EM-truppen 2008

Sportbladet.se:s Marcus Leifby rapporterar direkt från presskonferensen

Foto: Magnus Wennman
EM-truppen presenteras Runt klockan 18.00 ikväll vet vi hur förbundskaptenerna Lars Lagerbäck och Roland Andersson har valt att formera den svenska EM-truppen.
FOTBOLL

Gör Henrik Larsson comeback?

Får Kennedy Bakircioglü äntligen spela ett mästerskap?

Vem petas?

Och vem blir EM-joker?

Häng med hela vägen – från försnack till eftersnack!

19.29 Nu rundar vi av, va!? Oojojojojojojojo... det var ett race utan dess like det här. Lagerbäck, din rackare... Och mitt i allt lade mitt mobila bredband ner helt. Beklagar det och lovar att komma tillbaka med full täckning till EM-lägret i Stenungsund och under EM. Finns väl inte en människa i det här landet som är inte är nöjd över att Henrik Larsson tackat ja till EM? Jo, det skulle väl vara familjen Berg i så fall men jag tror inte ens Marcus kan gräma sig så mycket över att ha blivit petad av en av våra bästa genom tiderna. Henke gör alltså sitt sjätte mästerskap i sommar – så många har ingen annan svensk gjort och ute i världen snackar vi om killar som Lothar Mattäus.

Intressant sommar på gång alltså. Hur kommer Lagerbäck att formera anfallet? Och vilket anfall vi kommer att få. Zlatan och Henke? Zlatan, Elmander och Henke? Och skulle det låsa sig helt så har vi Allbäck och en formtoppad Mackan Rosenberg på bänken. En skottsk kollega sms:ade tillbaka när jag informerat honom om att Henke gjort comeback – igen – och slog fast. ”No way!! Zlatan and Larsson? You can win it!”.

I övrigt: Micke Dorsin och Andreas Granqvist fick alltså varsin plats. Helt rätt enligt mig. Dorsin har gjort det bra de gånger han har fått chansen och Granqvist är definitivt ett framtidsnamn. Ni ska veta att både Mellberg och Petter Hansson har passerat 30-strecket och det är väl tveksamt om de fortsätter även över VM 2010. Granqvist var otroligt glad, det märktes tydligt under intervjun jag gjorde med honom. Pratade om ganska mycket och det gick så snabbt så att intervjun ändå var över på tre minuter.

Tobbe Linderoth kommer alltså att testas under EM-lägret i Stenungsund och han är ju inte killen som viker ner sig direkt. Han följer med största sannolikhet med till Alperna – vilket betyder att stackars Kennedy får stanna hemma. Igen. Då kan vi väl kalla Lagerbäck för Lars Harvey Oswald framöver.

De flesta har börjat röra sig hemåt – ganska många har gått loss på buffen som förbundet bjussar på här utanför. Jag plockade åt mig några godsaker förstås. Och ett glad med... hallonsaft om någon undrar.

Många läste rapporteringen i dag och många har hört av sig med synpunkter på laguttagningen. Tack för det och fortsätt i samma stil!

Vad passar bättre än att avsluta med den här... Se och njut... och hoppas på en repris till sommaren. Dorsin får jobba lite på inläggen och Micke Nilsson på känslan på vänsterfoten men det kan väl gå vägen.

Vi hörs!

18.29 Henke spelade golf igår och missade Lagerbäcks första samtal. Och comebacken gäller inte bara över EM. Henke öppnar för spel även i VM-kvalet i höst. Nu måste jag lämna bloggen här en stund för att ta lite snack med spelarna kring den här bomben. Tillbaka om en stund.

18.27 Henke finns med live nu på telefonlänk. Han fick förfrågan av Lasse Lagerbäck igår och tackade ja direkt. ”Jag snackade med Lasse igår och tog ett snabbt beslut. Inte så svårt i slutändan. Ingen jättekoll på lagen i gruppen. Tre bra lag vi ska möta och det ser jag fram emot”, säger Henke.

18.20 Där har ni truppen. Dorsin fick en plats, precis som Granqvist. Men allt det där lär hamna i skuggan av Henrik Larsson. Alltså den mannen ljuger ju bättre än Hans Holmér. Nej blev Ja igen alltså. Återkommer strax med mer snack kring det. Henke ska finnas med på länk...

