”Jag är mentalt ännu starkare nu”

Vår sista utpost om prövningarna i City, mardrömsmatchen och längtan till EM

Foto: Foto: Bildbyrån
Härdad Andreas Isaksson har haft en tung vår. Nu vässar han formen i Trelleborg med sin gamle tränare Jan Eriksson.
FOTBOLL

TRELLEBORG. Faktum 1: För att vinna EM krävs målvaktsinsatser av världsklass.

Faktum 2: Sveriges etta har spelat en tävlingsmatch 2008 – då släppte han in åtta mål.

– Jag mår inte dåligt av det. Jag är mentalt stark och vet var jag har mig själv, säger Andreas Isaksson.

I Portugal för fyra år sedan presterade Antonios Nikopolidis sitt livs bästa målvaktsspel och Grekland vann EM. 2000 stod Frankrike och Fabien Barthez på topp. 1996 släppte Andreas Köpke in tre mål på sju matcher när Tyskland blev Europamästare och i Sverige 1992 var den väldige Peter Schmeichel hjälten bakom Danmarks bragd.

När Andreas Isaksson börjar laddningen in för EM 2008 är det på en blåsig gräsmatta bakom Vångavallen i Trelleborg. Anledningen är att han behöver all träning han kan få.

– Det är klart att året som gått har varit tungt. Som fotbollsspelare vill man spela och om man inte får det så påverkar det en. Men jag känner att jag har stärkts av det som varit. Att jag är mentalt ännu starkare än tidigare, säger Isaksson.

I vintras fick ”Isak” beskedet att Manchester Citys manager Sven-Göran Eriksson skulle satsa på engelsmannen Joe Hart och att Isaksson var reserv.

Inte förrän i Premier Leagues avslutningsomgång fick svensken spela från start igen. City förlorade borta mot Middlesbrough med 1–8.

”Vad jag än säger blir det fel”

Det har snackats och skrivits en hel del om den där

1–8-matchen...

– Jaså, vad var det för match? säger Isaksson och fortsätter lugnt.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Det var frustrerande, väldigt frustrerande. Men ... Vad jag än säger om det så kommer det att låta fel. Jag vet att jag inte gjorde en dålig match, men det låter konstigt. Det är därför jag inte snackat om det, det blir bara fel vad jag än säger.

Vad sa dina lagkamrater i Manchester City efter matchen?

– Alla tyckte att det var för jävligt. Det blev väl så, det var sista matchen för säsongen, vi fick en utvisning, de fick straff och gjorde mål. Vid 2–0 i halvlek ska vi ändå gå ut och stänga till, 3–0 hade varit okej kanske, men inte mer, säger Isaksson som en gång tidigare i karriären släppt in fler mål.

– I min första reservlagsmatch här i Trelleborg förlorade vi med 9–0 mot Halmstad, då var jag 15 år. Annars har jag aldrig släppt in så många mål. Den gången var det värre.

Hur tänker du om matchen mot Middlesbrough nu?

– Nu har jag vara EM i skallen.

Hur ser du på era chanser i turneringen?

– Vi har haft lite skador i år, det viktiga är att vi hinner få ihop det till EM börjar. Det är en jämn och tajt grupp, men Sverige har gått vidare från gruppen i tre raka slutspel så vi vet vad som krävs.

Under tiden på bänken i Premier League och träningarna med City har EM 2008 varit drivkraften som fått Andreas Isaksson att orka ge allt, hela tiden.

– Det är det här jag haft i tankarna under hela året i England. Det är för EM:s skull som jag spelat så många B-lagsmatcher som jag ändå har gjort. Det är inte alltid det roligaste, men jag ville hålla mig i så bra form som möjligt och har gjort vad jag kunnat inför EM.

Hur är formen då?

– Formen känns ganska bra, det såg man i senaste matchen, säger Isak och ler brett.

Vad vill du höja för att bli riktigt nöjd?

– Det handlar mer om känslan av att få göra en bra match, att tajmingen sitter så jag får ett kvitto på att jag är bra med, inte bara känner att jag är det.

”Har aldrig gjort en dålig landskamp”

Hur viktig är matchträningen inför EM?

– Träningen är lika viktig som matchträningen. Det är klart att matcherna är viktiga. Det är de för hela laget.

Mannen som drillar Isaksson på gräsmattan bakom Vångavallen heter Jan Eriksson och var målvaktstränare i Trelleborg långt innan ”Isak” slog igenom. Frågan är om någon känner målvakten Andreas Isaksson bättre än brevbäraren Eriksson.

Och brevbäraren är inte det minsta orolig för att Isaksson inte ska leverera i EM.

– Han har aldrig gjort en dålig landskamp. Hur mycket eller lite han än spelat innan matcherna så har har presterat bra. Han har allting i sig och en hög lägstanivå, säger Jan Eriksson.

Andreas Isaksson håller med, även om han inte säger det rakt ut.

– Jag vet vad jag kan. Jag är mentalt starkt. Jag är inte orolig. Jag har tränat bra och spelat bra b-lagsmatcher.

– Det är gott om tid till EM börjar, många träningar med hög nivå och två träningsmatcher, säger Isaksson.

Frågan är om det räcker för att nå samma hjältenivåer som Nikopolidis, Köpke, Barthez och Schmeichel.

FAKTA

ANDREAS ISAKSSON OM MOTSTÅNDARNA

Grekland vet jag att de inte har de vassaste spelarna, men ett av de bäst fungerande lagen. Det visade de 2004 och vad jag hört så har de utvecklat det ytterligare. Jag har nästan inte sett dem alls eftersom vi alltid spelar samtidigt som dem.

Spanien har vi mött två gånger och vet att det är ett bra lag, speciellt framåt. Bakåt är de också bra, men inte på samma sätt. Har de någon svaghet så är det i defensiven.

Ryssland vet jag inte så mycket om på förhand. Det blir mycket video och snack om Ryssland framöver tror jag. När vi möter dem kommer vi att ha full koll.

Namn: Andreas Isaksson.

Född: 3 oktober 1981 i Smygehamn.

Längd: 199 cm.

Vikt: 88 kg.

Landskamper: 54.

Debut: 27 mars 2002 mot Schweiz (1–1).

Klubb: Manchester City.

Tidigare klubbar: Östra Torp, Trelleborgs FF, Juventus, Djurgårdens IF, Rennes.

Matcher/insläppta i City 07–08: 5/14.