”Jag följer inte med, Otto!”

Storbråk skakar Grekland inför EM – Stoltidis hämnades på Rehhagel

FOTBOLL

NICOSIA. Ett klassikt grekiskt drama skakar Sveriges premiärmotståndare i EM.

I sex år nobbade förbundskaptenen Otto Rehhagel publikfavoriten Ieroklis Stoltidis, 33.

I går nobbade Stoltidis Rehhagel – på Atens flygplats.

Den hyllade mittfältsstjärnan, som gjort tre mål i höstens Champions League och lett Olympiakos till åttondelsfinal mot Chelsea, har inte spelat i grekiska landslaget sedan år 2000 – innan Otto Rehhagel blev förbundskapten.

Men nu kunde inte tysken hålla Stoltidis utanför truppen längre och tog till mångas stora glädje i fredags ut mittfältaren till matcherna mot Tjeckien (i dag) och Finland (i morgon) här på Cypern.

Då kom Stoltidis raffinerade hämnd.

När grekiska landslaget samlades i går på Eleftherios Venizelos-flygplatsen i Aten checkade 33-åringen in och sökte upp Rehhagel i VIP-loungen. Där meddelade han den hyllade förbundskaptenen öga mot öga att han inte tänkte åka med till Cypern.

Initierade grekiska källor uppger för Sportbladet att Stoltidis egentligen tänkt offentliggöra beslutet på en presskonferens i lördags, men valde att säga det direkt till Rehhagel personligen.

Förvånade grekiska reportrar på väg till Cypern upptäckte Olympiakosstjärnan när han lämnade flygplatsen och förstod att något hade hänt.

Försenade flyget

Via Olympiakos hemsida uttalade sig Stoltidis:

– Jag är inte längre i en ålder där jag kan prestera på högsta nivå i så många sammanhang på en gång. Jag är oerhört tacksam för fansens stöd och jag kan garantera dem att om den här uttagningen kommit tidigare i min karriär så hade jag varit tillgänglig för förbundskaptenen – utan tvekan.

– Nu vill jag tacka grekiska fotbollförbundet och Otto Rehhagel för att han tog ut mig. Jag är och kommer alltid vara en stor supporter av landslaget.

En grekisk spelare som vägrar att ställa upp för landslaget stängs av i tre matcher med klubblaget, men efter samtalet med Rehhagel i går meddelade det grekiska förbundet att förbundskaptenen dragit tillbaka Stoltidis namn från landslagstruppen.

En timme försenade landade det grekiska landslaget på Cypern i går.

Sportbladet och Dagens Nyheters utsända försökte få en kommentar från en bister Rehhagel som hälsade:

– Det är en presskonferens i Salzburg dagen innan vi möter Sverige. Ni får ställa era frågor då.

FAKTA

Ieroklis Stoltidis

Ålder: 33 år. Längd/vikt: 185 cm/86 kg. Position: mittfältare. Debut i landslaget: 13 november 1999. Senaste match i landslaget: 23 februari 2000. Meriter: grekisk mästare fyra gånger med Olympiakos. Klubbar: Iraklis 1992–2003 32 mål/223 matcher, Olympiakos 2003– 19 mål/119 matcher.

Otto Rehhagel

Ålder: 69 år. Postion: Grekisk förbundskapten. Meriter som tränare: EM-mästare med Grekland 2004, mästare Cupvinnarcupen 1993, tre gånger tysk mästare. Utsedd till årets grek 2004 (den förste utlänning som fått priset).