Första träningen på Blågults landslagssamling i Stenungsund

FOTBOLL

I dag samlas (nästan hela) EM-truppen i Stenungsund.

Sportbladet.se:s reporter Marcus Leifby är givetvis på plats – och rapporterar direkt.

17.55 Vi stänger rapporteringen nu och konstaterar att det var en ganska lugn svensk träning som varken förgylldes av Zlatans blotta närvaro eller Källströms doja. Henke Larsson såg pigg och sugen ut. Spännande. Petter Hansson och Niclas Alexandersson rehabkörde lite men det är säkert ingen fara. Fredrik Ljungberg och Tobias Linderoth deltog på hela träningen som egentligen inte innehöll några kampmoment eller närkamper alls. Nu är det presskonferens och en chans att snacka med just Alex, Ljungberg, Linderoth, Henke och ett par andra. Återkommer med texter kring skadeläget och Henkes comeback. Tack för att ni hängde med. Auf Wiedersehen!

17.50 Den första träningen lider mot sitt slut. Spelarna joggar ned, sträcker ut lite medan Roland Andersson plockar ihop några gula pinnar och ett par svettiga västar. Publiken rör sig mot spelarna och det finns väl en risk för ett lite mindre tumult här om en stund. Men det är klart – när publikvärdarna ser så här tända ut ska det väl inte hända något. Vem skulle kunna ta sig in på den här planen? Publikvärden gör ju ett utmärkt jobb här... med ryggen mot publiken och blicken fullt fokuserad på den svenska spelartruppen... logdans nästa?

17.45 Finns ju en hel del intressanta grejer att hålla ögonen på den här veckan. Håller Linderoth för spel, kan han gå för fullt på träningarna och klarar han av att gå in i EM utan speciellt många matcher i kroppen? Om inte, vem tar hans plats? Fajten mellan Chippen och Sebastian Larsson (och kanske till och med Alexandersson) om platsen till höger på mittfältet – vem vinner den? Hur formerar Lagerbäck backlinjen? Jaja... det mest intressanta och omskrivna kommer förstås att bli Zlatans anfallskompis. Går Henke in från start och petar Elmander? Och vad säger då Elmander? Eller kan man tänka sig att Lagerbäck väljer att spela Henke nere på mittfältet – i en fri roll? Nja... kanske inte från start men det är en kittlande tanke med ett så offensivt Sverige från start mot Grekland. Intressant minst sagt... Och förresten. Håller Zlatans knä?

17.42 Kollega Eriksson som ska följa Spanien under EM för oss gifter sig om åtta dagar. Dagen efter bröllopet drar han till Santander för Spaniens genrep mot USA. Gissa om han får diska när han kommer hem.

17.38 Sverige kommer alltså att träna här, Nysnäsnösnis Vallen, fram till söndag sen väntar match mot Slovenien på Ullevi på måndag. Matchen följs av en eller två lediga dagar innan EM-lägret flyttar till Stockholm och genrep mot Ukraina på Råsunda 1 juni. Landslaget flyger till Lugano 4 juni – vi, eller i alla fall några av oss, lyfter redan 3 juni. Natten mellan 3 och 4 juni ska vi tillbringa på ett ”hemligt” ställe nere i Lugano. Ni lär märka var så småningom.

17.34 Det ska bli autografskrivning här efter träningen och det kan ju bli ett intressant spektakel att följa. Det är säkert 1500 pers här och vakterna av typen såna som är berusade på logdansen utanför byn på lördagskvällarna. Kommer Henke och Ljungberg skriva några autografer eller får ungarna hålla tillgodo med Johan Wiland (vem är det, pappa?) och Micke Dorsin?

17.29 Henke Larsson ser pigg, fräsch och lätt ut i steget. Sugen helt enkelt. Som en 14-åring på sitt första zon-läger och med en A-lagstränare från något division två gäng på besök. Uppdelat på två planhalvor nu. Ena sidan – med Ljungberg, Dorsin, Elmander, Henke, Choppen, Rosenberg och Linderoth – anfaller mot.... en ensam målvakt. Henke har tryckt dit några. Ser ut som om Linderoth går runt och ”känner lite på det”. På andra sidan försöker Svensson, Larsson, Kennedy och Majstorovic ta sig igenom en backlinje med Mellberg, Stoor, Nilsson och Granqvist.