18.15 Andreas Isaksson, Manchester City, Anders Svensson, Elfsborg, Petter Hansson, Rennes, Kim Källström, Lyon, Marcus Allbäck, FC Köpenhamn, Mikael Nilsson, Panathinaikos, Niclas Alexandersson, IFK Göteborg, Andreas Granqvist, Helsingborgs IF, Zlatan Ibrahimovic, Inter, Daniel Majstorovic, Basel, Olof Mellberg, Juventus, Fredrik Ljungberg, West Ham, Markus Rosenberg, Werder Bremen, Daniel Andersson, Malmö FF... Sebastian Larsson, Birmingham, Fredrik Stoor, Rosenborg, Tobias Linderoth, Galatasaray, Mikael Dorsin, Cluj (Rumänien), Johan Wiland, Elfsborg, Rami Shaaban, Hammarby, Chistian Wilhelmsson, Deportivo, Johan Elmander, Toulouse, Henrik Larsson, Helsingborg.

18.08 Blev inte mycket till ”namn-för-namn” i den här bloggen, ber verkligen om ursäkt för det. Henke får ledigt 25 maj eftersom han ska på någon happening i Glasgow. Det kan vi väl köpa, eller vad säger ni? Kennedy finns med som reserv och kommer med till Alperna om Tobias Linderoth inte klarar spela. Tobbe kommer att testas hårt under EM-lägret i Stenungsund. Det utbröt ett jubel här i korridoren när Henke Larsson ropades upp. Folk började irra omkring som nervösa och yra höns och jag svor en sån ramsa över den bedrövliga tekniken så att Peter Antoine hade svimmat. Truppen kommer strax. Lovar!!

18.00 Enorma teknikproblem nu – precis när truppen började presenteras... Men nu kör vi. Henrik Larsson är alltså med i EM-truppen!!! Lagerbäck väntar till sist med att släppa bomben!! Henke är med... det var som faaaaaan, ursäkta uttrycket.

17.44 Signaturen Calle har ett ganska udda förslag på vilka målvakter som ska få plats i truppen. Han vill se... Wastå, Wiland och.... Jankulovski. Jo, jag tackar jag. Ska inte Lasse Eriksson med också då? Eller varför inte damma av Fredrik Sundfors i Sundsvall? Det närmar sig presentation nu och jag kommer att trycka ut namnen här allt eftersom.

17.41 Lagerbäck och Andersson på plats på scenen nu och jag skulle behöva... Ganska torr och tråkig intervju och vi känner igen snacket.. ”kontinuitet”, ”kan inte säga det”, ”kul med mästerskap”...

17.39 Anders Svensson, Niclas Alexandersson och Rami Shaaban är på plats – för att visa upp de nya matchtröjorna och träningsstället. Allt presenteras av vår modeexpert Sofie Fahrman. Tyvärr står jag lite för långt bort för att kunna knäppa några bilder men jag ska jobba på det. Rami tror i alla fall att ”Sverige vinner EM... modemässigt”..

17.35 Mike mejlar: Jag undrar dock om det är någonting som händer fram till att truppen skall presenteras, eller har alla bara träffas där en timme innan för att sitta och fika? Den förmanen skulle jag gärna föra över till mitt kontor.. Ja du Mike. Det händer en del grejer. Förutom att vi, eller i alla fall JAG, trycker i mig godsaker, dricker kaffe och snackar skit så knyts det en del kontakter. Det finns möjlighet att träffa och prata med kollegor man inte träffar så ofta annars, samma sak gäller förbundspamparna osv...

17.30 Nicklas Lindström (alltså inte Detroits Lidström) tror på HIF:s Christoffer Andersson som EM-bomb. Ingen dum tanke alls. Johan Börjesson mejlar från Bonn: ”Allt jag ber om är ett starkt lag!! Här nere retas de fortfarande över de tama svenskarna ifrån den senaste matchen...”

17.25 Fem minuter kvar... sen är det dags! EM-trupperna ute i Europa har börjar trilla in lite smått. Schweiz, Turkiet, Portugal och Kroatien är några länder som redan presenterat sina trupper. Turkiets förbundskapten Fatih Terim valde att peta Hakan ?ükür och Felipe Scolari, portugals karismatiske förbundskapten, valde att peta Maniche och i stället ge platsen åt brorsan Jorge Riberio..

