Sverige-Ukraina från Råsunda

Följ uppladdningen tillsammans med Marcus Leifby

FOTBOLL

Om sex dagar börjar EM-festen i Alperna och i dag genrepar Sverige mot Ukraina.

Hur funkar Zlatan och Henke på topp?

Tar Kim Källström chansen som offensiv kraft på mittfältet?

Sportbladet.se:s Marcus Leifby följer landskampen på plats Råsunda och rapporterar direkt.

SLUT Genrepet inför EM slutar 1-0 till Ukraina och när domaren blåser av matchen buar publiken ut Sverige. Med all rätt får vi väl säga, vi ska ställa höga krav på landslaget och definitivt räkna med bättre insatser än det här.

Nazarenko avgör alltså matchen med ett kanonskott med tio minuter kvar att spela. Rami Shaaban missbedömer skottet, hamnar på felfot och klarar inte att reparera sin miss.

Det såg ju ganska hyfsat ut det här i första halvlek. Zlatan, Henke, Chippen, Källström och Sebastian skapade en hel del. Kantspelet var stundtals riktigt, riktigt bra och Sverige borde nog ha haft med sig 1-0 i paus.

Men vad hände i andra?

Andra halvlek är en av de sämsta jag sett Sverige spela sedan... ja sedan Nordirland hemma kanske. Anfallsspelet fullkomligt kollapsade, farten försvann med Zlatan och Sebastian. Ljungbergs, Elmanders och Svenssons inhopp gav inte speciellt mycket heller. Henke såg ok ut men inte mer än så.

Chippen och Zlatan gör en riktigt bra första halvlek, den tar vi med oss. Skönt att se att Zlatan ser ut att hålla för spel, precis som med Linderoth som såg bättre ut i dag jämfört med mot Slovenien i måndags.

Dåliga genrep brukar väl betyda bra premiär, eller hur är det? Hoppas på ett mer taggat och fungerande svenskt lag i Salzburg 10 juni annars kommer grekerna göra tzatziki av oss.

Kilar ner på presskonferensen nu och snappar upp några kommentarer. Om en stund kan ni läsa mer om matchen.

Tack för att ni var med, nästa gång vi hörs sitter jag på Sveriges träning i Lugano på onsdag!

93 Nära 2-0 Ukraina när ytterbacken!!! Sjevtjuk (är du inte trött??) hänger med upp i ett anfall och avslutar med en hård yttersida. Rami boxar undan med visst besvär.

91 Det går sakta nu i Sverige. Så sakta så att Sigge Parling förmodligen hade hängt med ganska bra.

90 Minst fyra minuter kvar.

89 Stoor missar ett uppspel som säkert tog 20 sekunder att bestämma sig för. Suck. Kim Källström ser tung ut, han har sprungit mycket där nere i värmen. Skylten med tilläggstiden ska snart upp. Fyra minuter kanske?

87 Nazarenko blir utsedd till matchens lirare och får lite prylar från Intersport. Han knyter näven men det är ju inte så att han behöver ett pannband precis. Zlatan utses till Sveriges bäste spelare.

87 Min chef sms:ar och påstår att han hade tagit skottet från Nazarenko. Då måste det alltså ha varit en tavla av Rami. Ni får avgöra det, in och rösta på sajten. Svensson får ett kanonläge att skjuta men träffar en U:are på straffområdeslinjen.

85 Nära 1-1. Källström tar sig runt på vänsterkanten och slår ett bra inlägg. Henke klackar bollen, det ser iskallt ut, och han får en rätt hysad träff, på volley, men Pjatov nyper bollen ganska enkelt.

84 Mycket Ukraina nu som fick mängder med energi av det målet.

82 Kalldusch för Sverige. Sergej Nazarenko drar till från, tja 28 meter, och får en kanonträff. Bollen, den nya EM-bollen, vobblar fram och ställer Rami Shaaban. 1-0 Ukraina. Skottet såg ut att gå ganska mitt i målet. Den nya bollen ska ju vara riktigt lurig, inte minst för målvakterna.

Vi lär få se en hel del mål av den här typen i EM skulle jag tro. Förhoppningsvis är det inte Rami eller Isak som släpper in dom.

81 1-0 Ukraina!!! Och det är vår väl Olle Stenholm om gör det.

80 Källström slår en bra, hårt inåtskruvad frispark mot den bortre delen av straffområdet men Hansson, Larsson och Ljungberg som är där borta går inte på bollen. En liten touch där hade kunnat räcka långt...

