatte henne i ett lyckorus och hennes guldönskan kom från hjärtat.

Än en gång lät Chris Härenstam bisittaren Niklas Wikegård ta över. När det gäller fotboll är Chris Härenstams noga med att instruera bisittaren hur de ska arbeta. Men det är som om han inte vågar ta den striden med egot Niklas Wikegård, utan reducerar hellre sig själv. Därmed drar han också ner nivån på sitt eget språk. I vanliga fall undviker Chris Härenstam dumfraser som ”hugger som en kobra”. Men då Niklas Wikegårds språk mestadels består av felbyggda meningar och dumord förlorar Chris Härenstram den språkvårdande ambition han säger sig ha.

Bara så ni vet, Tommy Engstrands intervjuserie i Viasat Sport är tillbaka.

Viastat Sport förresten, nästa Super Bowl, kan vi då inte få hela originalsändningen med reklam och amerikanskt studio­snack?

Frank Östergren