Maniche som satte den här struten i förre EM-slutspelet..

Och en titt på Portugals trupp kan ju få vilken förbundskapten som helst grön av avund. Herregud vilket lag!
Eller vad sägs om:

Målvakter: Ricardo, Real Betis, Quim, Benfica, Rui Patricio, Sporting Lissabon.

Försvar: Jose Bosingwa, Chelsea, Ricardo Carvalho, do, Paulo Ferreira, do, Pepe, Real Madrid, Bruno Alves, Porto, Fernando Meira, Stuttgart, Miguel, Valencia, Jorge Ribeiro, Boavista.

Mittfältare: Petit, Benfica, Miguel Veloso, Sporting Lissabon, Joao Moutinho, do, Raul Meireles, Porto, Deco, Barcelona.

Anfall: Cristiano Ronaldo, Manchester United, Nani, do, Ricardo Quaresma, Porto, Simao Sabrosa, Atletico Madrid, Nuno Gomes, Benfica, Hugo Almeida, Werder Bremen, Helder Postiga, Panathinaikos.

17.23 Sebastian Rajalakso till EM? Någon? Nähe... Det fanns ju några som ville (vet inte om de fortfarande vill eller om de har sagt upp sig?) se honom i truppen och herregud... hur skulle den truppen se ut i övrigt? Skulle Ulf ”mål-Otto” Ottosson få en forwardsplats? Och Johnny Rödlund kanske skulle vara med för att ”se och lära”...

17.20 Går Sverige hela vägen och vinner EM händer ger det förbundet drygt 220 miljoner kronor i bonus. Det ger också mig magsår, ölmage och påsar under ögonen eftersom jag, så fall, kommer att live-rapportera varje dag mellan 22 maj och 28 juni. Om någon på SÖS läser bloggen så kan ni väl lägga en påse med dropp på kylning redan nu?

17.18 Det här är lite kul... Truppen 2004 såg ut så här:

Andreas Isaksson, Djurgårdens IF, Magnus Hedman, Ancona, Magnus Kihlstedt, FC Köpenhamn

Teddy Lucic, Bayer 04 Leverkusen, Olof Mellberg, Aston Villa, Johan Mjällby, Celtic, Erik Edman, SC Heerenveen, Tobias Linderoth, Everton FC, Mikael Nilsson, Halmstad, Anders Svensson, Southampton FC, Fredrik Ljungberg, Arsenal, Zlatan Ibrahimovic, Ajax, Henrik Larsson, Celtic, Petter Hansson, SC Heerenveen, Alexander Östlund, Hammarby, Andreas Jakobsson, Bröndby IF, Kim Källström, Rennes, Anders Andersson, OS Belenenses SDF, Mattias Jonson, Bröndby IF, Pontus Farnerud, RC Strasbourg, Marcus Allbäck, Aston Villa, Christian Wilhelmsson, Anderlecht, Erik Wahlstedt, Helsingborg

Noterbart 1: Samtliga av de spelare som fanns med 2004 och som finns med 2008 spelar INTE kvar i samma klubb som för fyra år sedan. Jo, kanske en. Olof Mellberg har varit Aston Villa trogen sedan 2004 men byter ju som bekant England mot Italien och Juventus i somamr. Hur är det med klubbkänslan egentligen?

Noterbart 2: Håkan Mild och Niklas Skoog (som kallats blyröven under en match i allsvenskan, oklart av vem) var två av reserverna på hemmaplan. Tryggt det måste ha känts.

17.14 Mejlen rasar in och jag ber om ursäkt om jag inte hinner svara nu direkt. Det här med EM-truppen berör i alla fall. Och det där med Apfelstrudel. Jag har tydligen trampat i klaveret ordentligt och påstått att jag har mumsat i mig en Apfelstrudel när det i själva verket bara handlar om en vanlig liten kärleksmums av något slag.

17.11 Har fått en låt skickad till mig. Handlar om hur Lagerbäck ska formera sitt lag. Ni kan lyssna på den här. Recensionen hoppar jag över just nu – av humanitära skäl. Den kommer på mobilsvar lite senare. Det är så jag och Lagerbäck jobbar. Sune har börjar prata om samhällsekonomiska termer, tillväxtmöjligheter, överskott och investeringar i direkta verksamheter nu.

