”Le Carré Magique” leker hem EM

1984 – FRANKRIKE

FOTBOLL
Foto: GETTY IMAGES EUROPE
Michel Platini höjer bucklan efter Frankrikes historiska, första EM-guld.

Inför EM 1984 gjordes slutspelet om på nytt. Precis som i Italien senast deltog åtta lag – uppdelat i två grupper. Nytt för det här mästerskapet var att ettan och tvåan i respektive grupp kvalificerade sig till semifinal.

Sköna ”karameller” i kvalet

Kvalet till turneringen innehöll ett par sköna karameller. Bland annat överraskade danskarna med att slå England på Wembley (1-0) och knipa EM-biljetten framför näsan på ”världsmästarna”.

Spanien låg pyrt till inför den sista omgången och var tvunget att slå Malta med elva mål för att knipa en EM-plats från Holland. I halvtid jublade holländarna när de såg att spanjorerna bara hade 3-1. Jublet fastnade där det brukar när det spanska målskyttet mullrade igång ordentligt i andra halvlek – Spanien vann till slut med 12-1!

Ny EM-miss av Sverige

Sverige missade återigen EM efter en snöplig förlust mot Rumänien i den näst sista matchen. Tidigare hade Sverige imponerat och bland annat slagit de regerande mästarna Italien med 2-0.

Frankrike (direktkvalificerat som värdland) Belgien, Danmark, Portugal, Rumänien, Spanien, Jugoslavien och Västtyskland kvalade in till huvudturneringen som, till skillnad från Italien-EM fyra år tidigare, bjöd på en underhållande och offensiv fotboll.

Platini dominerade

Les Bleus imponerade mest av samtliga lag i gruppspelet som man trillade sig igenom obesegrade. En viss Michel Platini gjorde sju mål och var en starkt bidragande orsak till lagets framgångar. Överraskningen i grupp 1 stod Danmark för. Spelare som Preben Elkjær, Jesper Olsen, Frank Arnesen, Michael Laudrup och Sören Lerby blev bara bättre och bättre ju längre turneringen led.

Danskarna förlorade öppningsmatchen mot Frankrike men repade mod, krossade Jugoslavien med 5-0 och slog ett starkt Belgien med 3-2 i den sista matchen och tog sig till semi. Väl där blev det respass mot Spanien efter en dramatisk straffsparkläggning. Spanien satte sina fem straffar och Preben Elkjær blev stor olycksfågel när han brände Danmarks sista.

I grupp 2 missade Västtyskland semifinalen sedan Maceda gjort 1-0 för Spanien i 90:e minuten i den sista och avgörande gruppspelsmatchen. Semifinal-missen var givetvis en stor besvikelse för tyskarna som dominerat den europeiska landslagsfotbollen under flera år.

En av de bästa EM-matcherna någonsin

Semifinalen mellan Frankrike och Portugal har beskrivits som en av de bästa någonsin i EM-historien. Inför en fanatisk hemmapublik i Marseille tog Frankrike ledningen genom Jean-François Domergue i första halvlek men Portugal utjämnade genom Jordão och tog matchen till förlängning.

I den första förlängningskvarten gjorde samme Jordão 2-1 för Portugal. Fransmännen var pressade när den andra kvarten startade men redde ut stormen på ett närmast osannolikt sätt. Med sex minuter kvar kvitterade Domergue och när alla satt och väntade på ett straffavgörande slog Michel Platini in segermålet med minuten kvar att spela.

Spaniens målvakt fumlade

Om det inte hade varit tydligt tidigare så stod det i alla fall klart efter semifinalen – den här turneringen tillhörde Les Bleus.

Efter en mållös första halvlek i finalen slog Platini – vem annars – till i andra halvlek. Den spanske målvakten Arconada fumlade in en frispark från turneringens bäste spelare och när spanjorerna desperat jagade en kvittering stängde Bruno Bellone matchen med sitt 2-0 mål och säkrade Frankrikes första EM-guld någonsin. Det skulle komma ett till – 16 år senare.

