”Sverige kan gå hela vägen i EM”

Domarlegendaren Collina tror på Zlatan: ”Makalös teknik”

FOTBOLL

Han var länge världens främste och mest kände domare.

Nu får Pierluigi Collina nöja sig med att vara med och välja ut vilka som dömer i EM.

Ett EM där han menar att Sverige står och faller med Zlatan Ibrahimovic.

– Det är hans form som avgör hur det går för Sverige, säger Collina.

I en exklusiv intervju med Sportbladets Jennifer Wegerup berättar Collina om saknaden efter att döma, hur man väljer domare och om de ökande hoten mot domarkåren.

Foto: Foto: FELIPE MORALES
Sportbladets Jennifer Wegerup intervjuade domarbasen Pierluigi Collina.

Att träffa Pierluigi Collina är som att vandra på nattgammal is; man vet aldrig om det ska bära eller brista. Den italienske domarprofilen är en man med lika mycket temperament som integritet. I går kväll var den italienska domarprofilen dock på samma soliga humör som den svenska huvudstaden.

– Stockholm är en vacker stad. Jag har varit här många gånger förut. När vädret är så här så är det underbart. På vintern är det mindre underbart... 

Stort skratt ocn en snabb dragning med handen över den karatäristiskt kala hjässan.

Statistiken i centrum

Collina var i går i Sverige för att göra reklam för det prestationsindex som kommer att redovisa spelarnas prestationer i detalj under EM i sommar. En service som Sportbladets läsare redan vant sig vid från Sportbladet Zoom. 

– Det är otroligt intressant med den här statistiken, att man i detalj kan se hur mycket spelarna springer och hur fort, hur hårt de skjuter och allt annat. Det är givande för spelarna själva, för förbundskaptenerna under EM och inte minst för fansen, säger Collina.

Och även för er domare? 

– Ja, absolut, det betyder mycket för oss. Alla förstår kanske inte det, men att vara domare innebär att man förbereder sig otroligt noga. Jag har alltid jobbat så, men det är klart att den nya tekniken ger nya möjligheter.

Du är numera medlem i Uefas domarkommitté och med och väljer ut domarna som ska döma i EM. På vilket sätt hjälper noggranna förberedelser er i valet av domare?

– Säg till exempel att du ser att du har två snabba lag med mycket snabba omställningar och högt tempo. Då vill du gärna ha en kvick och extra löpstark domare. 

”Synd att han har ont i knät”

Collina blir ivrig,  blicken blir intensivare, hans gamla dialekt från Bologna hörs plötsligt tydligare.

– Jag skulle vilja säga att väldigt mycket handlar om förberedelser i dagens fotboll. De gånger du gör misstag och förlorar är när du blir överraskad. Det gäller även för oss domare.

– Ta till exempel er stora stjärna Zlatan Ibrahimovic. Om du som domare inte vet vilken makalös teknik han har så kan du lätt felbedöma honom. Där kommer han, över 1,90 lång, stor och med kvadratiska fötter. Då väntar du dig att han ska vara stark och tuff, men inte att han ska göra saker med bollen med fötterna som jag inte ens kan göra med händerna!

Vad väntar du dig av Ibrahimovic i EM?

– Han är den som avgör hur det går för er. Allt kan hända, Sverige kan gå hela vägen. Men då måste Ibrahimovic vara i form, han är den som kan betyda en avgörande skillnad för er, ni behöver en sådan spelare. Därför är det synd att han har haft ont i knät.

Och Italien, kan du heja och njuta eller ser du alla matcher med yrkesskadade ögon?

– Det är klart att man är påverkad, men jag kan njuta. Jag är italienare och vill såklart att mitt land ska göra bra ifrån sig. Inte nödvändigtvis vinna, men spela väl.

Saknar att döma matcher

Du är 48 år och på grund av de regler som gäller tvingades du sluta att döma vid 45 års ålder. Saknar du att döma?

– Ja, jag skulle ljuga om jag sa att jag inte gjorde det. Domarskapet har varit mitt liv ända sen jag var ung kille. Men samtidigt finns nya uppdrag nu och även mer tid för annat. De första två helgerna efter att jag slutat döma åkte jag på en båtutfärd i Ligurien med vänner och sen till London med familjen. Det var något helt nytt, alla helger hade varit upptagna med att döma förr.

”Hot ska aldrig få förstöra”

Collina, liksom Anders Frisk, har fått motta allvarliga hot och Collina har även fått personligt skydd. 

– Hot ska aldrig få förstöra fotbollen. Det är kanske så att när det går dåligt för ens älskade lag söker man felet hos någon annan, som media eller domaren.

– Många ser också bara domaren under de 90 minuter han är i strålkastarljuset och vet inte att han förberett sig i en vecka för att döma just den här matchen, säger Pierluigi Collina.

FAKTA

Namn: Pierluigi Collina. Ålder: 48 år. Födelseort: Bologna. Familj: Hustrun Gianna och två döttrar. Yrke: Finansiell rådgivare. Karriären största uppdrag: Champions League-finalen 1999 (Bayern München–Manchester United), VM-finalen 2002 (Brasilien–Tyskland). Övrigt: Medlem i Uefas domarkommitté som väljer ut domarna till EM-turneringen.