Allt pekar mot Zlatan och Henke på topp

Får se hur länge det blir

1 av 2 | Foto: OLA AXMAN
Sveriges första forward?
FOTBOLL

Lars Lagerbäck har aldrig inför sina fyra tidigare mästerskapspremiärer bytt anfallspar efter genrepet.

I dagens match, den sista inför EM, spelar Zlatan Ibrahimovic och Henrik Larsson på topp.

Klockan kvart över sju i går kväll på spelarhotellet Scandic Park i centrala Stockholm fick spelarna beskedet om startelvan i genrepet.

Tillbaka på allvar – Henrik Larsson, 36.

”Henke” börjar, precis som i genrepen inför EM 2004 och VM 2006, spela med Zlatan Ibrahimovic på topp mot Ukraina i eftermiddag.

Att Zlatan, som har problem med sin knäskålsena, skulle få speltid bekräftade förbundskapten Lars Lagerbäck redan på lördagens presskonferens.

– Zlatan kommer att s pela, vi får se hur mycket, sa Lagerbäck.

När Sportbladet var i kontakt med landslagschefen Lars Richt sent i går kväll fanns inga nya besked om speltid för Zlatan.

– Det är inget sagt i det fallet, vi får se hur länge det blir, säger Richt.

Senast var i VM

Den senaste matchen som Helsingborgsanfallaren och Interstjärnan spelade tillsammans var mot Tyskland i åttondelsfinalen i VM 2006.

Sedan dess har Zlatan gjort succé i Serie A och ”Henke” spelat allsvenskt och gjort en tur till Premier League och Manchester United.

Sedan Henrik Larssons återkomst i landslaget inför EM har han själv legat lågt med sina möjligheter till spel från start.

– Jag har en målsättning om att slå mig in i startelvan, det måste man ha annars skulle jag inte ha kommit hit. Men jag vet att det kommer att bli väldigt svårt, sa han efter Slovenienmatchen.

”Det är fantastiskt”

När Zlatan tidigare i veckan fick frågan om Henrik Larssons comeback var orden varma:

– Jag tycker att det är fantastiskt. Vad är det? Hans femte, sjätte slutspel? Det är stort. En spelare på Henkes nivå, det är klart att han ska vara med i landslaget.

I alla genrep inför mästerskapen (2000, 2002, 2004 och 2006) har Lars Lagerbäck spelat med ett lag som också utgjort stommen i premiären.

Han har alltid låtit anfallsparet som startat genrepet fått förtroendet i premiären.

Så efter lördagskvällens besked pekar allt åt ett håll: Henke och Zlatan är Blågults anfallsduo mot Grekland.

ARTIKELN HANDLAR OM