Marcus Leifby följer Sverige träning

FOTBOLL

Träningsledigt fredag – men i dag lördag tränar landslaget i Stenungsund igen.

Sportbladet.se:s Marcus Leifby är på plats och följer träningen direkt.

15.00 Vilket jäkla race det blev. Presskonferensen avklarad för en stund sedan och den handlade ju så klart mest om Markus Rosenberg. Elmander som var först framme hos Mackan säger att han ”hade jätteont” och det låter ju inte speciellt lovande.

Mackan kommer att magnetröntgas i eftermiddag och är enligt uppgifter på väg in till sjukhuset nu. Vi följer så klart utvecklingen noga och återkommer med information under eftermiddagen/kvällen.

På träningen i övrigt hände väl inte så mycket mer än att Henrik Larsson såg fortsatt sugen ut. Sebastian Larsson tar för sig ganska ordentligt. Tobias Linderoth och Fredrik Ljungberg tränade hela träningen. Ljungberg genomförde även några löptester men då stod jag och försökte få en liten titt på Rosenberg. Direkt när skadan inträffade rörde sig ett par reportrar och de flesta fotografer i ilfart bort mot omklädningsrummet dit Rosenberg fördes.

Landslagsledningen förberedde en mini-buss för att transportera Mackan till närmsta sjukhus med en magnetröntgen. Sahlgrenska är väl ingen tokig gissning. Trist för Mackan förstås som haft en kanonsäson i Werder Bremen. Rosenberg kom fyra i skytteligan – tio mål bakom Luca Toni, mannen med ett namn som bara kunde varit ett efternamn – och han avslutade säsongen i Bundesliga med att göra mål i fem av de sju sista matcherna.

Kan väl inte bli så mycket tyngre än att missa ett mästerskap på grund av en ”onödig” och olycklig skada på den andra träningen. Jag tror det är tveksamt om Mackan åker med till EM. Jag avslutar med att vara jävligt pessimistisk – Rosenberg missar EM.

Vi hörs!

12.15 Markus Rosenberg ligger ner och det ser inte alls bra ut. Läkarna skyndar snabbt fram för att kolla till honom och Mackan blir liggande. Flera lagkamrater också framme och kollar läget. Svårt att säga vad det var som hände men Rosenberg föll ihop sedan han försökt ta ner en boll. Kan röra sig om en sträckning eller en skada i det vänstra knät. Träningen bryts en stund och Rosenberg får hjälp av planen. Det ser inte alls bra ut...

12.05 Precis som senast innehåller inte den här träningen mer närkamper än en bridge-matchen mellan Stenungsunds PRO-förening och Uddevalla musikkår. Mer kampmoment har utlovats till återsamlingen i Stockholm i nästa vecka.

Kennedy bombar in en volley rätt upp i krysset och får en liten applåd. Det är rätt dött här och det hade varit intressant att se skillnaden om Zlatan varit på plats. Som dag och natt gissar jag.

11.59 Elmander och Rosenberg ser pigga ut och gör en del mål på inläggsövningen. Lite värre för Henke och Kennedy som spelar mot det andra målet. Henke är ändå aktiv och tar en massa löpningar i ett försök att göra det så matchlikt som möjligt. Det lär bli en del spel för Henke med tanke på den här storyn i dagens tidning.

Zlatan kan inte spela tre matcher

11.53 Två grupper nu. Ena gänget kör en uppspels- och inläggsövning medans resten av gänget gör en spelövning på liten yta med konmål. Och så här jobbar landslagsledningen mot journalisterna.

Vet inte om det syns på bilden men långt där borta tränar landslaget. Så långt bort det bara går från fotograferna nedan i bild. En tillfällighet? Icke. Så här är det på VARENDA träning. Så långt bort som möjligt, så svårjobbat som möjligt... Det är uträknat, genomtänkt och... barnsligt.

