”Zlatan använder sitt självförtroende på rätt sätt nu för tiden”

Läs sammandraget från EM- chatten med Robert Laul

FOTBOLL

Robert Laul säger: Okej, befinner mig nu på Sveriges framsida och om en dryg timme rullar homo-Bardells bil mot Stenungsund där landslaget tränar för första gången inför EM. Kör så det ryker!

------------------------

elis säger: Vilket lag tror du kommer vinna (man kan ju alltid hoppas på Sverige :))?

Robert Laul säger: Tyskland har jag trott på ett tag nu. Men jag har en känsla av att Sverige kan gå riktigt långt den här gången, kanske ändä till final.

------------------------

Martin säger: Hej Robert! Att du f.d fotbollsspelare vet jag, har du även journalistutbildning?

Robert Laul säger: Det kanske man inte kan tro men jag har faktiskt studerat journalistik i två år…på Ljungskile folkhögskolas tvååriga journalistutbildning. Bra utbildning och från min klass har vi i dag folk på allt från Svensk Damtidning till Sveriges Radio.

------------------------

Hej säger: Jag undrar varför ingen i landslaget nånsin gör en segerdans? skulle inte det vara roligt, så säg! men jag har funderat på detta ett tag nu och kan inte komma fram till varför dom inte kan bjuda lite på sig själva, som Ravelli gjorde 94.

Robert Laul säger: En utmärkt idé. Jag ska se om det blir tillfälle att konfrontera Ljungberg eller någon annan med detta under EM.

------------------------

måns säger: Hej laul. Kan det bli verklighet att alexandersson prioriteras före bissen i premiären? Tänker att sebastian larsson har en spelstil som lagerbäck borde älska!

Robert Laul säger: Ganska säker på att Alexandersson är med som högerback i första hand. Enda möjligheten att Alex spelar på mitten är om den gamle gråskallen vill satsa på Fredrik Stoor som högerback – då kanske Alexanderssons rutin väger tungt och han placeras framför på högermitten. Men jag tror att Alex spelar högerback mot Grekland och Chippen och Seb Larsson slåss om platsen framför. Jag ser gärna Larsson där mot just Grekland. Hans tidiga perfekta inlägg kan bli en segernyckel.

------------------------

Oscar säger: Hej! Vem tror du vinner skytteligan i EM? Blir det en svensk eller fortsätter Ronaldos målform?

Robert Laul säger: Torres kanske? Spanien gör nog ett och annat mål i gruppspelet och i EM brukar man vinna skytteligan på fem sex mål.

------------------------

Robbie rockar! säger: Robert...berätta nu om alla smek- och öknamn du har i bloggen. Vilka är personerna bakom namnen egentligen? Ledstjärnan TROR jag att jag vet, men det finns ju fler mysko namn. Kanonblogg, för övrigt.

Robert Laul säger: Ledstjärnan är en förkortning av min vän och ledstjärna Patrick Ekwall på TV4. Homo-Bardell är Aftonbladets utmärkte fotograf Andreas Bardell som under VM i Tyskland hejdades på gatan i Berlin av ett tyskt gaymagasin som erbjöd honom tjugo lakan om han ställde upp på avancerade nakenbilder. Bardell tackade tyvärr nej på stående fot, jag hade i alla fall övervägt saken. Fitness är Sportbladets reporter Michael Wagner, en träningsnarkoman av sällan skådat slag och en mycket duktig reporter.

------------------------

Jorri säger: Hej Laul. Om du var Lagerbäck för en dag, skulle du ta Daniel Andersson före Daniel Tjernström?

Robert Laul säger: Om det råder ingen som helst tvekan, tyvärr.

------------------------

streben säger: tycker du att vi ska spela med två eller tre man på topp nu när vi har Henke/Zlatan/Elmander? om två i så fall vilka?

Robert Laul säger: Två man, Henke och Zlatan, och med Rosenberg som förste inhoppare. I alla fall om man ser till kvalitet och den form de visat nu under våren. Men det kan se annorlunda ut efter de två träningslandskamper som väntar.

------------------------

Keftedes säger: Varför är det egentligen så viktigt med ett bra spelarhotell?