76 Får lite mejl... några läsare befarar tre 0-0-matcher i EM för svensk del. Ja, målskyttet har ju inte lossnat direkt. Men tre 0-0 är väl bättre än 1-2, 1-2, 1-2... Nej, det vet i f...

75 25 203 pers här på Råsunda och va fan... nu ligger Elmander ner igen. Vad är det som händer? Han linkar av och sätter sig... Allt sker på andra sidan och jag ser inte riktigt vad han har ont någonstans.... Jaha, Elmander byts ut... Allbäck kommer in i stället. Ja, det är ju ingen mening att fortsätta så här...

73 Om det svenska anfallsspelet var stundtals lysande i den första halvleken så lyser det med sin frånvaro här i andra. Händer inte mycket alls framåt och kantspelet har dött helt. Chippen ser ut som en helt annan spelare och Henke och Elmander kommer ingenstans.

71 Petter Hansson slår en lam, livsfarligt dålig passning hem till Rami som får rusa ut. Han hinner precis först på bollen och skickar undan. Inget sånt kladd nu!

70 Elmander linkar av och får lite behandling. Såg inte alls bra ut men Alingsås-sonen är uppe på fötter igen och vinkar ivrigt för att få komma in i spel igen. Skönt. Niclas Alexandersson byts ut och ersätts av Fredrik Stoor.

69 Jätteläge för Ukraina, jag såg inte vem det var som avslutade från nära håll i straffområdet men Rami gör en riktigt bra fotparad. Elmander är skadad...

65 Sverige försöker luckra upp U-försvaret men det går lite för sakta. Kim kladdar bort bollen med en dålig passning och Ukraina vänder på spelet och skaffar sig en hörna. Jag känner till en Ukrainsk supporter. Han jobbar på IKEA med mina svenska vänner i Ryssland och heter... Max Zammossentchouk. Kan vara det längsta efternamn jag skådat.

63 Hörna Sverige från höger men den nickas undan. Inför EM för fyra år sedan träningsspelade Sverige mot Polen och Finland och vann båda matcherna med 3-1. För två år sedan spelade vi 0-0 och 1-1 mot Finland och Chile inför VM. Hade varit gott att få med sig en seger här i från. Betyder alltid något och det kan ju absolut inte bli sämre att åka till Lugano med en vinst i bagaget.

Henke avgör i 74:e?

60 Nazarenko i Ukraina ser ut som Olle Stenholm här i från. Eller Putin. Johan Elmander har inte fått mycket vettigt att jobba på så här långt. Ljungberg tog en speedad löpning in i straffområdet för en stund sedan utan att få bollen och har inte setts till sedan dess..

58 Genast lite tråkigare utan Zlatan på planen. Med honom vet man att precis vad som helst kan hända – när som helst.

56 Smarta byten av Lagerbäck. Vi vill inte ha varken Linderoth eller Zlatan småkrassliga eller skadade nu.

55 Nytt spelavbrott. Ännu en U:are som har ont och får vård. Samtidigt passar Sverige på att byta. Linderoth går ut och Anders Svensson kommer inte. Zlatan lämnar också planen och Johan Elmander älgar in. Lät nästan som burop när Anders Svensson hoppade in men det kan ha varit någonting annat det buades åt...

52 Zlatan stämplas och faller men reser sig... Klacken försöker dra igång vågen på Råsunda. Den når 7,5 meter ungefär innan den dör...

51 Ingen av mina kollegor tog med sig fika upp till mig. Tackar. Vågade inte lämna datorn här mitt i Kiev-land. Patrik Sjöberg kopian bakom mig har sneglat över axeln på mig sedan nationalsången...

49 Gäspig inledning på andra halvlek... Hörna Ukraina samtidigt som en spelare ligger ner och får vård.

47 Lyckades precis snappa upp ett ord – det första jag fattar – från mina ukrainska kollegor som omger mig... ” Seeiibajstian Learrrzsson..” var det någon som sa. Sebastian Larsson är utbytt betyder det.

46 Andra halvlek igång och precis som jag berättat tidigare står Rami i andra halvlek. Sebastian har gått ut och ersatts av Ljungberg. Det är kaptenens första match sedan den otäcka smällen, och ett krossat revben, mot Newcastle i april...

PAUS Snart dags igen. På tisdag åker jag ner till Lugano för att bevaka Sverige under EM. Jag har sällskap av 14 kollegor. Vi är alltså 15 reportar från Sportbladet som åker på EM.