11.48 Det händer grejer här. Uppvärmningen fortsätter och det laddas för någon typ av övning med mål och boll. En tant i 70-års åldern är upprörd över att hennes barnbarn inte fått någon autograf av spelarna och ber oss skriva om landslagsspelarnas nonchalans. ”Det såg ju ut som om de skulle gå på begravning när de gick in på planen, det är för dåligt” gastar hon och viftar med händerna. Vi är vana...

11.39 Ni har kanske sett att Henrik Larsson, snart 37, börjar bli gråhårig. Han passar i det, ser coolt ut. Går från och med nu under smeknamnet silverräven i den här live-bloggen.

Och han hamnar ju i fint sällskap också, herr Larsson, även om han har en bra bit kvar till spelare som Glenn Hysén, Fabrizio Ravanelli (den riktige silverräven) och Roberto Baggio. Missat någon?

Är det inte Kennet Andersson som är med på den här bilden med Ravanelli? Till vänster i bild, med kamera... Och Anders Svensson till höger?

11.35 Stenungsunds kommun har haft en omröstning på sin hemsida om hur många som ska se en svensk träning här på Nösnäs Vallen. Enormt tryck. Servrarna ryker. Kablarna glöder. 51 röster... Undrar om de sju som inte riktigt visste har bestämt sig. Snart för sent...

11.31 ” Lyx-reportrarna” som dricker champagne till frukost, inte rapporterar live, inte har deadline nu, nu, nu och nu, tar givetvis plats i solen medan vi som behöver uppkoppling, ström och lite datorstöd får krypa upp i den kalla skuggan.

11.26 Jenny, vår rappa tv-reporter, är enda rosa kollega på plats här på pressläktaren. Lär trilla in några till så småningom. Ja, där kom Petra och Wegerup. Spelarna samlas i mittcirkeln för lite snack. Dags att köra igång nu. Pressläktaren här påminner en hel del om den på Windsor Park i Belfast. Mycket betong, plåt, rostig plåt, stenhårda sitsar och ett par ryggskott.

11.23 Spelarna är inne och värmer lite lätt nu. Som vanligt håller sig hela gänget så långt i från pressläktaren och alla fotografer som möjligt. Vädret? 15-16 grader och en lätt sjöbris. Frågan är hur landslagsledningen resonerar kring Ljungberg och hans revbensskada... Ja, med tanke på sjöbrisen som blåser in från väst...

11.19 Myspys-stämning på Nösnäsnys Vallen. Det här är alltså den sista svenska träningen i Stenungsund som är öppen för ”allmänheten” – sen stänger landslaget in sig i sann sovjetisk anda.

Det första som slog mig när jag kom hit i dag var att det säkert finns en och annan här som tänker ”ta sig en jävel”. Vädret bjuder ju in till sånt. När jag gick förbi entren blev några grabbar stoppade och fick tömma sin systemet-kasse.

11.11.11 Okej, vi börjar med en önskning – man får önska sig saker när klockan visar 11.11. Jag önskar ett het svensk träning (läs Ljungberg vs. Mellberg Japan 2002) och en väl uppstyrd mixad zon efteråt. Plus några andra saker som inte riktigt passar in här.

Sverige hade alltså träningsfritt igår och åkte ribbåt, sköt lerduvor och käkade god middag i stället. Träningen börjar om en kvart.

Marcus Leifby, 30, född och uppvuxen i Älmhult, Småland, och kom till Sportbladet sommaren 2006 efter studier i Ljungskile.

Meriter: Har punktmarkerat landslaget sedan 2007 och följde hela EM-slutspelet på plats i Schweiz och Österrike. Rapporterar direkt från landslagets träningar, presskonferenser och matcher på plats. Och kanske lite till.

Egen karriär: Torpedforward med hockeyfrilla och CCM-hjälm i Diö Goif i början på 90-talet. Ettrig ytterback i Älmhults IF och Kållereds SK i div 3 under 2000-talet. Skorna på hyllan sedan två år.

Favoritlag: Roma, Tingsryds AIF.

Synpunkter? Åsikter? Mejla Marcus!

ARTIKELN HANDLAR OM