Från stöket i köket – till EM-guld

1992 – SVERIGE

Foto: GETTY IMAGES EUROPE
Danmark, som fick spela EM 1992 efter att Jugoslavien uteslutits på grund av oroligheterna på Balkan, gick hela vägen och vann efter finalseger mot Tyskland.
FOTBOLL
Foto: PETER KJELLERÅS
Janne Eriksson nickar in ett av sina historiska EM-mål i segermatchen mot England.

Uefa-pampen Lennart Johansson hade ett finger, ja kanske en hel hand, med i spelet när Sverige till slut fick chansen att arrangera ett Europamästerskap för första gången. Arrangemanget gav en EM-plats – den första riktiga sedan turneringens födelse 1960.

Förutom Sverige deltog även Frankrike, Danmark, England, Tyskland, Holland och Skottland för turneringen. Danmark fick en friplats sedan Jugoslavien uteslutits på grund av oroligheterna nere på Balkan. Kommunismen hade fallit i Sovjet och ryssarna kom till spel under OSS-flagg.

Sverige radade upp skalper

Sverige spelade samtliga sina gruppspelsmatcher på Råsunda – och man gjorde det på ett sätt som ingen hade kunnat ana.

Tomas Brolin, Martin Dahlin, Klas Ingesson, Jonas Thern, Tomas Ravelli, Janne Eriksson var några av profilerna i det svenska landslaget, under ledning av Tommy Svensson, som radade upp skalper. I öppningsmatchen klarade Sverige 1-1 mot favoriten Frankrike – med storstjärnor som Jean-Pierre Papin och Eric Cantona i laget – tack vare ett fenomenalt nickmål av nyss nämnde Eriksson. Anders Limpar slog hörnan.

Sverige följde upp 1-1-mötet mot Frankrike med att slå Danmark med 1-0. Tomas Brolin avgjorde i andra halvlek och tack vare segern hade Sverige ett drömläge att ta sig vidare från gruppspelet. David Platt tystade dock Råsunda med ett tidigt ledningsmål för England.

Brolin bakom ett av EM-historiens vackraste mål

Men det här var lite av Sveriges turnering. Janne Eriksson kvitterade till 1-1 innan Tomas Brolin, Martin Dahlin och Klas Ingesson, med åtta minuter kvar, väggade sig igenom Englands försvar och gjorde ett ev EM-historiens vackraste mål. Tomas Brolins avslut var kliniskt och Råsunda exploderade.

I semifinalen skakade Sverige om Tyskland ordentligt med det blev tillslut förlust, 2-3, efter ett frisparksmål av lille Thomas Hässler och två mål av Karl-Heinz Riedle.

Nederlagstippat Danmark vann

I den andra semifinalen slog Danmark ut Holland på straffar på Nya Ullevi. Finalen spelades på samma arena och de rödvita, som var ordentligt nederlagstippat, bars fram av såväl svenskar som danskar.

John ”Faxe” Jensen gav Danmark ledningen i första halvlek och Kim Vilfort punkterade EM-finalen med ett välplacerat skott med tolv minuter kvar att spela.

FAKTA

Finalen

Danmark – Tyskland 2-0, Nya Ullevi, Göteborg

1-0 Jensen (18), 2-0 Vilfort (78)

Skytteligan

Dennis Bergkamp, Holland, 3 mål

Henrik Larsen, Danmark, 3 mål

Karlheinz Riedle, Tyskland, 3 mål

Tomas Brolin, Sverige, 3 mål

EM-laget

Peter Schmeichel, målvakt, Danmark

Jocelyn Angloma, back, Frankrike

Laurent Blanc, back, Frankrike

Jürgen Kohler, back, Tyskland

Andreas Brehme, back, Tyskland

Ruud Gullit, mittfältare, Tyskland

Stefan Effenberg, mittfältare, Tyskland

Thomas Hässler, mittfältare, Tyskland

Brian Laudrup, mittfältare, Danmark

Dennis Bergkamp, forward, Holland

Marco van Basten, forward, Holland

Profilen – Kim Vilfort

Mittfältaren och Bröndby-spelaren Kim Vilfort i det danska laget hade inte räknat med att spela EM men efter uteslutningen av Jugoslavien fick han en plats i den trupp som så småningom reste till Sverige.

Men det var långt ifrån klart att han skulle åka.

På hemmaplan utspelade sig nämligen en tragedi utan dess like. Hemma i Danmark låg Vilforts 7-åriga dotter döende i leukemi och under hela EM-slutspelet reste Vilfort fram och tillbaka mellan danskarnas bas i Sverige och sjukhuset hemma i Köpenhamn för att vaka över sin dotter.

Att Vilfort överhuvudtaget klarade att prestera under de här förutsättningarna är och förblir en gåta.

När han senare, med tolv minuter kvar av finalen, tråcklade sig fram vid tyskarnas straffområdeslinje och placerade in avgörande 2-0 med vänstern nådde en av EM-historiens mest tårfyllda historier sitt absoluta klimax.

Snackisen

Visst, Roland Nilssons och Tomas Brolins frisyrer lär vi sent glömma trots att vi kanske helst av allt skulle önska att vi gjorde just det. Men i skuggan av svenskarnas fruktansvärt fönade frisyrer utspelade sig ett politiskt spel med en svensk i spetsen.

Lennart Johansson och Uefa valde att utesluta Jugoslavien på grund av oroligheterna och det allt mer infekterade läget på Balkan. Beskedet kom sent – Jugoslavien ut, Danmark in – och danskarna fick bara två veckor på sig att förbereda sig.

Det sades att danskarna kom direkt från stranden till EM-slutspelet men den historien är lite väl kryddad. Men visst gick det undan, det kan förbundskaptenen Richard Møller-Nielsen intyga. ”Jag skulle sätta in ett nytt kök men blev inkallad, och fick åka till Sverige”.

Sagan blev inte sämre av att Danmark gick hela vägen och vann EM-titeln efter finalsegern mot Tyskland på Nya Ullevi. Skrällen får betraktas som en av de största i EM-historien.

Det hände också 1992

5 februari – Sveriges statsminister Carl Bildt och invandrarminister Birgit Friggebo försöker dämpa känslorna på ett möte i Rinkeby. Friggebo föreslår att alla skall förenas i sången We Shall Overcome.

12 mars – En skenande spårvagn i Göteborg dödar 13 och skadar 29 personer.

7 maj – Margareta Winberg anklagar LO-basen Stig Malm för att kalla sossekvinnorna för "fittstim".

7 juni – Lasermannen, John Ausonius, grips efter ett bankrån.

13 september – Stefan Edberg vinner US Open och rankas nu som etta i världen.

Antonín Panenkas iskalla straffchip i finalen 1976.

Marco Van Bastens drömmål mot Sovjet 1988.

Jugoslaviens uteslutning ur slutspelet 1992.

Eller Sveriges bittra strafförlust i kvartsfinalen mot Holland 2004.

EM-historien är full med både magiska och tragiska ögonblick.

Sportbladet.se bjuder på en stor portion fotbollsnostalgi – här är alla EM-slutspel sedan 1960.