Vet inte om ni har sett reklamen men den är värd en titt. Så här jobbar alltså vi...

PAUS Franz intervjuas och får frågan ” Vilket är ditt favoritlag?”... Franz svarar... Sverige. Briljant!

PAUS Franz EM-låt har lite Peps-touch över sig. Är han vår nye Peps?

PAUS Första halvlek slut. Och nu ska Franz uppträda med den officiellt inofficiellt officiella EM-låten. Känns som Franz har varit överallt där jag har varit de senaste veckorna. På trupputtagningen, i Stenungsund, på Ullevi, på Råsunda...

Vad ska vi säga om första halvlek då? Jo då, det finns mycket att ta med sig tycker jag. Anfallsspelet funkar stundstals riktigt bra men vi ska komma ihåg att vi möter ett profillöst Ukraina. Och Ukraina har kontrat på oss och skapat en del. Allt har kommit efter svenskt slarv och U har fått rätt mycket ytor att jobba på mellan mittfältet och backlinjen. Det kommer givetvis att straffa sig mot lag som Grekland, Spanien och Ryssland.

Anfallsspelet var det... Sverige har skapat ett par riktigt bra lägen och de har kommit från kanterna. Både höger och vänster. Chippen har varit riktigt bra till vänster och Seb har, även om han slarvat bort en del bollar, gjort det bra. Seb låg bakom den bästa svenska chansen när Zlatan avslutade direkt.

När Sverige spelar snabbt och rappt, med få tillslag och högt bolltempo, då hänger Ukraina inte med alls. Mer sånt så ska vi nog få hål på de här kosackerna till slut. Zlatan har sett pigg ut, precis som Källström, Chippen och Larsson. Henke kan vi begära mer av, precis som med Micke Nilsson och Alexandersson.

Vi får nog räkna med ett par byten här i halvlek. Ljungberg ska ju in i stället för Seb och Rami för Isak. Frågan är om Lagerbäck vågar fortsätta med Zlatan eller om Elmander kommer in.

45 Bra prestation av Micke Nilsson som bryter, driver upp längs med vänsterkanten och hittar rätt i ett uppspel... med vänstern...!! Paus nu.

44 Lär inte vara många minuters tillägg...

42 Ukraina försöker kontra snabbt på högerkanten med ett snabbt utkast. Chippen bryter och fixar frispark. Bra halvlek av Chippen igen.

41 ... och drar bollen i muren. Svensk hörna dock...

41 Henke får sig en ordentlig tryckare i ryggen och svensk frispark i bra läge. Metern utanför straffområdet men långt till vänster. Zlatan kliver dit och lyfter bort Sebastian...

40 Det blev det men ingen lyckad. Rensas undan. Gomenjuk får läge i anfallet efter och lyfter bollen tätt utanför Isaks bortre stolpe. Såg nära ut men jag tror Isak hade kontroll på den.

40 Zlatan fixar en frispark, Seb ska ta den. Lär bli en lyftning in i straffområdet...

38 Sverige vårdar boll ganska bra och stressar inte alls i uppspelen. Seb är nere och försöker hämta boll. Han har jobbat och sprungit enormt mycket i den första halvleken, Seb.

36 Nilsson tappar ut en enkel boll. Han missbedömer studsen helt och hänger lite med huvudet nu.

35 Micke Nilsson haltar. Han är nog okej... eller? Ljungberg, Majstorovic och Daniel Andersson är uppe och värmer.

33 Ingen Voronin i Ukraina heller. Glömde nämna denna hårfagre anfallare.

30 Jag är inte helt säker men jag tror Tobbe Linderoth gick på världens tunnel. Det såg så ut. Det blev helt tyst på Råsunda och Tobbes hemjobb bar ett skamset uttryck.

28 Neeeej! Ett fint anfall igen av Sverige. På högerkanten den här gången. Seb, Larsson och Zlatan tråcklar sig loss från en knepig situation. Zlatan hittar Seb på ytan och Seb hittar tillbaka in, snett bakåt, till Zlatan som avslutar direkt.

Pjatov räddar. På den efterföljande hörnan är Henke nära att göra 1-0 på nick men en back nickar undan på mållinjen.

26 Härligt svenskt anfall. Zlatan och Henke väggspelar sig fram, med flera väggar, och Henke tar avslut till slut. Täcks undan av en U-back och på returen drar Kim Källström bollen över – igen – på ett inspel från Sebastian Larsson. Finfint anfall som var värt mer än ett blockat skott.

