Lagerbäcks hemliga krav på Larsson

Sportbladet avslöjar spelet bakom Henkes ”ja tack”

Foto: AP
Det blev ett ja till EM – ett ja som medför vissa framtida förpliktelser.
FOTBOLL

En välplanerad men försiktig övertalningskampanj i flera utstuderade steg.

Men med ett stort krav på spelaren i fråga – han måste vara beredd att spela även höstens VM-kvalmatcher, för att inte riskera en dålig stämning i spelartruppen.

Sportbladet kan avslöja hur det gick till när Henrik ”Henke” Larsson kom tillbaka till landslaget.

Igen.

Den 24 juni 2006 klev Henrik Larsson ut från ett omklädningsrum på Allianz Arena i München till en kaotisk mixed zone där segerrusiga, tyska spelare intervjuades av lika glada tyska journalister.

Tyskland hade besegrat Sverige med 2–0­ i VM-åttondelsfinalen och Henke hade missat straff. I den svenska delen av intervjuzonen var det inte lika muntert.

Var det här din sista landskamp?

Undrade en svensk journalist.

–?Det beslutet får vänta. Jag vet inte nu, sa Henke.

Beslutet kom några veckor senare, Henke Larsson slutar i landslaget.

Han slutade efter VM 2002, men gjorde comeback, först mot Ungern i en EM-kvalmatch, sedan lagom till EM 2004.

Sommaren 2006 meddelade han alltså det var slutspelat igen.

–?Jag hoppades ju att han bara skulle skruva ihop lite Ikea-möbler och sedan komma tillbaka, säger assisterande förbundskapten Roland Andersson.

Men tiden gick, EM-kvalmatchen mot Lettland stod för dörren – och Larsson stod fast vid sitt nej. Assisterande förbundskapten Roland Andersson gav inte upp.

–?Jag ringde Henke, vi träffades och pratade. Jag tyckte det var jobbigt. Jag kände ju att han hade mycket kvar att ge, säger Roland Andersson om sitt första, resultatlösa övertalningsförsök.

Det skulle följas av fler, och de skulle till slut ge resultat. Landslagschefen Lars Richt berättar att förbundskaptenerna – trots Henkes tydliga nej vid mötet med Roland – aldrig gav upp tron på en ny Larsson-comeback.

–?De har haft en förhoppning hela vägen, säger Richt.

Förhoppningen övergick i en konkret plan i samband med Helsingborgs Uefacup-spel ett år ­senare, hösten 2007.

–?Då kände vi att Henke fortfarande kunde producera­ på den nivån i internationell fotboll. Han gjorde sin ­omgivning så mycket bättre än vad den egentligen är. Då var det klart att han måste vara med i en sådan här ­diskussion, säger Roland ­Andersson.

Tog själv kontakt med Lagerbäck

Förbundskaptenerna valde dock att inte ta kontakt med Larsson, i stället gjorde han det själv. I samband med Sveriges EM-avancemang – 2–1 mot Lettland på Råsunda­ – ringde Henke upp förbundskapten Lars­ ­Lagerbäck mer eller mindre på slutsignal. Sommarens EM-slutspel berördes aldrig ­direkt, men:

–?Jag var i ett stimmigt omklädningsrum och det hördes inte så bra, säger Lagerbäck och ler.

I samband med att Henke bestämde sig för att spela för HIF ett år till bestämdes att Roland Andersson skulle hålla en försiktig kontakt med honom.

–?Vi bor inte så väldigt långt ifrån varandra. Det är klart att vi strålade samman vid ett par tillfällen, säger Andersson.

Under den allsvenska våren föll den kanske viktigaste pusselbiten på plats:

–?Henke fortsatte ju att producera efter Uefacup-matcherna, i allsvenskan. Då blev han en stark kandidat som vi ville ha med, säger Roland Andersson och fortsätter:

–?Känner man Henke och har umgåtts med honom så finns det ett visst signalsystem man kan uppfatta: ”kommer den där frågan så ställer jag upp”. Så bra känner vi honom. Men vi ville inte störa honom och hans klubb genom att dra in honom i ett resonemang om han ska spela EM eller inte. Det hade både han och klubben kanske mått lite illa av.

Men efter ett par allsvenska omgångar ­intensifierades ändå den försiktiga övertalningskampanjen. Helsingborgs tränare Bosse Nilsson berättar:

–?Roland Andersson har varit nere här vid ett flertal gånger under våren och tittat på Henke.

– Han har uttryckt sin förtjusning och varit på oss i HIF: ”Ni måste hjälpa oss att snacka med Henke, han måste med”.

”Såg att han njöt av fotbollen”

Att Henke – som utåt höll fast vid sitt nej – skulle tacka ja till EM anade Roland Andersson i samband med derbyt mot Malmö FF för två veckor sedan.

–?Jag satt där på läktaren och såg Helsingborg–Malmö och Henke var outstanding. Man såg hur han njöt av fotbollen och var i harmoni med allting. Det kände jag att ”det är nog inte långt borta”.

Du tog kontakt med honom direkt efter matchen.

–?Jag kände att jag ville höra av mig och säga att han hade gjort en fantastisk match. Det tackade han så mycket för, han var mycket smickrad över det.

Nu började planerna även att förankras i övriga landslagsledningen.

–?Beslutet var att avvakta med frågan tills Henke spelat färdigt allsvenskan. Jag såg det som en normal gång av ärendet, säger landslagschefen Lars Richt.

Den konkreta frågan ställdes därför i måndags.

–?Vi ville inte störa Henke under allsvenskans våromgång så han skulle behöva stå och svara på massa frågor och spekulationer, säger Lars Lagerbäck.

Samtalet tog tio minuter och Henke – som precis varit ute på en golfrunda – ringde tillbaka efter en diskussion med familjen och lämnade sitt ja.

Spelar kvalet – av respekt

Med i bilden fanns även ett krav på Larsson.

–?Kommer man in i en EM-trupp ska det även vara en förpliktelse att ställa upp framåt hösten när det vankas VM-kval, säger, Roland Andersson.

Av respekt mot de spelare som tagit Sverige till mästerskapet ska ingen komma och gå som den vill . Larsson tackade ja även till höstens VM-kval, Teddy Lucic gjorde det inte. Larsson spelar EM, Teddy Lucic gör det inte.

–?Alla som spelar på den här nivån vet att det är en konkurrenssituation. Men det är klart att det är en värdering man för in, att spelare som varit med hela resan, vad sänder man för signaler till dem, säger Lars Lagerbäck.

FAKTA

Alla Henkes kovändningar

2002

NEJ

Säger tack och hej till landslaget efter VM 2002 i Japan/Sydkorea där Sverige­ lite snöpligt fick lämna mästerskapet i åttondelsfinalen mot Senegal.

2003

JA

Men Henke kom tillbaka när det var skadekris inför EM-kvalmatchen mot Ungern 2003.

2003

NEJ

Matchen mot Ungern var dock en engångsföreteelse, sen var det ”nej tack” igen.

2004

JA

Men när det vankades EM-slutspel i Portugal 2004 kunde han inte hålla sig undan längre. Av bara farten följde han med till VM 2006 i Tyskland.

2006

NEJ

Efter VM 2006 var det återigen ”nej tack” och den här gången var det permanent...

2008

JA

Men vad vore ett slutspel utan Henrik Larsson? Nu förbereder han sig för sitt sjätte mästerskap.