Marcus Leifby följer Sverige–Slovenien

FOTBOLL

Elva dagar kvar till EM och i kväll genrepar Sverige mot Slovenien på Nya Ullevi.

Håller Tobias Linderoth för EM?

Har Andreas Isaksson skakat av sig 1-8-förlusten i ligaavslutningen?

I kväll får vi förhoppningsvis positiva svar.

Sportbladet.se:s Marcus Leifby finns på plats och rapporterar direkt.

SLUT Japp, slut. 1-0 till Sverige. Skönt med seger, kommer säkert Ljungberg säga. Klart det är. Och skönt att Tobias Linderoth i alla fall höll en halvlek. Tobbe hade säkert kunnat spela mer men det är onödigt att chansa.

Matchen då? Ja, inget man kanske slickar i sig i igen när man kommer tillbaka till hotellet om man skulle råka ramla över en bandad version. Men en helt klart godkänd svensk insats mot ett 74:e rankat Slovenien.

Och på tal om 74. Tobias Linderoth gjorde Sveriges mål – hans andra i den blågula tröjan – i sin 74:e landskamp. Vi hoppas det blir 80 den här sommaren.

Både Chippen och framförallt Sebastian Larsson gjorde fina matcher på sina kanter. Daniel Majstorovic och Olof Mellberg skötte sig bra och hade bra koll på backlinjen. Sveriges offensiv steg flera klasser när Elmander och Larsson kom in i andra halvlek. Lovande förstås – vi har ju dessutom ett maffigt sparkapital i Zlatan och Rosenberg om deras knän reparerar sig på rätt sätt.

Andreas Isaksson då? Njoaeeaa... det gick väl okej. Han höll ju nollan men sattes inte heller på några svåra prov. Vid något tillfälle var han ute och flaxade – och tajmingen fanns inte alls där. Solen kan ha ställt till det lite men hallå – EM spelas på sommaren. Liten varningsflagg på Isak men han har ju X antal träningar och en landskamp på sig att hitta den där tajmingen som är så viktig för en målvakt.

Jag ska ner i mixade zonen nu och kolla läget. Mer om matchen kan ni förstås läsa på sportbladet.se och vår EM-sajt om en liten stund. Tack för att ni hängde med i kväll – jag fortsätter att punktmarkera landslaget ända fram till EM-finalen i Wien om en dryg månad. Hohoho. Vi hörs, ciao!

92 Sverige buas ut helt oförtjänt under matchens sista tre sekunder för att de håller i bollen och rullar hemåt i stället för framåt. Obegripligt och mycket märkligt. Vad tänker folk med?

90 Svensson åker på en stämpling och tar sig mot foten. Ingen fara dock, han är uppe snabbt igen.

90 Tre minuters tilläggstid.

88 Slovenien trycker på lite lätt för en kvittering men försöken är ganska uddlösa. Lika bra att blåsa av nu va? Så vi inte drar på oss någon onödig skada.

85 Gasen i båttutorna börjar ta slut låter det som. Skönt. Tobias Linderoth och Henke Larsson prisas. Får ett fläsklägg eller något liknande av Ica-Stig. Samtidigt är Slovenien lite nära att göra 1-1 men skottet går tätt över.

80 Inget vidare tempo nu och båda laget verkar ”nöjda” och sugna på att gå hem. Två slovenska byten. Zlatan hoppar in. Inte Ibrahimovic utan en slovensk Zlatan. På tal om ic:ar. Majstorovic har varit bra i dag. Kan han konkurrera om en mittbacksplats? Mellberg är väl mer eller mindre given men Petter Hansson – han är inte så given.

Och han har dessutom ont i ljumskarna. Han har en grym säsong bakom sig – Maestro. Dubbel mästare i Basel och ett nytt kontrakt med AEK Aten på fickan.

77 Två nya svenska byten. Micke Nilsson ut – Micke Dorre Dorsin in. Niclas Alexandersson får också lite speltid. Byter med Sebastian Larsson som får varma applåder – precis som Alex förstås. Det är ju hans hemmaborg det här.

72 Andreas Granqvist in – Olof Mellberg ut. 21 118 pers på Nya Ullevi ikväll. Ingen dum siffra. Mer kan man väl knappast kräva nu när Zlatan inte spelar. Ganska trevlig kväll får jag säga. Mer intressant än vad jag trodde, det här med träningslandskamper inför mästerskap.

