Lite grafik till rallyt, någon?

TV-krönika Gunnar Hellsing

FOTBOLL

När Sverige mötte Egypten nyss, man satt där framför tv:n och verkligen hoppades att Mellberg skulle tappa balansen och slå sig medvetslös mot stolpen. Eller LG Hockey Games – man bara längtar efter att se Jörgen Jönsson sluta sin säsong fastklämd under ismaskinen. Eller curlingen. Curlingen! Att se isen brista under Lag Peja, hur mycket valuta skulle man inte få för pengarna då?

Således är det inte det minsta märkligt att samma måttstock gäller för rally. För har man tagit sig ut i tjugo minus och dunkat i sig etanol tillsammans med gänget så måste man få se åtminstone en avåkning. Eller – vågar man hoppas? – en riktig jävla rullning där plast, svett och blod ryker?

Så därför blir det märkligt när Jonas Kruse säger ”det är bara att njuta, det här är bilåkande när det är som bäst” – och man ser en bil som? inte åker av. Faktum är att Loeb klarar den där kurvan galant. Och Kruse verkar vara den enda som verkar tycka att det är bra, ja förutom Loeb och kartläsaren då.

SVT:s rallysändning har snappat det där med vad publiken vill se, alltså börjar sändningen med en italiensk krasch, följt av en svensk nästan-krasch följt av Solbergs avåkning.

Nu är det bara att vänta på att resten av TV-redigerarna lär sig. Vi vill inte se sammandrag där idrott utövas på ett föredömlig sätt. Vi vill ha en tennissummering från Vitryssland med stukningar, nätservar och missade lägen – med en liten resultatskylt på slutet, nån kanske vill veta hur det gick.

Förstå mig rätt nu: jag gillar verkligen folk som kör åt helvete lika mycket som de 250 000 åskådare som finns på plats. Men, presumtiva dödskrascher i all ära, skulle man våga sig på nån innovation till nästa sammandrag av rallyt? Kanske. Vad sägs om lite grafik, bil mot bil? Det borde gå att fixa med datorn. Eller lite förklaringar från eliten, hur de tänker och kör? Hastigheter? Längd på hopp?

Ni kan klämma in det på slutet, tillsammans med resultattavlan.

Gunnar Hellsing

ARTIKELN HANDLAR OM