”Inget svårt beslut”

Stjärnan berättar om varför han spelar EM

Foto: AFP
Henkes ja var ett lika snabbt som överraskande beslut.
FOTBOLL

Henrik Larsson bestämde sig på ett par timmar för att tacka ja till att spela EM. På presskonferensen förklarade han skälen till kovändning nummer 3 – och förklarade hur han skulle ta att sitta på bänken.

– Det var inget svårt beslut i slutändan, säger Henke, som gör sitt sjätte stora mästerskap.

Henrik Larsson kunde inte närvara när truppen presenterades på Parken i Stockholm. Via telefon svarade han på de många frågorna om sin comeback.

Varför har du ändrat dig?

– När jag la av sist efter VM 2006, så var jag otroligt besviken på det sättet vi åkte ut på och det sättet jag själv presterade på. Suget har funnits där, men det är svårt för mig. Jag ville gärna ha frågan så att jag kunde ge ett definitivt svar och jag fick frågan i måndags och jag svarade ”ja” ganska omgående.

Var du förberedd på kontakten från Lagerbäck?

– Nej jag hade faktiskt varit ute och spelat golf och hörde meddelandet och sen ringde han igen. Förberedd nej, men det är klart att man hoppades att telefonen skulle ringa.

Förra comebacken var en ”tillsvidare-comeback”, är detta bara en engångsföreteelse?

– Nej, det är inte det som är meningen, det är tänkt att jag ska vara med så länge det håller. Det är inte bara över de här matcherna, utan det blir även en längre period.

Fortsätter du över VM 2010?

– Jag skulle mycket gärna ge den garantin, men det är två år bort och jag är äldre. Man ska aldrig säga aldrig, men jag tror inte jag spelar fotboll om två år.

Ge exempel på vad som driver dig?

– Jag tycker att fotboll är så fruktansvärt roligt, jag älskar att spela fotboll. Framförallt de här, alla matcher är roliga, men de stora matcherna är ännu roligare. Det är glädjen, det är allt som har med fotboll att göra. Jag älskar det och det är en av de stora anledningarna till att hållit på så länge som jag gjort.

Hur ser du på att sitta på bänken?

– Jag vet ju om att det kommer att bli oerhört svårt för mig att komma dit och slå mig in i laget, men ja ska göra mitt bästa. Vi kan väl säga så här, vi vet alla vilka som är förstavalet i?dag, det är Zlatan Ibrahimovic och Johan Elmander, sedan får man vara med och konkurrera om först och främst inhopp.

Har du hunnit titta något på Spanien, Grekland, Ryssland? Vad har du för tankar?

– Jag har inte hunnit titta så jäkla mycket om jag ska vara ärlig. Jag har inte sådan där jättekoll, men det är intressant. Det är tre bra lag som Sverige ska möta, så det är någonting jag ser fram emot.

Kan Sverige vinna guld?

– Det får vi se, i så fall måste vi alla spela på en högre nivå än vad vi gör i normala fall.