Alexander Östlund håller nog inte med riktigt om det.

69 På temat ”andra-fina-svenska-anfall -från-matcher-vi-minns-inför-ett-stort-mästerskap” vill jag lyfta fram det här. Limpars läckra klack mot Finland inför VM 1990. Spola fram till 1.50 in i klippet så får ni ser något vackert. Och då tänker jag inte på Limpars eller Brolins frisyrer.

63 Nytt fint svensk anfall – den här gången från höger. Elmander släpper avslutet och bollen når i stället Chippen. Avslutet blir lite tamt och fastnar i burgaveln. Bra fart nu – Henke, Elmander och Svensson har fått igång det svenska anfallsspelet som lyfte minst en dimension i och med bytena.

58 Händer en hel del här nu. Sverige rullar upp ett fantastiskt anfall på vänsterkanten. Det klackas och det tittfintas och det hoppas över boller. Henke tar avslutet tillslut... i stolpen. Tio passningar inom laget. Läckert. Lite Spanien-klass på det.

52 Henrik Larsson får ett bra inlägg – Seb slår inlägget – men nicken är för dålig. Häftigt om Henke sätter en strut här i dag, han har sett ruskigt het och sugen ut på träningarna så här långt. I går drog han ju in en cykelspark i välgörenhetsmatchen i Glasgow.

En skotsk kollega försåg mig med info via sms hela eftermiddagen och i det sista skrev han bara kort och gott:

”We want him back”!

46 Ovationer för Larsson som tar en lysande löpning direkt – bollen kommer alldeles för sent och Larsson hinner springa en kilometer offside. I anfallet efteråt fälls Elmander som passar på att göra klassikern – den döende svanen. Ingen frispark.

46 Sverige gör tre byten i halvtid. Elmander och Larsson in i stället för Kennedy och Allbäck. Svensson ersätter Linderoth.

PAUS Christina Eriksson och Glenn, nej inte Strömberg... nej, inte Hysén heller, utan Abrahamsson mejlar och berättar att Linderoth gjorde sitt första landslagsmål 17/2 2001 mot Kina. Tack för hjälpen!!

Och PKK-spåret har ju aldrig varit hett för några andra än Hasse H, men det har ni ju koll på.

PAUS Halvtid nu, svensk ledning med 1-0. En ganska seg förstahalvlek. Lågt tempo. Sverige tog över spelet mer och mer och kunde till slut också ta ledningen efter en soloprestation – hrmm – av Tobbe Linderoth. Härligt för Tobbe som har såg ganska vilsen ut i inledningen av matchen. Målet är hans andra i landslaget – det första måste ju ha kommit för ett tag sen, när Scorpions var populära och PKK-spåret hett, typ.

Han har jobbat sig in i det men jag tycker fortfarande han ser lite... lite osäker ut på något sätt. Men som sagt, kanske inte så konstigt på grund av skadan. Frågan är om han spelar vidare i andra halvlek – om han orkar, om Lagerbäck vågar eller om han har fått de svar han ville ha.

Sebatian Larsson har också sett bra ut – igen. Delaktig i spelet från sin högerkant och har legat bakom några småfarligheter. Tar även hand om de fasta situationerna som frisparkar, hörnor och inkast. Just inkasten har sett så där ut – som ni redan vet.

Han ges stort förtroende, 22-åringen, och det är väl inte alls omöjligt att han startar mot Grekland i premiären. Fajten mellan Seb och Chippen blir intressant att följa framöver.

Nu ska lille Franz sjunga den officiella EM-låten och det orkar jag inte lyssna på. Jagar lite dricka i stället – känner mig helt uttorkad efter 45 minuter i kvällssolen. Tänk Clint Eastwood i den gode, den onde, den fule... lite torr om läpparna och så

Tillbaka om åtta minuter.

44 Slovenien tar sig runt på högerkanten och Andreas Isaksson är ute och hänger tvätt. Han missbedömer inlägget totalt och det är egentligen bara slarv (alternativt en liknande boll som jag har i pannan) som gör att det inte blir 1-1 där. Nicken, han inte se vem som satte pannan på bollen, går tätt utanför.

Den tajmingen vill vi inte se i EM, Isak.

40 1-0 Sverige!!! Och vem gör det – om inte Tobbe Linderoth. Efter ett inspel från höger trycker sig Linderoth förbi och in i straffområdet. Det första avslutet är lite för tamt men går mot mål. Linderoth rundar målvakten och drar in bollen i öppet mål. Wow. Vilken comeback!

