Zlatan borta – då litar Lagerbäck på Henke Larsson:

”Måste upp till en helt annan nivå”

FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovics knä klarar inte EM:s täta spelschema.

Då ställs Sveriges hopp till – Henrik Larsson.

– Jag måste upp till en annan nivå men förhoppningsvis är jag redo när det börjar, säger Henke.

Henke på väg mot sitt sjätte mästerskap.

För knappt två veckor sedan offentliggjordes att Henrik Larsson gör comeback i landslaget för tredje gången.

Ett besked som överraskade många då, men som mot bakgrund av att Zlatan Ibrahimovics knä enligt uppgift är i sämre skick än befarat framstår som klart logiskt.

Utan Zlatan i en svensk startelva blir behovet av en rutinerad anfallare stort. Henke gör sitt sjätte mästerskap och har visat storform i allsvenskan under våren.

– Jag har spelat elva matcher i allsvenskan och det har gått ganska hyfsat. Sedan är det en helt annan nivå man ska upp till men förhoppningsvis är man redo när det börjar, säger Henke.

En landskamp på två år

Henrik Larsson har inte spelat en landskamp sedan VM 2006 då han sa tack och hej, därför är förbundskapten Lars Lagerbäck nu angelägen om att Henke ska spela redan mot Slovenien på måndag.

– Mår han bra räknar vi med att använda honom en halvlek, säger Lagerbäck.

Ska spela i Glasgow

Enda problemet är att Henke direkt efter dagens landslagsträning reser till Glasgow för en minnesmatch för forne lagkamraten Phil O’Donnell. O’Donnell föll ihop under en ligamatch mot Dundee United i december 2007 och avled i ambulansen på väg till sjukhuset.

– Jag lovade det några veckor efter att Phil gått bort. Det är något jag absolut inte vill säga nej till. Det var en fantastisk kille och kan jag hjälpa till genom att närvara och få in lite pengar till hans familj så att hans barn kan få en bra utbildning så är det något jag vill ställa upp på, säger Henrik Larsson.

”Kommer olyckligt”

– Det kommer lite olyckligt i och med att det är landskamp, men det får man acceptera, säger Henke.

Själv är Henrik Larsson inställd på att spela även i matchen mot Slovenien.

– Det är alltid viktigt att spela och spela vill man alltid. Sedan får vi se hur mycket speltid det blir, säger Larsson.