”Fotbollssverige har fått rysningar”

Förbunds- kaptenerna lyriska - så gick det till när de fick beskedet

FOTBOLL

Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck var lyriska efter Henkes besked.

Söderberg pratade om killen, medmänniskan och kompisen Henke.

Lagerbäck om att han hade Henkes ja på känn.

- Hela Fotbollssverige har fått rysningar, säger Tommy Söderberg.

Det var dagen efter 2-2 mot Portugal och den svenska landslagsledningen befanns sig i Frankfurt, för mellanlandning och byte till planet mot Stockholm. Lasse Lagerbäck, Tommy Söderberg och de övriga i landslagsledningen promenerade mellan två terminaler på flygplatsen - när Lagerbäcks mobil plötsligt pep.

- Hej, det är Henke.

- Hej!

Lagerbäck förstod vad samtalet gällde; EM eller inte EM. Orsaken var att det näst intill varje gång varit förbundskaptenerna som ringt upp för en kontakt, inte Henke själv.

- Vi pratade om matchen och tyckte väl till lite om den, båda två. Sedan frågade han om vi fortfarande var intresserade av honom i EM. Ja, det är vi, sa jag.

Berättar Lasse Lagerbäck och ler.

"Inte förvånad"

Beskedet från Henrik Larsson var kanske inte nödvändigt - men mycket välkommet. Fast ingen i landslagsledningen var direkt förvånad, när samtalet var över.

- Nej, det kan jag inte säga att jag var, berättar Lagerbäck.

- Vi har ju haft många kontakter med Henke och visste ju att det fanns en möjlighet att han skulle ta ett positivt beslut. Så förvånad var jag nog inte.

Tommy Söderberg undrade vem det var som ringde till Lagerbäck. Han såg på landslagskollegan att det var ett speciellt samtal.

- Ja, sedan gick vi undan och gjorde high-five till varandra. Vi ville inte visa för de andra i truppen eftersom vi ville släppa nyheten på fredagen, säger Tommy Söderberg.

Larsson och Lagerbäck har talat på telefon under en lång rad tillfällen sedan Celtic-stjärnan efter VM i Japan tog beslutet att sluta spela landslagsfotboll. Ibland har det varit täta kontakter, ibland har det varit månader mellan samtalen.

Hyllas av kaptenerna

Det sista samtalet före beslutet hade Larsson och Lagerbäck strax före presskonferensen i Stockholm för två veckor sedan, då truppen till landskampen mot Portugal presenterades.

- Vi pratade allmänt om hur han mådde och om han var hundraprocentigt motiverad och så frågade han om tidsschemat inför EM. Men annars var det inget konkret om EM eller så.

Så Henke var nyfiken på er EM-planering?

- Henke har ju följt landslaget hela tiden, som vilken annan fotbollsälskare som helst.

Men det är inte alla supportrar som kan ringa förbundskapten och fråga om planeringen och fundera på spel?

- Nej, det förstås. Sen är det väl egentligen vi som har ringt honom, det är inte han som ringt och frågat oss, precis.

Kan du sätta ord på Henkes betydelse i en svensk EM-trupp?

- Det går ju aldrig att mäta och det är som Henrik själv alltid har sagt när han varit i centrum; "man vinner aldrig någonting med en spelare" och vi åker ner med 23 man till Portugal.

- Men självklart är det väldigt positivt. Dels för att han är en av våra bästa fotbollspelare och samtidigt är han den typen av person man gärna har med till stora mästerskap. Han lyfter ju laget även vid sidan av plan.

"Otroligt modig"

På vilket sätt är han viktig som en ledare vid sidan av?

- Han är ju en mycket bra förebild. Han har humor med glimten i ögat, är positiv i gruppen och så är han ju oerhört professionell på hur han förbereder sig både inför träningar och matcher.

Tommy Söderberg fyller i:

- Henke var otroligt stark när han stod på toppen av karriären och kunde säga nej till landslaget. Han satte familjen i första hand och det är otroligt modigt och bra gjort. Nu har han tänkt om och det är vi glada för. Han sprider en energi på träningarna och eftersom vi har ett ganska ungt lag blir han en nyttig ledare i laget.

Söderberg - och hans omtalade uttalanden

Mer om Henkes ja till EM

Thomas Tynander