Det här var Linderoths blott andra mål i landslaget – och han spelar sin 74:e landskamp i kväll. Någon som kan hjälpa mig med när han gjorde sitt första? Rätt svar belönas med en ros här i rapporteringen.

36 Alla som beställer pizza på Sorello får räkna med brända kanter nu i kväll. Josef, Janne, Farre och resten av Kennedys släktingar lär sitta som klistrade framför teven i kväll om jag känner grabbarna rätt. Men spelar kvitta – ni bakar ändå världens bästa pizza. Lägg undan en Paradiso till mig, tack.

36 Inga riktigt farliga chanser i matchen så här långt. Sverige har tagit över spelet lite och försöker. Främst på högerkanten men även med en hel del långbollar upp mot Kennedy och Allbäck.

33 Några fans gör vad de kan för att få landskampen att låta som en polsk speedway-match med de där förbannade, jäää... båttutorna. Vuxenpoäng på den va? ” Här kommer man för att titta på fotboll och så sitter det några snorvalpar och förstör, nä, det var bättre förr”...

31 Sebastian Larsson är inblandad i det mesta framåt och stärker sina aktier så här långt. Han tar för sig och besitter ett vapen i sina känsliga fötter. Frispark från vänster nu – ett par meter snett utanför straffområdet. Bra läge... Seb tar den men den är lite, lite för lång och smiter utanför vid den bortre stolpen.

27 Hörna Sverige. Resultatlös. I situationen efter kastar Sebastian Larsson ett inkast rätt på fötterna på en sloven och det är inte en svensk i närheten. Märkligt. En liten skrattsalva rullar på pressläktaren. Hjärnsläpp kallas väl sånt även i Eskilstuna?

25 Linderoth kommer in mer och mer i spelet men det ser fortfarande försiktigt och lite ovant ut för terriern. Passningarna sitter inte riktigt och tajmingen finns inte där heller på samma sätt som förut. Konstigt vore väl annars. Fem månader sedan senaste matchen. Fem månader...

22 Verkar inte som om Chippen vill spela eller trivs särskilt bra på sin vänsterkant. Under de senaste två minuterna har Blekinge-liraren hållt till på högerkanten – precis som Sebastian Larsson. Nu släpar sig Chippen över till vänsterkanten...

20 Har har fått ett litet utslag i pannen, tror det kallas finne i folkmun, men det påminner mer om ett bowlingklot så eventuella stavfel och andra konstighet i rapporteringen beror med största sannolikhet på att bowlingklotet stött till några tangenter...

19 Sebastian Larsson avslutar ett vackert svenskt anfall med ett inlägg som nickas undan till hörna av en sloven. Hörnan resultatlös. Mer Sverige nu...

17 ”Andra sidan är ni klara” ropas över Ullevi samtidigt som Sverige börjar ta tag i spelet lite mer. Slovenien ska väl påminna en del om både Grekland och Spanien kan jag tänka mig. Det är väl så Lagerbäck har tänkt. Bollskickligt och tekniskt.

13 Om Zlatan är intressant? Ja, det är klart, men till en viss gräns. I bland känns det som om Rosengårds-sonen bara behöver snyta sig för att det ska bli ett par sidor i tidningar – inte bara i Sverige – utan runt om i fotbolls-världen. Så här såg det ut under den svenska nationalsången minuten före avspark.

Gissa vem som står några meter till höger utanför bild? Rätt svar belönas med en publicering här i bloggen.

11 Sebastian Larsson är nära, nära att ta sig igenom och komma helt ren med... Handanovic i S-målet men bollen rinner iväg för långt...

10 Allbäck nere för räkning men han reser sig.

7 Lite strul i det svenska försvaret mynnar ut i ett halvfarligt läge för Slovenien – med två svenskbekanta i laget. Andrej Komac, Djurgården, och Miran Burgic, AIK, finns med i truppen.

4 Hörnan ofarlig precis som allt spel så här långt. Lugn och försiktig inledning så här långt och Linderoth står fortfarande upp. Det gör inte Zlatan – han halkar längre och längre ner på den där plaststolen... Säger ingen till honom snart så har han en ryggskada som förmodligen är mer besvärande än knäskadan.

