Gudarna måste vara... greker

2004 – PORTUGAL

1 av 2
Charisteas lyfter EM-bucklan efter Greklands sensationella EM-guld.
FOTBOLL

EM-slutspelet i Portugal började som det slutade – med en jätteskräll.

Grekland slog hemmafavoriten Portugal i öppningsmatchen på Estádio do Dragão i Porto – och historien skulle upprepa sig några veckor senare inför ögonen på miljontals smått chockade fotbollsfans över hela Europa.

Sverige fick en flygande start

Sverige kvalificerade sig till sitt tredje raka mästerskap och fick en flygande start med 5-0-segern mot Bulgarien där Henrik Larsson gjorde ett av EM:ets häftigaste mål. Edmans stenhårda inlägg och Henkes vräkning är numera klassisk svensk fotbollshistoria.

Och när vi ändå är inne på ämnet...

Sverige fortsatte med 1-1 mot Italien efter Zlatan Ibrahimovic klack-kvittering i slutminuterna. Gruppavancemanget från gruppen säkrades i den sista, omtalade ”due-due-matchen” mot Danmark i ett regntungt Porto.

2-2 – en ”nordisk konspiration”

Både Sverige och Danmark jublande efter Mattias Jonsons sena kvittering – italienarna däremot gick i taket och kallade spektaklet för en enda stor nordisk konspiration.

Tyskland missade återigen slutspelet i EM och åkte ur gruppen precis som Spanien som fick åka hem – Portugal och Grekland knep kvartsfinalplatserna i grupp A.

Kvartsfinalerna innehöll det mesta. Sverige gjorde en riktigt bra match mot Holland och var två ramträffar (Henrik Larsson och Fredrik Ljungberg) ifrån att ta sig till semin men förlorade till slut på straffar.

Olof Mellberg och Zlatan Ibrahimovic brände sina straffar sedan flera svenskar ”vägrat” att slå.

England ut på straffar – igen

Och som om det inte räckte med svenska strafförluster...

Även England, med Sven-Göran Eriksson som tränare, åkte ut på straffar. David Beckham och Darius Vassell brände för England och Portugals målvakt Ricardo lade kallt upp bollen och slog in den avgörande straffen.

Tjeckien slog enkelt ut Danmark efter tre mål på en dryg kvart och Grekland fortsatte att skrälla sig igenom EM och slog ut Frankrike. Charisteas gjorde matchens enda mål.

Grekland skrällde – igen – och igen – och igen

I semin kom nästa 1-0 seger när Dellas avgjorde mot Tjeckien på tilläggstid i den första förlängningskvarten. Grekland var klart för final och ställdes mot Portugal som fick en ganska komfortabel resa genom semifinalen mot Holland.

Finalen spelades på Estádio da Luz i Lissabon och precis som i öppningsmatchen lyckades Grekland slå hemmafavoriten i deras egen hemmaborg.

Charisteas blev matchens enda målskytt med sitt nickmål i början av andra halvlek och samtidigt hela Greklands hjälte.

Rehhagel helgonförklarades

Den tyske förbundskaptenen Otto Rehhagel helgonförklarades förstås och även om hans lagbygge med försvarsfokus inte alltid var speciellt vackert att titta på bar Greklands prestation bragdstämpel.

Samtidigt som Ronaldo grät och det grekiska laget firade sitt lands största idrottsliga framgång slog de flesta fast att det här var den största skrällen någonsin i EM.

Större än Danmarks sensationella guld 1992 och Tjeckoslovakiens skrällseger 1976.

FAKTA

Finalen

Portugal – Grekland 0-1, Estádio do Sport Lisboa e Benfica, Lissabon

0-1 Charisteas (57)

Skytteligan

Milan Baros, Tjeckien, 5 mål

Ruud van Nistelrooy, Holland, 4 mål

Wayne Rooney, England, 4 mål

EM-laget

Petr Cech, målvakt, Tjeckien

Traianos Dellas, back, Grekland

Ricardo Carvalho, back, Portugal

Giourkas Seitaridis, back, Grekland

Gianluca Zambrotta, back, Italien

Maniche, mittfältare, Portugal

Pavel Nedved, mittfältare, Tjeckien

Theodoros Zagorakis, mittfältare, Grekland

Milan Baros, forward, Tjeckien

Cristiano Ronaldo, forward, Portugal

Wayne Rooney, forward, England

Profilen – Theodoros Zagorakis

En klackande Zlatan Ibrahimovic eller en lysande Cristiano Ronaldo i all ära – det här mästerskapet tillhörde en grek och även om det var Angelos Charisteas som avgjorde EM-finalen mot Portugal så var det den då 33-årige Theodoros Zagorakis som målades upp som den störste hjälten av dem alla.

Den rutinerade lagkaptenen, med ett dolt förflutet i bland annat Leicester och AEK Aten, drog ett tungt lass på Greklands mittfält, framförallt i det defensiva arbetet. Zagorakis blev också utnämnd till turneringens bäste spelare av Uefa och efter EM skrev han på för italienska Bologna.

Sju månader efter triumfen i Lissabon fick också Zagorakis göra sitt första landslagsmål – det kom mot Danmark i VM-kvalet och i hans 101:a landskamp.

Snackisen – ”Due - Due”

Det dröjde inte lång tid efter att Francesco ”Spotti” Totti spottat sig hem från EM efter loskan mot Cristian Poulsen i Danmark förrän italienarna fick något annat att prata om.

Redan före den avslutande omgången i gruppspelet dök spekulationerna om Sverige och Danmark skulle ”gå ihop” och göra upp om slutresultatet 2-2 – ett resultat som skulle säkra avancemang för de båda nordiska länderna.

När matchen sedan, på ett helt osannolikt sätt, slutade just 2-2 (samtidigt som Italien avgjorde sent mot Bulgarien) gick italienarna igång ordentligt.

Det var aldrig något snack om att det var en konspiration eller inte – snacket handlade i stället om hur svenskarna och danskarna kunde göra något sådant fräckt och oförklätt framför ögonen på en hel fotbollsvärld.

Italienarna, som själva förklarade att de förmodligen gjort samma sak, pekade bland annat på den danska målvakten Thomas Sörensens misstänkt såphala händer vid Mattias Jonsons kvittering.

Italiens förbundskapten Giovanni Trapattoni var i alla fall stor nog att gratulera både Sverige och Danmark till avancemanget utan att nämna ett ord om ”due-due”.

Andra bullar var det hemma i Italien då.

Det hände också 2004

5 mars – Världens äldste man, spanjoren Joan Ruidavets Moll dör 114 år gammal på ön Menorca.

9 juni – Kalle Anka fyller 70 år.

3 september – Gisslandramat på en skola i Beslan i Nordossetien i Ryssland får en blodig upplösning.

3 november – George W Bush blir återvald som USA:s president.

26 december – En jordbävning i Indiska oceanen med en efterföljande tsunamivåg orsakar 100 000-tals människors död, däribland många svenskar.

Antonín Panenkas iskalla straffchip i finalen 1976.

Marco Van Bastens drömmål mot Sovjet 1988.

Jugoslaviens uteslutning ur slutspelet 1992.

Eller Sveriges bittra strafförlust i kvartsfinalen mot Holland 2004.

EM-historien är full med både magiska och tragiska ögonblick.

Sportbladet.se bjuder på en stor portion fotbollsnostalgi – här är alla EM-slutspel sedan 1960.