Doldis avgjorde för Västtyskland

1980 – ITALIEN

FOTBOLL
Foto: AP
Spelare ur det västtyska EM-laget 1980 jublar efter att bucklan delats ut av Italiens president Sandro Pertini.

I 1980 års EM-turnering utökades antalet slutspelsplatser till åtta stycken och lagen delades in i två grupper där vinnaren i varje grupp gick till final och tvåorna fick spela match om tredjepris (för sista gången i EM-sammanhang).

I kvalet lottades Sverige ihop med Frankrike och de regerande mästarna Tjeckoslovakien och det blev alldeles för tufft. Sverige slutade på en tredje plats i gruppen.

Huliganismen ny företeelse

Förutom direktkvalificerade Italien tog sig Tjeckoslovakien, Grekland, Belgien, England, Holland, Spanien och Västtyskland till gruppspelet. Intresset för matcherna var ganska svagt i landet och i stället för publikfester växte en mer dyster företeelse fram – nämligen huliganismen.

Flera matcher kantades med våldsamheter, inte minst från engelska och tyska fans. Matchen mellan England och Belgien fick till exempel skjutas framåt efter att polisen använt tårgas mot några engelska fans.

”Årets spelare” blek i England

Fotbollen då? England, som stormat fram genom kvalet, fick bara med sig 1-1 från öppningsmatchen mot Belgien och gick på pumpen mot Italien i den andra. Kevin Keegan, som utsetts till årets spelare 1979, fick det inte alls att fungera.

Inte heller Italien, som saknade Paolo Rossi, övertygade. I en direkt avgörande match om en plats i finalen krigade sig belgarna, under ledning av Guy Thys, till sig 0-0 och sin mest framskjutna placering någonsin i ett EM – en final.

Doldis klev fram för Västtyskland

Tyskarna, som ersatt viktiga kuggar Franz Beckenbaur och Gerd Müller (båda slutat) med Karl-Heinz Rummenigge och Bernd Schuster, imponerade i grupp 1. Västtyskland inledde med att ta revansch på Tjeckoslovakien, fortsatte med att slå Holland i ett prestigemöte för att 0-0-spela sig till en finalplats via Grekland i den sista matchen.

Väl i finalen klev en doldis fram och avgjorde. Med sina två första landslagsmål avgjorde Hrubesch finalen. Det sista, 2-1-målet, kom med bara två minuter kvar att spela när Belgiens målvakt Jean-Marie Pfaff kom ut helt fel på en hörna. Noterbart är att ”bara” 48 000 såg finalen på Olimpico i Rom.

Tjeckoslovakien vann bronsmatchen mot Italien på straffar. Tredjeprismatchen blev den sista i EM. Många menar att den här matchen var så pass tråkig att UEFA valde att plocka bort matchen efter turneringen i Italien.

FAKTA

Finalen

Belgien – Västtyskland 1-2, Stadio Olimpico, Rom

0-1 Hrubesch (10), 1-1 Vandereycken (75), 1-2 Hrubesch (88)

Match om tredjepris

Tjeckoslovakien – Italien 1-1 (9-8 efter straffar), San Paolo, Neapel

1-0 (54) Jurkemik, 1-1 Graziani (73)

Skytteligan

Klaus Allofs, Västtyskland, 3 mål

Cornelius Kist, Holland, 2 mål

Horst Hrubesch, Västtyskland, 2 mål

Zdenek Nehoda, Tjeckoslovakien, 2 mål

EM-laget

Dino Zoff, målvakt, Italien

Claudio Gentile, back, Italien

Gaetano Scirea, back, Italien

Karl-Heinz Förster, back, Västtyskland

Hans-Peter Briegel, mittfältare, Västtyskland

Marco Tardelli, mittfältare, Italien

Jan Ceulemans, mittfältare, Belgien

Bernd Schuster, mittfältare, Västtyskland

Hansi Müller, mittfältare, Västtyskland

Karl-Heinz Rummenigge, forward, Västtyskland

Horst Hrubesch, forward, Västtyskland

Profilen – Horst Hrubesch

Bara veckorna före EM-slutspelet hade Horst Hrubesch, stor centertank i Hamburg, linkat runt skadad när hans lag förlorade Europa-cupfinalen mot Nottingham och ingen trodde väl egentligen att han skulle ha någonting med landslaget att göra.

Och det var inte tanken heller och det var först när Klaus Fischer bröt benet som Hrubesch fick en plats i den tyska truppen.

I finalen mot Belgien trodde väl de flesta att en eventuell tysk matchhjälte skulle heta Klaus Allofs, Bernd Schuster, Hansi Müller eller Karl-Heinz Rummenigge – ingen hade väl egentligen räknat med den där Hrubesch.

I sin blott femte landskamp, satte han först 1-0 i första halvlek innan han sköt EM-guldet till Västtyskland. Eller sköt och sköt. Han nickade in avgörande 2-1 med minuten kvar att spela.

Hrubesch kom att bli en av EM-historiens mest otippade hjältar.

Snackisen – Huliganismen

Redan på 70-talet hade huliganismen inom den europeiska fotbollen börjat växa fram och i Italien sommaren 1980 tog våldsamheterna steget in även i EM.

Under Englands öppningsmatch mot Belgien i Turin 12 juni tvingades italiensk polis gå in med tårgas för att lugna ner fansen och matchen försenades – vilket uppenbarligen inte gynnade England som bara fick med sig 1-1.

En annan trist företeelse under mästerskapet var det vaga intresset för matcherna. Uefa hade precis utökat EM-slutspelet till åtta lag men italienarna brydde sig mer om sin egen liga än EM.

Under flera av matcherna gapade stora sektioner på läktarna tomma och EM-finalen mellan Västtyskland och Belgien lockade bara 48 000 åskådare till Olimpico i Rom.

Det hände också 1980

6 april – För första gången sedan 1916 införs europeisk sommartid i Sverige, varvid klockan ställs fram en timme.

24 april – USA försöker frita den amerikanska gisslan på amerikanska ambassaden i Teheran men misslyckas.

24 maj – Stefan Persson och Anders Kallur i New York Islanders blir de första svenskarna att vinna Stanley Cup i ishockey.

5 juli – Björn Borg vinner herrsingeln i Wimbledon för femte gången i rad.

22 augusti – Lasse Åbergs film Sällskapsresan har svensk premiär.

Antonín Panenkas iskalla straffchip i finalen 1976.

Marco Van Bastens drömmål mot Sovjet 1988.

Jugoslaviens uteslutning ur slutspelet 1992.

Eller Sveriges bittra strafförlust i kvartsfinalen mot Holland 2004.

EM-historien är full med både magiska och tragiska ögonblick.

Sportbladet.se bjuder på en stor portion fotbollsnostalgi – här är alla EM-slutspel sedan 1960.

ARTIKELN HANDLAR OM