17.05 Sune Hellström ska snart snacka ekonomi och skulle det bli tyst i bloggen så vet ni varför... Hogge mejlar och ”hotar” med att flytta till Norge om Petter Hansson finns med i truppen. Okej, Hogge. Här har du ett litet länktipset inför sommaren. Lycka till, hoppas du kommer att trivas! ;)

17.01 Lars Lagerbäck sågade Svennis val att ta ut en 17-åring vid namn Theo Walcott till VM senast. Nu har jag fått nys om att han kan gå ett steg längre och ta ut en betydligt yngre förmåga... vid namn Östensson.. ? Han ska vara relativt okänd ute i fotbolls-Sverige..

16.58 Ester, förbundets presskvinna, står bredvid mig nu. I sig har hon den 23-mannatrupp som Lagerbäck kommer att presentera om en halvtimme ungefär. Jag bad om två... eller i alla fall ett namn som jag kunde lägga ut här på bloggen men blev totalnobbad med orden ”jag har aldrig läckt någonting under mina år på fotbollsförbundet och tänker inte göra det nu heller”… Tänk på polishuset i Stockholm hade haft samma policy...

Abba med ”The winner takes it all” strömmar ut ur högtalarna här nu och jag har fått ett ståbord att jobba i från.

16.55 Lika mycket journalister här nu som det brukar vara på maj-matcherna på Värendsvallen.

16.53 Sprang på Lagrell precis. Trevlig som vanligt. Kan ligga i varje smålännings natur tror jag. Hur som helst. Han ska börja blogga nu, förbundspampen. För storsponsorn visserligen men ändå. Frågade om han skulle utmana Laul nu och avslöja startelvorna före honom. ”Jag har ju ingen direkt kontakt med spelarna under EM förutom i samband med matcher, men visst, ska jag utmana Laul på att avslöja startelvorna så kan jag väl göra det”, flinade Lagrell.

16.49 Kristian mejlar och hoppas på Janne Möller i den svenska truppen. Tveksamt säger jag. Kim hoppas på Behrang Safari, Sebastian Larsson och Rasmus Lindgren. Sebastian är med – det kan jag lova. Finns inte han med så säljer jag min EM-ackreditering på blocket i kväll. Tveksamt dock om Rasmus Lindgren finns med men jag hoppas på det. Safari lär inte få plats. Såg ni förresten när hans tränare i Malmö, Roland Nilsson, fick frågan om Safari var en man för EM, i samband med matchen mot AIK i lördags? ”Nej” svarade Rolle. Vilken sågning!

16.42 Oj, vad ni är aktiva med mejlen. 15 nya sista tio. Fortsätt så bara! Ska försöka klämma in några läsarkommentarer strax. Måste göra en liten förflyttning och leta ström. Under tiden kan ni få svaret på frågan jag ställde tidigare... Vad är det för likhet mellan Lars Lagerbäck och Lee Harvey Oswald? Svaret: Båda stoppade Kennedy när de var som bäst... (tack till Månsson i Trelleborg för den).

16.40 Och så sticker vi emellan med ett litet tips från Robert Laul. Teddy Lucic har troligtvis tackat nej till EM-spel. Erik Niva berömmer förbundets kladdkaka i österrikisk tappning. ”Fyra plus”, säger den lille norrlänningen glatt.

16.40 Ja, Östlund ja. Alexander. Minns ni? Östlund gjorde ett bra EM 2004, var ordinarie under hela VM-kvalet men blev uppsnurrad gång på gång av Damien Duff i träningslandskampen för VM 2006 – och när Lagerbäck presenterade VM-truppen som skulle åka till Tyskland fanns inte Östlund med.

Beskedet? Det fick han via mobilsvaret. Läs här!

Tror ni han var nöjd eller? Frågan är vem som blir årets Alexander Östlund?

Kennedy, Alexandersson, Rade... och alla ni andra som inte vill bli petade via mobilsvar bör sätta på sina mobiltelefoner... Nu!

16.35 Om jag hade fått fria händer att gå in och peta i den här truppen så hade jag gjort tre-fyra förändringar...

Mikael Dorsin hade fått sitta kvar nere i Rumänien och jag hade kallat in Matias Concha i stället. Visst, jag måste erkänna att jag inte har någon jättebra koll på hans status just idag, men jag gillar Concha som var lysande i våras. Naturlig ytterback som gärna följer med framåt.