24 Livsfarligt på en U-hörna från höger. Sverige får undan bollen. Före avspark var handbollslegendaren Staffan Olsson här och intervjuades... Nu ska han tydligen göra ett inhopp... för Ukraina. Märkligt.

22 En rättelse nu när Sverige ändå inte spelar särskilt bra. Giganten Henrik Lundgren som jag nämnde tidigare är inte alls kollegan Henrik Lundgren utan en helt annan Henrik Lundgren. En namne Henrik Lundgren. En helt vanlig Henrik Lundgren som har koll på AIK-upplagan från 1992 och den ukrainska fotbollsexporten.

Henrik Lundgren kommer från Sumpan och jag har lovat att bjuda alla läsare på den här länken... Titta in... Oc h Henrik Lundgren, båda två, ursäkta att jag mixade ihop er.

19 Micke Nilsson har inte riktigt kommit in i det riktigt. Han gjorde en ganska svag match mot Slovenien i måndags också och det märks att han inte riktigt är bekväm till vänster. Varför inte våga spela in Dorsin där med sin vänsterfot?

18 Fin svensk möjlighet. Seb hittar in till Källström från höger. Källström laddar med vänstern, strax utanför straffområdet, men vänder över till högerfoten och skjuter över. Källströms höger är väl som Micke Nilssons vänster...

16 Dålig svensk period nu med mycket bolltapp. Ukraina har fått komma upp två gånger om och skaffat sig två halvhyfsade lägen. Avsluten har gått utanför tack och lov. Svenska klacken skanderar ”vi ska till EM och det ska inte ni”..

12 Ukrainas anfallspar ska vi väl klara hålla koll på. Vladimir Gomenjuk spelar i Simferopol och Jevgenij Seleznev i Arsenal Kiev. Det väntar betydligt svårare lirare i EM. Torres, Villa, Charisteas, Gekas, Amanatidis... Huuu...

11 Ukraina kontrar och Mellberg tvingas fläka undan ett inlägg från höger. Ingen fara på taket där men kontringen kommer återigen när Henke tappar boll.

8 Fint svenskt anfall på vänsterkanten. Chippen tar en jättelöpning och får en fin yta att gå på. Inlägget, mot Zlatan på första stolpen, är riktigt bra och Zlatan är cirkus tre centimeter eller tre hundradelar från att komma först på den.

Härligt! Fart och fläkt i det svenska spelet nu. Bra inledning av Chippen som var jäkligt bra mot Slovenien senast. Hur gör Lagerbäck med Ljungberg nu? Chippen till höger kanske och Ljungberg till vänster?

6 Sverige trillar boll fint på högerkanten och rullar sig ur ett halvknepigt läge alá Milan. Larsson sticker i djupet på en jätteyta men Sebs passning är lite för hård. Han slår ihop händerna och grämer sig lite över den dåliga passningen. Ska bli intressant att se hur Sverige påverkas av värmen...

5 Henke tappar boll och Ukraina kontrar men Sebastian Larsson jobbar hem som en galning. Mycket spel på Sveriges vänsterkant och Chippen har varit med mycket i spelet så här långt.

3 Zlatan får sig en tryckare av Jarmasj men är snabbt på fötter. Nära att hitta Henke med en läcker klack direkt efter.

2 Källström och Larsson väggar och trixar sig framåt och får applåder. Henke kan vara bäst i världen på att skarva fram bollar, jag hävdar det.

1 Då var vi igång...

15.55 Nationalsångerna avklarade. Någon minut till avspark nu. Härligt sommarväder och Råsunda är soldränkt. Mycket gult och blått på läktarna  – och på planen.

Ukraina spelar i helblått – Sverige i gult.

15.51 Startelvorna presenteras och det jublas mest åt en svensk, så klart, och det är inte Petter Hansson. Henke och Zlatan är så klart populärast. Zlatan får det största jublet. Inget direkt tryck när Andrej Rusol presenterades...

15.48 Många här på pressläktaren, ja alla från Ukraina, kollar lite suspekt på de gigantiska kanelvete-bullarna som förbundet har bakat dagen till ära. De är enorma och mina kollegor här, från ”Sovjets kornbod” som Ukraina kallats, tycker säkert att det är ett slöseri... Det gick åt mycket deg till de här bullarna...