Robert Laul säger: Det är väl lite som för oss journalister, man vill bo bra när man är borta från fru och barn jäkligt länge. Man vill inte ha massa saker som stör, som att någon borrar betong utanför rummet klockan sex på morgonen eller att frukostäggen är gamla så man blir magsjuk och inte kan jobba/spela. Saker och ting ska fungera så man inte går runt och irriterar upp sig i onödan när man har något viktigt att fokusera på. Landslagsledningen anser väl att det skapar för mycket frustration om saker och ting inte fungerar, därför chansar de inte utan tar alltid det absolut bästa. För oss journalister kan det variera betydligt mer.

------------------------

Texxan säger: finns det någon spelare du saknar i truppen som du tycker borde kommit med ? själv blev mycket besviken på att Rasmus Lindgren inte fick chansen

Robert Laul säger: Rasmus Lindgren har aldrig varit med i landslaget, jag trodde aldrig på honom. Jag har heller aldrig sett honom live och ska därför inte säga om det var rätt eller fel att han blev reserv, men jag bedömde det som uteslutet att han skulle gå rakt in i truppen utan att ha gjort en enda landskamp. Jag tycker att Marcus Berg kunde kommit med i stället för Marcus Allbäck och Samuel Holmén i stället för Daniel Andersson.

------------------------

Hej säger: asså jag tycker det verkar som om det är många som bråkar med varann eller typ ogillar varandra inom landslaget.. har jag fel?

Robert Laul säger: Det var nog värre förr. Men att Ljungberg och Mellberg är som hund och katt är ju allmänt känt. Ljungberg och Zlatan drar inte heller helt jämnt, även om deras relation förbättrats. Tidigare hade många i laget synpunkter på Zlatan, men han har blivit lättare att ha att göra med.

------------------------

ewer säger: vad tror du om matchen på ullevi på måndag? Vilka svar letar Lagerbäck efter? Har han ens några frågor?

Robert Laul säger: Han vill nog först och främst se Tobias Linderoth, även om jag bedömer det som uteslutet att Linderoth kan vara konkurrenskraftig redan till premiären mot Grekland. Mot Grekland spelar Anders och Kim menom det inte fungerar kanske Linderoth kan vara ett alternativ senare i turneingen om det visar sig att han går bra mot Slovenien och/eller Ukraina. Jag tror också att Lagerbäck är nyfiken på Rosenberg och Elmanders form. Samt hur han ska göra med ytterbacksplatserna – hur ser Alexandersson ut? Hur funkar Nilsson till vänster? Är Stoor verkligen mogen en EM-premiär?

------------------------

HBK säger: Hej Robert! Vem skulle vara den perfekta förbundskaptenen för Sverige?

Robert Laul säger: Bra fråga. Jag ska återkommer till det på min blogg när jag hinner tänka efter ordentligt.

------------------------

Andreas säger: Vem är lagets underhållare (clown) som håller upp stämningen i gruppen?

Robert Laul säger: Erik Edman saknas nog av den anledningen. Zlatan har blivit en stämningshöjare på senare år, Kim Källström är en glad pådrivare, Marcus Allbäck är sympatisk och uppskattad av alla, även en sådan som Henke bidrar med en hel del leenden internt även om han verka lite trist utåt.

------------------------

TT säger: Kan det vara så att ni journalister har era favoriter och de som ni inte gillar, och de ni inte gillar får lite skarpare kritik och mer negativ publicitet?

Robert Laul säger: Nja, inte som du beskriver det men om en spelare är besvärlig med medierna så skrivs det ju att han är besvärlig med medierna, vilket är negativ publicitet, som vi inte har något emot att skriva. Men bara för att Zlatan under en period var ganska besvärlig så sänkte vi ju inte hans matchbetyg för det, vi bedömde hans insats på planen på samma sätt som vi bedömde alla andra.

------------------------

DrA säger: Whaz up dawg! Hur många straffar skulle du sätta på forna Chelseaproffset Hedman en sen kväll i november? (Fem straffar ska slås)

Robert Laul säger: Fyra av fem alla dagar i veckan skulle jag tro.

------------------------

blåvett säger: Vad är din personliga åsikt om "ut med Anders in med Kim"-kampanjen?

