– Är bra att han ryter till

Experterna positiva till Lagerbäcks utbrott: Står upp för Ljungberg

Får stöd De flesta som Sportbladet pratade med dagen efter tror att Lagerbäcks utbrott får positiva effekter för landslaget. Ett tecken på att ”Lagerbäck är redo att ta strid för sitt landslag”, menar idrottspsykologen Johan Plate. FOTO: PETER KJELLERÅS
FOTBOLL

Frågorna om Fredrik Ljungberg gjorde Lars Lagerbäck rasande.

Och förbundskaptenens utbrott uppskattas av många i Fotbollssverige:

– Alla klagar på att han är grå, då är det väl bra att han ryter till någon gång också, säger Radiosportens expert Ralf Edström.

Lars Lagerbäcks utbrott mot delar av journalistkåren var gårdagens stora snackis.

Det var efter presskonferensen när TV4-reportern Olof Lundh fortsatte att ställa frågan om Fredrik Ljungberg är given i startelvan som förbundskaptenen blev rasande.

– Jag vet inte vad ni lever i för värld. Om ni tror att man tar ut spelare av andra skäl än att man tror de är de bästa för laget. Det är löjligt! Då måste man tro att ni är ute efter något.

– Det är en oförskämd fråga! Då sköter jag inte mitt jobb, va? Det är så jävla löjligt att det är sanslöst, dundrade Lars Lagerbäck.

”Det är överspelat”

I går hade landslagschefen Lars Richt ett samtal med Lagerbäck om det som hände efter matchen mot Slovenien.

– Jag har pratat med Lasse. Vi pratar alltid om saker som inträffar i samband med landskamper. Men det som hände är överspelat för oss, och jag hoppas att det är det för alla andra också, säger Richt.

Wernersson kritisk

Och de flesta som Sportbladet har pratat med tycker Lagerbäcks raseriutbrott är positivt.

– Ja, jag tycker det är bra. Han visar att det är Ljungberg som är kapten och står upp för honom, säger IFK Göteborgs anfallare Pontus Wernbloom.

SVT:s expert Thomas Wernerson tycker Lagerbäcks reaktion är mänsklig, men inte speciellt smart.

– Nu kommer det ju att fokuseras på det här ända fram till EM, säger Wernerson.

Idrottspsykologen Åke Fjellström tror att Lagerbäck under lång tid kan ha retat upp sig på vissa reportrar och att frågan om Ljungberg var droppen som fick bägaren att rinna över.

– Jag har tidigare efterlyst rakare besked från Lagerbäck, och det här var ett steg i rätt riktning. Han måste tydligare börja visa känslor, säger Fjellström.