van Bastens bomb i München

1988 – VÄSTTYSKLAND

FOTBOLL
Foto: LARS ROSENGREN
Marco van Basten avgjorde EM-finalen 1988 med ett mäktigt volleyskott.

Västtyskland, Sovjet, Italien, Danmark, England, Holland, Irland och Spanien kvalade in till EM-turneringen i Västtyskland som behöll formatet med två grupper som fungerat så bra fyra år tidigare i Frankrike.

Sverige misslyckades precis som vanligt (Sverige spelade inte ett enda stort mästerskap under 80-talet) med att kvala in – Italien blev en för tuff nöt i gruppen. Mer överraskande var det väl då att Frankrike, de regerande mästarna och semifinalisterna i Mexiko-VM två år tidigare, gjorde ett katastrofalt dåligt kval och missade slutspelet.

Danmark gjorde fiasko

Ett stjärnspäckat Västtyskland – med spelare som Jürgen Kohler, Olaf Thon, Jürgen Klinsman, Rudi Völler och Lothar Matthäus – dominerade grupp A och vann den komfortabelt före Italien. Danmark, som imponerat i samtliga slutspel under 80-talet, stod för ett praktfiasko med tre raka förluster och 2-7 i målskillnad.

I grupp B inledde Irland med att skrällslå storebror England med 1-0 i öppningsmatchen. Ray Houghton gjorde matchens enda mål. I samma omgång åkte favoriten Holland på en ordentlig smäll, förlorade mot Sovjetunionen med 1-0 och fick spela med kniven mot strupen under resten av slutspelet.

Det gick hur bra som helst.

Hattrick av van Basten

I den andra matchen lossnade det ordentligt för Holland och framförallt för Marco van Basten. Anfallaren, som gått skadad före EM, gjorde hattrick mot England och med ett sent segermål i den sista och avgörande gruppspelsmatchen mot Irland tog sig de orangea till semifinal. Sovjet vann gruppen och hade heller inga problem att ta sig vidare till final – man vann semifinalen mot Italien med 2-1.

I den andra ställdes ärkerivalerna Holland och Västtyskland mot varandra på ett kokande Volksparkstadion i Hamburg. Lothar Matthäus satte 1-0 för tyskarna tio minuter in i andra halvlek på straff och det såg ut att sluta precis som vanligt när de här lagen möttes – med tysk seger.

Hollands första seger över Tyskland på 32 år

Men sviter är till för att brytas.

Ronald Koeman kvitterade för Holland med kvarten kvar och med två minuter kvar att spela tystade Marco van Basten 56 000 tyskar med sitt segermål. Hollands seger var den första över Västtyskland på 32 år och satt nog extra skönt med tanke finalförlusten i VM-74.

EM-finalen spelade på Olympiastadion i München och hemma i Holland rattade över 60 procent av invånarna in teve-apparaterna för att se matchen. Ingen blev besviken. Dreadlocksprydde Ruud Gullit nickade in 1-0 bakom den annars så ruggige Rinat Dasajev i första halvlek innan Marco van Basten stängde finalen på sitt speciella sätt drygt tio minuter in i andra halvlek.

Volleyn, från ingen vinkel alls och på ett ballonginlägg, klassas som ett av de mest spektakulära mål genom tiderna. Alla kategorier. Att det dessutom avgjorde en EM-final gör ju inte det sämre.

FAKTA

Finalen

Sovjet – Holland 0-2, Olympiastadion, München

0-1 Gullit (32), 0-2 Van Basten (54)

Skytteligan

Marco van Basten, Holland, 5 mål

Oleg Protassov, Sovjet, 2 mål

Rudi Völler, Västtyskland, 2 mål

EM-laget

Hans Van Breukelen, målvakt, Holland

Giuseppe Bergomi, back, Italien

Ronald Koeman, back, Holland

Frank Rijkaard, back, Holland

Paolo Maldini, back, Italien

Giuseppe Giannini, mittfältare, Italien

Lothar Matthäus, mittfältare, Västtyskland

Jan Wouters, mittfältare, Holland

Ruud Gullit, mittfältare, Holland

Gianluca Vialli, forward, Italien

Marco van Basten, forward, Holland

Profilen – Marco van Basten

Anfallaren kom till EM ifrågasatt och i tveksam form efter att debutsäsongen i Milan spolierats av skador. Efter inledande 0-1 mot Sovjet i premiären växte skocken med frågetecken både kring van Bastens och hela det holländska lagets kapacitet.

Tvivlarna blev tystade omgående när van Basten sänkte England med ett hattrick.

Snacka om att den då 23-årige van Basten behövde det kvittot.

”Det var en viktig match för mig och för laget. Den matchen förändrade allt”, har van Basten, som senare sänkte Västtyskland i semifinalen och Sovjet i finalen, berättat.

van Basten vann skytteligan i EM och röstades senare fram till årets spelare. Man behöver inte vara någon Einstein för att lista ut att utan van Basten hade nog Holland aldrig lyckats gå hela vägen i vinna sitt första och hittills enda stora mästerskap.

Snackisen

Vi kunde valt att berätta om Frankrikes nästintill oförklarligt usla kval, Irlands praktskräll mot England, Vasiliy Rats högerfot eller Danmarks kollaps men det vore idiotiskt att inte lyfta fram Marco van Bastens magiska volley i finalen mot Sovjet.

Sällan har väl ett mästerskap förknippats så mycket med ett mål.

Arnold Muhren slog inlägget från vänster – ett dåligt inlägg som blev både för högt och för långt. Marco van Basten hann fundera en stund innan han, i den bortre delen utav straffområdet, bestämde sig.

”Jag kan ta ned bollen och försöka göra någonting med backarna... eller jag skulle kunna göra det enkelt, ta en risk och skjuta”. Han valde ”det enkla”, drog till och sköt sig in alla tänkbara historieböcker med fotbollstema.

Det hände också 1988

6 februari – Det politiska partiet Sverigedemokraterna bildas.

18 maj – Sovjetunionen påbörjar utmarsch ur

1 juni – En privat spaningsgrupp i Palmeutredningen under ledning av Ebbe Carlsson avslöjas av Expressen.

24 augusti – Hasse Tellemar meddelar, att han ska gå i pension och nya får ta över radioprogrammet Ring så spelar vi vid årsskiftet.

1 oktober – Michail Gorbatjov blir president i Sovjet.

Antonín Panenkas iskalla straffchip i finalen 1976.

Marco Van Bastens drömmål mot Sovjet 1988.

Jugoslaviens uteslutning ur slutspelet 1992.

Eller Sveriges bittra strafförlust i kvartsfinalen mot Holland 2004.

EM-historien är full med både magiska och tragiska ögonblick.

Sportbladet.se bjuder på en stor portion fotbollsnostalgi – här är alla EM-slutspel sedan 1960.