Svensson klarar båda rollerna

”Känner mig mer komplett som spelare”

FOTBOLL

Offensiv eller defensiv mittfältare spelar ingen roll. Anders Svensson är redo för EM i vilken roll som helst och kanske är han bättre än någonsin.

– Jag har presterat på en hög nivå en längre tid, säger han.

Foto: AP
Anders Svensson, mångsidig mittfältare, kan hamna antingen som offensiv- eller som defensiv mittfältare.

När Tobias Linderoth skadade sig såg det illa ut för det svenska landslaget. Som defensiv kraft på mittfältet hade han spelat sig upp på en nivå som gjorde honom till en av favoriterna till Sportbladets guldboll. Frågan var vem som skulle klara av att ersätta Linderoth. Då klev Anders Svensson fram och nu ser många honom som det givna valet i rollen. Dock inte nödvändigtvis Anders Svensson.

– Jag har spelat i båda positionerna på träningarna och jag har växlat mycket fram och tillbaka, säger han.

Vilken roll är du inställd på?

– Om det blir så att jag ska spela i den defensiva rollen så är jag inställd på det, om det blir den offensiva rollen - som ni kallar det även om det inte stämmer - så är jag inställd på det. Jag hoppas bara att jag får spela, säger han.

Linderoth ingår som bekant i EM-truppen, men hur nära han är en startelva i slutspelet är tveksamt. Anders Svensson räknar dock inte bort mittfältskompisen.

– I går var han en 60-70-minutersspelare. I dag är det 75-80 minuter. Snart är han en 90-minutersspelare, säger han.

Bekväm i båda rollerna

I dagsläget ser dock Anders Svensson ut som det givna alternativet som defensiv mittfältare och han har inga problem med att tackla den rollen.

– Jag känner mig bekväm i båda rollerna. Jag tycker att jag har hålliten hög nivå en längre tid i landslaget och jag känner mig mer komplett som spelare än jag gjorde för fyra, fem år sedan.