Fenomenet Henke

”Det är genetiskt”

Foto: GETTY IMAGES
Fysfenomenet Henrik Larsson verkar aldrig mattas.
FOTBOLL

Fenomenet Henrik Larsson fascinerar fotbollsvärlden.

Vid 36 års ålder är han fortfarande en av Europas bästa anfallsspelare.

Nu avslöjar Henke hemligheterna som gör att han kan prestera på toppnivå år efter år.

Henrik Larsson fyller 37 i september, har gjort 93 A-landskamper och står inför sitt sjätte mästerskap. Gör han mål även i EM i Schweiz/Österrike blir han unik.

–?Det verkar som att åren inte tär på honom. Han håller samma klass som tidigare, säger förbundskapten Lars Lagerbäck.

”Inte käka pizza”

Man kan fråga sig hur det är möjligt. När vi frågar Larsson själv svarar han så här:

–?Det är genetiskt, säger Henke som har en mamma från Helsingborg och en pappa från Kap Verde (ö-grupp utanför Afrikas västkust).

Inga andra knep?

–?Får jag en känning ser jag till att den blir åtgärdad direkt. Inte som när jag var yngre, då åkte jag hem och hoppades att det blir bra. Sedan, när jag kom till Celtic, lärde jag mig att det är väldigt viktigt att ta hand kroppen.

Kroppen känns aldrig segare?

–?Jag tror det är mycket mentalt. Stämmer allt runtomkring känner du inte efter så mycket. Men det är klart, har jag spelat 90 minuter går jag inte ut och spelar tvåmål dagen efter som jag gjorde när jag var 27.

Hur tänker du kring kosten?

–?Jag äter gott (skratt).

Tänker du alls på vad du äter?

–?Jag kan inte käka pizza och kebabtallrik fem gånger i veckan. Men det gäller att äta gott. Och när du spelar mycket matcher kan du i princip äta vad som helst. Jag har lärt mig hur kroppen reagerar. Märker man att man går upp för mycket på grund av det man äter, då får man tänka om.

Har det hänt?

–?Ja, i Holland (Feyenoord) åt jag väl mer än jag spelade. Jag var yngre på den tiden och hade inte riktigt koll.

Spelförståelse

Frågar man folk kring Henke är hans största styrka på fotbollsplanen att han gör sin omgivning bättre.

Men hur?

Marcus Allbäck:

–?Jag tänkte faktiskt på det i dag när vi tränade, att han gör det så lätt för mig. Han är i rörelse hela tiden och snackar hela tiden. Vi pratade om det i laget. Tänk om man hade spelat med någon som alltid snackat och sprungit så mycket, det hade varit underbart.

Lars Lagerbäck:

–?Det handlar om Henkes spelförståelse. Oavsett vi försvarar eller anfaller har han egenskapen att läsa spelet väldigt bra. Plus att han orkar vara i rörelse i 90 minuter.

Hur ser då Henke själv på att han gör sin omgivning bättre?

–?Det är viktigt att ge och få information på planen. Som anfallare har du ofta ryggen mot målet, det kan hända saker du inte ser. Får man då information från anfallskollegan eller mittfältaren blir allt mycket lättare. Jag gillar att prata och det är kanske det som gör att mina medspelare blir bättre. Men i grund och botten är de duktiga fotbollsspelare vilket underlättar, säger Henrik Larsson.

ARTIKELN HANDLAR OM