Marcus Leifby följer landslagsträningen

FOTBOLL

Tobias Linderoth är anmäld till EM-truppen och Zlatan Ibrahimovic på plats – obeväpnad.

I kväll tränar landslaget på Råsunda inför den sista träningslandskampen på Ukraina på söndag.

Sportbladet.se:s Marcus Leifby är på plats och rapporterar direkt.

19.45 Jag tror vi avrundar här och konstaterar att Tobias Linderoth och Markus Rosenberg inte tränade i dag. Mackan har problem med sitt knä och Tobbe har nog bara kört lite rehab på gym.

Zlatan kom ut till slut och var med på i stort sett hela träningen – en träning som var ganska lugn och intetsägande. Fredrik Ljungberg undviker fortfarande att gå in hårt i närkamperna och det är nog klokt med tanke på hans skadade revben.

I morgon tränar landslaget inför lyckta dörrar på Söderstadion. Ingen press på plats alltså så det lär vässas en del på fasta situationer, varianter och en hel del taktiska finurligheter som ska få Guus Hiddink att tappa hakan, näsan och hela sitt anseende han byggt upp när Sverige möter Ryssland i Innsbruck 18 juni.

Även enorma påtryckningar från er (tack alla som mejlade min chef) har jag till slut fått en ny mobil också. Den jag hade när jag bevakade idrottsgalan i vintras skrotas alltså nu. Eller jag har fått två nya mobiler – och en riktig kamera med filmfunktion. Räkna med avlöjande bilder och rörligt material här i bloggen framöver alltså.

Då är jag där. Nu ska jag hem och... hemligt. Vi hörs!

19.40 Fredrik Ljungberg testar lite skott med vänstern och efter varje försök vevar han till med högerarmen och känner på sitt skadade revben. Några av spelarna skriver autografer till några lyckliga. Zlatan kommer ut och skriver han också. Det blev knäpptyst där borta helt plötsligt.

19.33 Zlatan och Källström lämnar planen. Källström såg sjukt tjurig ut – som en 9-åring som inte fått lördagsgodis... en onsdag. Gick med händerna i byxfickorna och slet sig loss från landslagschef Lasse Richt som högg tag i honom.

Richt förresten. Det sägs att han har spelat i samtliga divisioner i det svenska seriesystemet. Från sjuan (eller sexan) och upp till allsvenskan...

19.31 Larsson avslutar spelet med att chippa in ett mål bakom Isaksson. Såg inte helt otagbart ut men Isak missbedömde den bollen som förmodlig var menat som ett inlägg eller något liknande.

Rolle Andersson kör lite lätt nedjogg med spelarna runt planen nu och det ser ut som om träningen lider mot sitt slut.

19.29 Tobias Linderoth, som alltså inte tränar, fick frågan i dag på presskonferensen om han skulle spela mot Ukraina på söndag. ”Vi får se, det är inte jag som bestämmer det”, svarade han. Förstås. På följdfrågan om det skulle kunna bli ytterligare ett mål svarade han bara ”nej, det lär nog krävas en operation till i så fall”.

Så torr kan humorn i landslaget vara i bland men när det väl skämtas till lite så blir man så paff och överraskad så att man skrattar likt förbannat.

19.23 Fördel laget utan västar. 2-1 just nu tror jag.

19.14 Tvåmålsspel. Zlatan, Ljungberg, Elmander, Allbäck, Petter, Sebastian, Dorsin, Mellberg, Chippen i västar mot... ja, resten och det vet ni ju vilka det är.

Ljungberg undvek precis en närkamp, han såg väldigt ängslig ut. I anfallet efteråt hittar Chippen in till Zlatan som vräker sig fram och nickar in bollen bakom Rami. Jubel förstås.

19.07 Kim Källström ”missar” målet och skickar upp en stenhård boll upp på pressläktaren och är nära att sänka en utsänd. ”Nu är det kriiiig” skriker en reporter.

19.00 Zlatan kliver in och börjar träna med övriga laget. Spelövning med två lag i en stor kvadrat. Zlatan svarar på publikens rop efter en liten vinkning och knotten jublar.

18.56 Markus Rosenberg lämnar träningen tillsammans med landslagets naprapat. Ska väl kolla till knät. Mackan hann med att jogga 600 meter ungefär och snacka lite skit med några av lagkamraterna. Ett träningspass helt i min smak.

18.52 Jag lyckas inte hitta rätt på Linderoth ute på planen men det kan bero på att landslaget, precis som vanligt, valt att förlägga uppvärmningen så långt bort som möjligt från pressläktaren.

Vi får inte riktigt ihop det här och det verkar som att Linderoth kör något på egen hand. Zlatan kör med Sandberg, övriga laget kör kvadrat och Rosenberg tittar på.

18.46 Zlatan skämtade lite med Roland Andersson innan han satte igång uppvärmningen med Rosenberg och sjukgymnasten Johan Sandberg. Knotten skanderar ”Zlatan, Zlatan, Zlatan”... och växlar över till ”Källström, Källström, Källström” och avslutar med ”Leifby, Leifby, Leifby”.

Jag vinkar förstås till publiken och får ovationer tillbaka.

18.44 Så där ja, där dök Zlatan upp och knotten här på läktarna, ja alla 10, 11 och 12-åringar, jublar. Han ansluter direkt till Mackan Rosenbergs joggingtur. Blir nog lugnt i dag för Z.

18.40 Jajaja. Då så, då har Condoloeezza puttrat förbi och vi är på plats på Råsunda och kan direkt konstatera att Zlatan inte tränar med övriga laget. Än. Samtliga spelare är ute och värmer upp på planen men Zlatan har inte kommit ut. Enligt uppgifter tränar han på gymet och kan, enligt Lasse Richt, dyka upp lite senare.

18.20 Jag sitter fast i en bilkö. Snuten har spärrat av vägen på grund av Irak-konferensen i Upplands Väsby där USA:s utrikesminister Condoleezza Rice, Iraks premiärminister Nuri al-Maliki och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon deltar. Frågan är om landslaget når fram till träningen i tid. Bussen låg precis framför oss i kön.

Marcus Leifby, 30, född och uppvuxen i Älmhult, Småland, och kom till Sportbladet sommaren 2006 efter studier i Ljungskile.

Meriter: Har punktmarkerat landslaget sedan 2007 och följde hela EM-slutspelet på plats i Schweiz och Österrike. Rapporterar direkt från landslagets träningar, presskonferenser och matcher på plats. Och kanske lite till.

Egen karriär: Torpedforward med hockeyfrilla och CCM-hjälm i Diö Goif i början på 90-talet. Ettrig ytterback i Älmhults IF och Kållereds SK i div 3 under 2000-talet. Skorna på hyllan sedan två år.

Favoritlag: Roma, Tingsryds AIF.

Synpunkter? Åsikter? Mejla Marcus!