”Det avgörs direkt”

Sportbladet på plats i Grekland – här är allt fokus på Sverige

Foto: Magnus Wennman
SIKTAR PÅ NY SKRÄLL Det grekiska landslaget, med Otto Rehhagel i spetsen, har sommarens segerrecept klart för sig. ”Första matchen blir helt avgörande för fortsättningen av vårt EM”, säger förbundskaptenen. I första matchen ställs Grekland mot – Sverige.
FOTBOLL

ATEN. Första matchen i ett mästerskap är viktig.

För Grekland är det mer än så.

– Matchen mot Sverige avgör till 90 procent hur det går för oss i EM, säger Angelos Charisteas.

EM 2004 både inledde och avslutade Grekland genom att besegra hemmanationen Portugal.

Det var en rejäl skräll när grekerna vann öppningsmatchen i Porto med 2–1 efter mål av Georgios Karagounis och Angelos Basinas.

En seger som sedan fullbordades med EM-guld och finalvinst mot Portugal en knapp månad senare med Angelos Charisteas som matchvinnare.

– Segern i första matchen gav oss harmoni och tro på oss själva som räckte hela turneringen, säger den grekiske anfallsstjärnan Angelos Charisteas till Sportbladet.

Tänker bara på Sverige

Med den erfarenheten lägger Grekland nu enormt mycket krut på förberedelserna specifikt inför första matchen mot Sverige i EM.

Förbundskaptenen Otto Rehhagel:

– Första matchen blir helt avgörande för fortsättningen av vårt EM. Det är bara den jag tänker på.

Den allmänna grekiska opinionen och experterna utgår från att Spanien går vidare från EM:s grupp D, att Ryssland blir slagpåsen och att Grekland och Sverige gör upp om andraplatsen – direkt i första matchen.

– Vi vill inte se för långt fram i turneringen. Vi vill börja starkt som vi gjorde 2004, med en seger, så slipper vi mycket av pressen och stressen sedan, säger Eintracht Frankfurtanfallaren Ioannis Amanatidis.

– Det handlar både om poängen som man tar, men framför allt om psykologin – man får direkt ett besked om att man har ett bra lag. En seger mot Sverige, som verkligen har ett bra lag, skulle betyda mycket, säger Angelos Charisteas.

Den grekiska landslagsledningen följer därför Sverige väldigt noga och är väl uppdaterat på detaljer kring det svenska landslaget.

”Måste stoppa Zlatan”

När det gällde Zlatan Ibrahimovics knäskada tycks man dock varit fel ute. Rehhagel med flera var helt övertygade om att Henrik Larsson kom med i EM-truppen på grund av att Zlatans skada var värre än vad som var känt.

Zlatans två mål i helgen mot Parma gav motsatt besked.

– Vi vet att Sverige har många bra spelare och så har Sverige Zlatan Ibrahimovic. Vi måste stoppa honom, säger Charisteas.

Vad betyder Henrik Larssons comeback?

– Det var ett psykologiskt bra besked för Sverige. Men viktigast för oss är vad vi gör, inte vad Sverige gör, säger Charisteas.

Anfallaren Theofanis Gekas:

– Första matchen blir viktig igen. Nu har vi tre veckor på oss att förbereda oss för hur vi ska spela mot Sverige.

FAKTA

TRÄNING GREKLAND

Var: Agios Kosmas, södra Aten, 100 meter från havet.

När: 18.30–20.00.

Tränade på: Lätta löpövningar och tvåmålsspel på halva plan, elva mot elva.

Skadeläget: Efter att ha smällt ihop med varandra på första träningen i förrgår stod Georgios Karagounis och Giourkas Seitaridis över träningen i går. Skadorna är dock av lättare slaget. Båda ska kunna spela mot Ungern på lördag.

Publik: 40-talet journalister och 100-talet åskådare varav en högljudd skolklass.

Noterat: Otto Rehhagel var i storform i går. Joggade, skrek och viftade med armarna när han instruerade spelarna. Stor underhållning.

Snackisen: Hur trötta de grekiska landslagsspelarna är på alla sponsorsuppdrag de måste ställa upp på. Amstel i förrgår, Vodafone i går. Men förbundet tjänar pengar...