FAKTA

Finalen

Frankrike – Spanien 2-0, Parc des Princes, Paris

1-0 Platini (57), 2-0 Bellone (90)

Skytteligan

Michel Platini, Frankrike, 9 mål

Frank Arnesen, Danmark, 3 mål

Antonio Maceda Frances, Spanien, 2 mål

Jean-François Domergue, Frankrike, 2 mål

Preben Elkjær, Danmark, 2 mål

Rudi Völler, Västtyskland, 2 mål

Rui Jordão, Portugal, 2 mål

EM-laget

Harald Schumacher, målvakt, Västtyskland

João Domingos Silva Pinto, back, Portugal

Karl-Heinz Förster, back, Västtyskland

Morten Olsen, back, Danmark

Andreas Brehme, back, Västtyskland

Fernando Chalana, mittfältare, Frankrike

Alain Giresse, mittfältare, Frankrike

Jean Tigana, mittfältare, Frankrike

Frank Arnesen, mittfältare, Danmark

Michel Platini, mittfältare, Frankrike

Rudi Völler, forward, Västtyskland

Profilen – Michel Platini

Frågan är om någon spelare någonsin, före eller efter 1984, har spelat en så stor huvudroll i ett mästarlag som sättet Michel Platini gjorde det för sitt Les Bleus.

Med sitt spelsinne och sin målfarlighet bar Platini sitt Frankrike genom hela turneringen. Skyttekungen från Juventus gjorde mål i samtliga matcher i turneringen - nio totalt. Han gjorde två hattrick och de andra tre målen var alla helt avgörande.

Kaptenen hade visserligen bra uppbackning på mittfältet av Luis Fernandez, Alain Giresse och Jean Tigana – kvartetten kom att kallas "Le Carré Magique” – men Platini var ändå i en klass för sig.

Mittfältaren var även navet i landslaget under VM 1982 och 1986. Han vann Ballon d'Or – priset till Europas bäste spelare – tre år i rad, 1983-1985. Något som ingen annan fotbollsspelare lyckats med.

Snackisen

Under några mörka år för svensk landslagsfotboll, med flera missade mästerskap, vände många svenskar i stället blicken mot våra rödvita grannar söderut – Danmark.

Efter en heroisk insats i kvalet, där man bland annat slog mäktiga England på Wembley med 1-0, lyckades den tyske förbundskaptenen Sepp Piontek svetsa ihop ett fantastiskt lag till slutspelet – ett lag som bland annat fick smeknamnet ”Nordens brassar”.

Danmark imonerade med underhållande och offensiv fotboll och fällde stornationer som Jugoslavien och Belgien och skakade lag som Spanien och Frankrike.

Laget – med lirare och profiler som Michael Laudrup, Preben Elkjær, Morten Olsen, Frank Arnesen och Jesper Olsen – vann det svenska folkets hjärta redan 1984 och våra känslor för danskarna blev inte mindre under VM i Mexiko två år senare och så småningom under EM här i Sverige 1992.

Danmark nådde en semifinal 1984 och var på vippen att slå ut självaste Spanien i en dramatisk straffläggning.

Det hände också 1984

24 januari – Datorn Apple Macintosh introduceras av företaget Apple Computer.

26 februari – Amerikanska styrkor lämnar Beirut, Libanon.

5 maj – Bröderna Herrey vinner Eurovisionsschlagerfestivalen i Luxemburg med Diggi-loo, diggi-ley.

5 augusti – Brottaren Tomas Johansson fälls för dopning vid OS i Los Angeles och fråntas sin silvermedalj.

14 december – Tage Danielssons film Ronja Rövardotter (hans sista film), efter Astrid Lindgrens bok, har premiär.

Antonín Panenkas iskalla straffchip i finalen 1976.

Marco Van Bastens drömmål mot Sovjet 1988.

Jugoslaviens uteslutning ur slutspelet 1992.

Eller Sveriges bittra strafförlust i kvartsfinalen mot Holland 2004.

EM-historien är full med både magiska och tragiska ögonblick.

Sportbladet.se bjuder på en stor portion fotbollsnostalgi – här är alla EM-slutspel sedan 1960.