Daniel Andersson hade inte fått åka med. Jag hade plockat med Rasmus Lindgren, Ajax i stället. Rasmus har varit riktigt bra i Ajax och är ett framtidsnamn vilket man inte kan säga om Danne.

Marcus Berg hade nog också fått stanna hemma. Men jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag hade tagit med Rade Prica eller Henke Larsson i stället. Rade kommer från Ljungby, är en trevlig prick och snusar. Dessutom rätt hyfsad fotbollsspelare. Stor, stark och bra som target. Det kan vara bra... Nej, jag hade plockat med Henke Larsson. Han är ju för fasen hur bra som helst fortfarande och skulle kunna bli lite av en joker. Kanske inte en startman men en joker som kan komma in och få fart på Sveriges anfallsspel.

16.30 Kollega Jenny Modin hoppas på Henrik Larsson... och tror att Henrik Larsson är med. Varför? ”En känsla jag haft sedan i går”... Vi får se om Nej har blivit Ja. Så här tror jag en trupp kan se ut:

Andreas Isaksson, Rami Shaaban, Johan Wiland

---

Mikael Nilsson, Petter Hansson, Olof Mellberg, Daniel Majstorovic, Teddy Lucic, Fredrik Stoor, Mikael Dorsin

---

Fredrik Ljungberg, Sebastian Larsson, Niclas Alexandersson, Anders Svensson, Tobias Linderoth, Kim Källström, Daniel Andersson, Christian Wilhelmsson

---

Zlatan Ibrahimovic, Johan Elmander, Markus Rosenberg, Marcus Allbäck, Marcus Berg

16.26 Vad är det för likhet mellan Lars Lagerbäck och Lee Harvey Oswald? Fundera på den ett tag...

16.16 Oscar Lundborg mejlar och hoppas på Stefan Ishizaki eller Samuel Holmén som EM-joker. Håller ni med? Ishizaki gjorde en grym match mot Blåvitt igår men det räcker väl inte... Lite tidigare i dag fick vi ett tips om en annan spelare som definitivt skulle bli en joker och en BOMB. Vi lyckades inte få det bekräftat – spelaren själv bara skrattade – och det stämmer förmodligen inte. Vem det var? Hmm... han spelar i ett stockholmslag och har ett smeknamn uppkallat efter världens bäste...

16.15 Mårten mejlar och undrar vad jag gör i Danmarks huvudstad. Jag är alltså INTE på Parken i Köpenhamn den här gången. Men jag och min lilla blogg var där i somras och båda två luktar fortfarande öl... Vi är på Parken på Södermalm i Stockholm. Vet inte riktigt vad det är för ställe men lummigt och fint är det.

16.15 Alright, då var det dags att dra skynket av den svenska EM-truppen. Hela den svenska presskåren har samlats på Parken, ja på Södermalm i Stockholm, för förbundets lilla jippo.23 spelare och några reserver ska plockas ut till sommarens EM-slutspel och vi hoppas givetvis på några lagerbäckska bomber (läs Henke Larsson, Teddy Lucic, Rajalak... pyts!) men den här truppen lär väl inte innehålla fler överraskningar än Bosse Ringholms frukostmöten på Rosenbad.Välkomna ska ni vara i alla fall...

Truppen börjar presenteras runt klockan 17.30 men häng gärna med hela vägen fram tills dess. Tänkte smyga runt här i buskarna snart och leta efter Anders Svensson och Henke Larsson. Så fort truppen börjar presenteras så får ni den här i bloggen – namn för namn – direkt.

Minns ni förresten hur det gick till senast när VM-truppen presenterades? Alexander Östlund blev den stora snackisen då – högerbacken petades ju oväntat just i sista stund... återkommer till det.

Förbundet går på charmoffensiv och bjussar på apfelstudel till fikat.

FAKTA

I dag presenterar förbundskapten

Lars Lagerbäck

den svenska EM-truppen.

23 spelare får åka med till EM-slutspelet i Österrike/Schweiz som startar om 25 dagar.

Sportbladet.se:s Marcus Leifby rapporterar direkt från presskonferensen på Södermalm från 16.00.

Häng med – och mejla in dina synpunkter!