1 Hörna Slovenien.. Det här börjar ju bra...

19.59 Nationalsångerna avklarade. Dags för avspark. Sverige lirar i guld, förstås. Nytt matchställ också. Kommer bilder på det snart. Stoor och Majstorovic gör det enda rätt – och spelar med tröjorna utanför shortsen.

Zlatan däremot har petats från bänken och den blå plaststolen bredvid ser så där bekväm ut.

19.50 Tobias Linderoth kommer alltså att testas ordentligt i dag. Killen har inte spelat match sedan november men är hård som granit, det vet vi, det är sen gammalt. Det har sett ut som om Linderoth har haltat lite på träningarna i slutet på förra veckan och i helgen. Oroväckande förstås.

Så sent som i går uttryckte Anders Valentin, landslagsläkaren, oro över smärtorna som Linderoth har. När Tobbe gjorde media i torsdags blev han lite irriterad på alla frågor kring hans skada och hans problem. ”Börjar bli lite tjatigt”, sa han.

Samtidigt sa han att om det inte känns riktigt bra i dag så ”är det ingen mening”. Ingen mening att åka ner till EM, alltså. Vi får se hur det går i kväll. Jag är rädd att Tobbe tvingas kliva av efter... 22 minuter... eller i halvtid.

19.47 Sveriges startelva: 1 Andreas Isaksson - 5 Fredrik Stoor, 3 Olof Mellberg, 14 Daniel Majstorovic, 2 Mikael Nilsson - 6 - 18 Sebastian Larsson, Tobias Linderoth , 19 Daniel Andersson [K], 21 Christian Wilhelmsson - 22 Kennedy Bakircioglü, 20 Marcus Allbäck.

19.37 Sloveniens startelva presenteras. Flera bär titlar som gjorda för en maffiarulle men lönnmördare och torpeder. Bojan Jokic, Branko Ilic, Mitja Morec, Mirnes Sisic och så vidare...

19.35 Laul, Thorén, Bank på plats också. Bank i solglasögon med Shell-touch men känner jag Bank rätt så är det italiensk design och kvalité. Smart val med solglasögon. Kvällssolen tränger sig in över Nya Ullevi och skiner rätt i nyller på mig och många andra.

Bank och gänget laddade med fika på stan några timmar före kick-off. Blev säkert en massa Cannoli, Latte macchiato, Limoncello, Cappuccino och Arancini och sånt eftersom Bank var med.

Själv tog jag en tjock grillad med rostad lök i korvmojen utanför – som riktiga sportjournalister gör.

19.30 Zlatan på plats. Gled kallt in på Nya Ullevi och tog plats på den svenska bänken bredvid Rosenberg, Valentin (läkaren) och några till. Han spelar inte i kväll Zlatan utan får nöta bänk. Ingen karln behöver oroa sig för i framtiden – bara han får ordning på sitt sargade knä.

19.21 Göteborgs-humorn slår till direkt på Nya Ullevi. Speakern ropar ”Och så har vi ett meddelande till Marcus Allbäck... Örgryte leder borta mot Landskrona. Målskytt Boyd Mwila... ”

19.15 Välkomna till ett soldränkt Nya Ullevi i Göteborg. I kväll är det tänkt att Kennedy Bakircioglü ska stänka in tre mål mot Slovenien och lösa vår anfallskris. Zlatan har ju som bekant ont i knät – det är väl ingen på varken planeten Jorden, Mars, Merkurius, Saturnus eller Neptunus som har missat det. Kennedy startar alltså på topp tillsammans med Mackan Allbäck.

Det känns som om Kennedy har varit med ett tag i det här sammanhanget men han gör faktiskt bara sin 14:e landskamp här i kväll – och förmodligen den första på topp. Det finns mer saker att hålla ögonen på i kväll, mer om det strax...

Marcus Leifby, 30, född och uppvuxen i Älmhult, Småland, och kom till Sportbladet sommaren 2006 efter studier i Ljungskile.

Meriter: Har punktmarkerat landslaget sedan 2007 och följde hela EM-slutspelet på plats i Schweiz och Österrike. Rapporterar direkt från landslagets träningar, presskonferenser och matcher på plats. Och kanske lite till.

Egen karriär: Torpedforward med hockeyfrilla och CCM-hjälm i Diö Goif i början på 90-talet. Ettrig ytterback i Älmhults IF och Kållereds SK i div 3 under 2000-talet. Skorna på hyllan sedan två år.

Favoritlag: Roma, Tingsryds AIF.

Synpunkter? Åsikter? Mejla Marcus!