17.25 Svensson har klarat sig utan burop och glåpord än så länge. Fick ju ta en del skit under träningarna i Tyskland för två år sedan och han ska, enligt egen utsago, varit nära att lägga av i landslaget. Lugn och mysig stämning på Vallen. Mycket barnfamiljer, pikétröjor, ryggsäckar... Dags för lite andra övningar nu. Petter och Alex kör fortfarande bredvid med sjukgymnasten. Kim och Zlatan är alltså inte här – cupfinaler väntar med Inter och Lyon på lördag. Mackan Allbäck har någon match kvar med FC Köpenhamn också innan han kan ansluta.

17.18 När vi kom in till Stenungsund skuggade vi en fet stadsjeep fullt övertygade om att det var Alexandersson, Svensson eller någon annan landslagsspelare från västkusten som tog bilen till träningen. Vi hamnade ute en stormarknad och snubben i bilen visade sig vare en äldre herre som var ganska långt ifrån att få en plats i den här truppen. Sportbladet har en halvklen styrka här – ”bara” sju pers. Till EM är vi 15 som drar. Inläggsövningen bara fortsätter och fortsätter och Kennedy skickar in en i högerkrysset bakom Rami. ”Där ser du Lasse”...

17.13 Kennedy också på plats – reserv för Linderoth. Kan inte vara speciellt kul. Träna alla passen, lyssna på Lagerbäcks teorigenomgångar och sen, om Linderoth håller och det är dags att åka ner till Alperna, bye bye... Hur tänker han? ”Fan, hoppas han vrickar till foten i alla fall så jag får hänga med ner... ”

17.08 Senast landslaget var i Stenungsund och laddade för mästerskap var alltså 1990. Glenn Hysén var skadad och cyklade mest runt i samhället, jobbade på solbrännanan och rehabtränade. Får se om Ljungberg gör något liknande senare i veckan. Senast jag var i Stenungsund var för tre år sedan när jag skulle byta från buss till tåg. Det besöket höll på att sluta i tumult och 32 stygn sedan jag brakat samman med en butter stationsvärd som vägrade låta mig låna toaletten för ett väldigt akut besök. Inläggsövningen fortsätter och i anfallen kommer fyra offensiva spelare mot en back. Inga pytsar så här långt.

17.00 Tobias Linderoth och Fredrik Ljungberg ser ut att gå för fullt så här långt på den ganska mysiga träningen. Uppspels- och inläggsövning nu. Petter och Niclas kör lite vid sidan om. Lasse Lagerbäck kör långbrallor trots varmt och skönt väder och Rami hänger på. Räcker knappast till en plats i startelvan. Lagerbäck kommer spela Isak även han kommer till Greklandsmatchen med ett träben. I den oerhörda stress jag utsattes för under teknikstrulet här för en stund sedan drog jag på mig en förfärlig hicka. Varenda hick känns som ett knivhugg... Några tips på hur jag blir av med den?

16.50 Uppvärmningen börjar bli klar här och jag har som vanligt haft lite problem med tekniken. Skyller allt på Nösnäsvallen som vanligtvis inte tar emot så här många journalister. Smockat med folk runt planen och på pressläktaren. Folkfest hela dagen. Det har inte varit så här livat i Stenungsund sedan försommaren 1990 när Glenn Hysén cyklade runt i bygden och rehabtränade. Landslaget lade ju sitt läger här – och vi vet ju hur det gick... 1-2, 1-2, 1-2 och sen skulle Glenn hem och ******....

16.40 Japp. Då kör vi. Allsvenskan är konserverad och Champions League-finalen avklarad. Nu är det EM som gäller för precis hela slanten i en dryg månad framåt. Vi är på plats på Nösnäsvallen i Stenungsund där det svenska landslaget precis kommit ut på planen för ett första träningspass. Tobias Linderoth är här men inte Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström och Marcus Allbäck som har matcher med sina klubblag. Petter Hansson och Niclas bAlexandersson har börjat köra lite lätt med sjukgymnasten Johan Sandberg medan resten av laget värmer upp. Kommer bilder härifrån om en liten stund. Mycket folk på plats...

Marcus Leifby, 30, född och uppvuxen i Älmhult, Småland, och kom till Sportbladet sommaren 2006 efter studier i Ljungskile.

Meriter: Har punktmarkerat landslaget sedan 2007 och följde hela EM-slutspelet på plats i Schweiz och Österrike. Rapporterar direkt från landslagets träningar, presskonferenser och matcher på plats. Och kanske lite till.

Egen karriär: Torpedforward med hockeyfrilla och CCM-hjälm i Diö Goif i början på 90-talet. Ettrig ytterback i Älmhults IF och Kållereds SK i div 3 under 2000-talet. Skorna på hyllan sedan två år.

Favoritlag: Roma, Tingsryds AIF.

Synpunkter? Åsikter? Mejla Marcus!