Robert Laul säger: Den var det många av oss på plats i Tyskland som reagerade negativt mot men vi hade inget att säga till om. Tyvärr missuppfattades den, det var en kampanj för Kim, inte mot Anders. Men det kunde man ju räknat ut med röva o en krita att den skule tolkas som mot Anders så jag tycker inte att det var en bra idé och jag hoppas vi slipper sådant trams under EM.

------------------------

Burre säger: Vad tror du om Zlatan självförtroende nu när han avgjorde allt för Inter? Tror du hans oerhörda självförtroende hjälper eller stjälper Sverige?

Robert Laul säger: Hjälper eftersom Zlatan använder sitt självförtroende på rätt sätt nu får tiden.

------------------------

Joseph säger: Vilken ung spelare tror du slår igenom i EM?

Robert Laul säger: Om vi håller oss till Sverige så vet jag inte om man kan kalla Markus Rosenberg för ung, men jag tror i alla fal att han kan få ett litet genombrott för den breda svenska fotbollspubliken.

------------------------

Lampan säger: Om du får tippa top 4 i EM samt sveriges positon, Hur blir det ? Samt får vi någon riktig flopp eller flipp bland lagen?

Robert Laul säger: Italien tror jag får svårt att upprepa VM-succén. Flopp. Sverige kan som sagt bli en överraskning. Tyskland, Sverige, Frankrike, Holland kanske, om jag tippar lite med hjärtat oxå.

------------------------

Janne, Karlstad säger: Nu börjar det närma sig! Måste fråga en sak om svenska startelvan. När och hur kommer den bli officiell det här mästerskapet, tror du? Kommer spelarna få veta det innan? Eller får de reda på det under matchdagen? Vad tycker spelarna om det, tror du? Vill dom inte veta det dagen innan?

Robert Laul säger: Under VM 2006 fick spelarna laget klockan 20.00 kvällen innan. Men eftersom Sportbladet avslöjade samtliga startelvor ändrade Lagerbäck efter VM och under kvalet presenterades den klockan 12.00 på matchdagen i stället. Så kommer det att vara under EM men jag ska göra allt för att ha den ute på nätet så snabbt det bara går.

------------------------

Östgöten säger: Vilken är den bästa fotbollsmatchen du har sett på plats?

Robert Laul säger: Tyskland-Italien VM-semin 2006. Häftigaste upplevelsen var Sverige-Paraguay med alla svenska fans på läktaren.

------------------------

Jorri säger: Varför får Lagerbäck så hög lön? Han jobbar ca 4 veckor om året sen glider han bara runt och går in gratis på fotbollsmatcher, de kan väl vem som helst göra....

Robert Laul säger: Ha ha, jag ska ställa den frågan till honom. Jämfört med sina europeiska kollegor tjänar Lagerbäck småpengar, han ligger runt 150 000-200 000 i månaden…vad fick Svennis…50 millar om året?

------------------------

Rsms säger: Vad tycker du om Zlatans bojkott av svensk media, och framföallt Sportbladet? Han ställde ju nyligen upp i TV3...

Robert Laul säger: Zlatan lät sig i samband med Idrottsgalan intervjuas av Sportbladets webb-TV så bojkotten kanske är på väg att blåsa över? Eller också var det för att han tyckte webb-TV-reportern Miss Modin var så snygg…

------------------------

Moderator säger: Vi tar tre frågor till...

Andreas säger: Saknar du England i turneringen? Många klasspelare som fotbollspubliken går miste om.

Robert Laul säger: Inte lika mycket som Erik Niva.

------------------------

Alex säger: Vem i landslaget är allra roligast att intervjua och varför?

Robert Laul säger: Erik Edman och Mikael Nilsson. Svarar ärligt och uppriktigt på (nästan) alla frågor och är inte sä rädda och försiktiga som många andra. Går att föra längre fotbollsresonemang med. Linderoth är bra också. Zlatans presskonferenser är nog de mest underhållande.

------------------------

erik säger: Vilken utländsk skulle du helst ge ett svenskt pass inför EM?

Robert Laul säger: Gattuso. Han hade vi behövt på mitten.

------------------------

Moderator säger: Vi tackar läsarna och Robert Laul för dagens EM-chat. Heja Sverige!

Robert Laul säger: Tack tack.