Beskedet dröjer

Linderoth fortfarande frågetecken: Måste se hur jag reagerar

Foto: FOTO: MAGNUS WENNMAN
Frågetecken Tobias Linderoth kan se tillbaka på en vår med många tunga besked. På Ullevi i går var han tillbaka där han trivs bäst och avgjorde dessutom matchen – ändå skjuts beslutet om hans EM-medverkan upp.
FOTBOLL

GÖTEBORG. Trött på allt snack om den skadade höften.

Då bjöd Tobias Linderoth på 45 minuters godkänt spel, mål – och en kaxig målgest:

– Jag haltade lite. Jag har ju gjort det i fyra månader, säger han.

Även om det mesta talar för att Tobias Linderoth kan göra EM-resan vågade han inte slå fast det direkt efter gårdagens test.

– Jag är med i truppen som det är nu, sedan får vi se hur kroppen reagerar på matchen. Jag ska snacka med Lagerbäck över telefon i morgon (läs; i dag), säger Tobias när Sportbladet pratar med honom i den mixade zonen efter matchen.

Hur känns det nu?

– Nu är det lite stelt, annars fint. Men vi får se hur det känns i morgon (läs; i dag).

”Hängde med bra”

Har du tempot att spela en EM-match?

– Nej, det har jag inte. Men det är ett par veckor kvar.

Det är inte så lång tid.

– Jo, men jag kände att jag hängde med bra idag. Det har gått framåt otroligt för varje vecka. Får jag ytterligare ett par veckor så... Jag känner att jag kan vara i bra form, sedan får vi se om jag är i hundraprocentig form.

”Sprang in bollen”

Om du får bestämma, då ska du vara med I EM-truppen?

– (skratt) Vi får se. Jag måste se hur jag reagerar, om jag kan gå när jag vaknar.

Tobias Linderoth, som i normala fall sällan går in i motståndarnas straffområde, gjorde till och med mål mot Slovenien, matchens enda.

– Det var ett inkast som Chippen touchade vidare. Sedan sprang jag in bollen, säger Tobias.

Senast Linderoth gjorde mål i landslaget var våren 2001, mot Kina i Kings Cup i Thailand. I går bjöd han på en improviserad målgest.

– Jag haltade lite. Jag har ju gjort det i fyra månader, säger Tobias med ett skratt.

”Lite försiktig i början”

Just i målsituationen vann Tobias tre närkamper i rad. Annars höll han igen i närkampsspelet.

– Jag var lite försiktig i början av matchen. Sedan kom jag igång och då fungerade det bra, säger Linderoth.

Enligt assisterande förbundskapten Roland Andersson skjuts beslutet om Linderoths EM-medverkan fram till på onsdag då landslaget återsamlas i Stockholm:

– Det är framför allt en fråga om hur han reagerar på den här matchen, säger Andersson.

FAKTA

Linderoths tunga vår

Hösten –07: Redan i höstas hade Tobias Linderoth problem. Inför hemmakvalet mot Nordirland i oktober förbjöds han att träna av Lars Lagerbäck och han deltog sen inte alls i de två avslutande kvalmatcherna mot Spanien och Lettland.

Januari: Problemen lokaliserades till höften och mittfältaren flög till USA för undersökning hos specialisten Marc Phillipon. 9 januari genomfördes en titthålsoperation i Vail. De första rapporterna talade om 2–6 månaders rehab.

Mars: I mitten av mars kom beskeden som fick Lagerbäck att våga hoppas: ”Jag räknar med att vara tillbaka i slutet av april”, sa Linderoth till GP.

13 maj: Linderoth tas ut i den svenska 23-mannatruppen till EM. Han ska testas i träningsmatcherna inför och för säkerhets skull tas Kennedy Bakircioglü ut som ersättare.

23 maj: Landslaget är samlat i Stenungssund och Sportbladet skriver att Linderoth tvingas till ett ”akut rehabpass” och att han ”klagar över smärtor”.

26 maj: Tobias Linderoth är tillbaka i landslagströjan och spelar första halvlek på sin defensiva mittfältsposition. Han gör 1–0, vinner matchen åt Sverige och får betyget .