STOPPAS FRÅN EM

SVT portas från den mixade zonen – får jaga spelare utanför arenan

Foto: FOTO: GUSTAV MÅRTENSSON, SVT, BILDBYRÅN
SVT:s tänkta team under EM: Staffan Lindeborg (reporter med fokus på Sverige), Glenn Strömberg (expert), Pelle Nyström (reporter), Jonas Karlsson (krönikör), samt två stycken fotografer.
FOTBOLL

SVT:s bevakning av sommarens fotbolls-EM hotas.

Kanalen har fortfarande inte fått tillgång till den mixade zonen där intervjuerna med landslagsspelarna görs efter matcherna.

– Det är inte bra alls, vi kommer inte att kunna göra någon bra nyhetsbevakning, säger Björn Fagerlind, nyhetschef på tv-sporten.

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
Björn Fagerlind.

Sveriges television står för första gången utan rättigheter till ett stort fotbollsmästerskap eftersom TV4 och Canal Digital köpt upp samtliga sändningsrättigheter.

Men public service-kanalens problem stannar inte där.

TV4 äger rättigheterna

Med nio dagar kvar till EM har man fortfarande inte fått några biljetter till den mixade zonen där spelarintervjuerna görs efter matcherna.

– Vi har inte fått klart med tillgång till den mixade zonen. Vi måste gå genom TV4 eftersom de äger rättigheterna, det funkar på det sättet, säger Björn Fagerlind, nyhetschef på tv-sporten.

TV4 har bara fått två biljetter vilka kommer att användas av kanalens team på plats.

– Det är klart att de prioriterar sig själva först men vi vill förstås in på Sveriges matcher. Vi vet inte om vi kommer att få några biljetter men vi jobbar på det. Vi har väntat länge och hela apparaten är ganska trög­jobbad, säger Fagerlind.

Om SVT inte får tillgång till den mixade zonen tvingas

reporterteamen på plats jaga spelarna – utanför arenan.

”Ovant för oss”

Risken är därmed överhängande att kanalen inte får några intervjuer alls – vilket kommer att drabba SVT:s tittare hårt.

– Vi får stå utanför och göra våra grejer och det blir ingen bra nyhetsbevakning. Det är inget bra sätt att jobba på.

Står TV4 i vägen för er?

– Nej, det tror jag inte. TV4 anstränger sig och vi har ett bra samarbete, säger Fagerlind.

Är det frustrerande?

– Inte än men det kan bli. Det är ovant för oss eftersom det är det första mästerskapet där vi inte har rättigheter och tvingas jobba så här.

Hans Pekkari, sportchef på TV4:

– I dagsläget har vi inte tillgång till så många biljetter som vi hade önskat till den mixade zonen och det drabbar både oss och SVT.

– Utrymmet är begränsat för tv-journalisterna och begränsningarna är större i EM jämfört med VM i Tyskland senast. Vi jobbar på att lösa det.

ARTIKELN HANDLAR OM