15.45 Några har efterfrågat Ukrainas startelva. Den ska ni förstås få den också. Här är den, från höger: 1 Andrej Pjatov - 15 Grogorij Jarmasj, 3 Alexander Kucher, 6 Andrej Rusol, 13 Vjatjeslav Sjevtjuk - 17 Alexej Gay, 16 Sergej Kravtjenko, Jevgenij Levtjenko, 18 Sergej Nazarenko - 9. Jevgenij Selenznev, 11 Vladimir Gomenjuk.

Ingen Rebrov eller Shevchenko alltså.

15.42 Vadim Jevtusjenko heter killen. AIK:s kanske viktigaste spelare när laget tog SM-guld 1992. I dag är han assisterande förbundskapten för Ukraina. Kollega Henrik Lundgren hann först. Han beskriver ”Vadde" som en legend och då ska ni veta att Henke är från Götet...

15.34 Någon som känner igen den här killen? Först in med rätt svar belönas som vanligt med en attraktiv namnpublicering och en interaktiv hyllning i bloggen. Inga vykort, tack.

15.28 Sverige planerar att göra två byten i halvtid. Lars Lagerbäck tänker spela Fredrik Ljungberg och plocka ut Sebastian Larsson, skriver förbunder på sin hemsida. Tänkbart då att Chippen flyttas över till högerkanten.

Känns vågat, kanske lite väl vågat? En ukrainsk armbåge på bröstet kan vara riskabelt men å andra sidan så hade väl inte läkarna gjort tummen upp för spel om risken för att slå upp skadan hade varit överhängande.

Ljungberg spelar ju med ett specialskydd runt bröstet.

Dessutom har Lagerbäck annonserat att Rami Shaaban ska få en halvlek.

15.26 Och tv-sportens Staffan Lindeborg är med mig på den östslaviska sidan.

15.26 Jag har förflyttats över till den ukrainska sidan på Råsundas pressläktare. Många män men linnen runt omkring mig.

15.19 Är det här en svensk EM-premiärelva vi ser på Råsunda i dag? Ja, det är väl inte alls omöjligt. Flera platser är förstås ”stängda”. Backlinjen, ja där fajtas väl Stoor och Alex om platsen till höger. Jag tror på Alex. Stoor är för oerfaren och kommer bli orolig i magen om han får starta den viktiga premiärmatchen mot Grekland i Salzburg 10 juni.

Henke och Zlatan, om de är kuranta, lär starta i anfallet. Elmander, som varit mer eller mindre given från start i två år nu, lär får nöta bänk. Men vilket sparkapital!

På mittfältet tampas Svensson och Källström som vanligt om en av platserna. Inte omöjligt att Svensson får ta den defensiva rollen bakom Källström. Hänger nog mycket på hur Linderoth ser ut i dag och hur han reagerar på mycket spel de kommande dagarna.

Sen har vi kanterna. Chippen till vänster och Seb till höger i dag. Blir Ljungberg klar för spel, han sitter på bänken i dag och lär inte spela speciellt mycket med sitt ömmande revben, ja då åker nog Chippen trots att han visar toppform och är mer harmonisk än någonsin.

15.18 Sveriges startelva, från höger: 1 Andreas Isaksson - 7 Niclas Alexandersson, 3 Olof Mellberg, 4 Petter Hansson, 2 Mikael Nilsson - 6 Tobias Linderoth [K] - 18 Sebastian Larsson, 16 Kim Källström, 21 Christian Wilhelmsson - 10 Zlatan Ibrahimovic, 17 Henrik Larsson.

15.10 Nu! Sex dagar, två timmar och lite drygt 40 minuter kvar till EM startar.

Och håll i er nu alla ukrainare, alla Kiev-kosacker och du också Segei Bubka. Håll hårt i staven. Nu blir det åka av. Sverige-Ukraina i det sista genrepet inför EM – med Henke och Zlatan startar på topp från start. Ukraina, som inte spelar EM och som saknar Andriy Shevchenko... ja, det luktar 4-0 lång väg.

Sen hoppas vi givetvis på en massa sköna besked... Mer om det snart, precis som startelvan. Välkomna!

Marcus Leifby, 30, född och uppvuxen i Älmhult, Småland, och kom till Sportbladet sommaren 2006 efter studier i Ljungskile.

Meriter: Har punktmarkerat landslaget sedan 2007 och följde hela EM-slutspelet på plats i Schweiz och Österrike. Rapporterar direkt från landslagets träningar, presskonferenser och matcher på plats. Och kanske lite till.

Egen karriär: Torpedforward med hockeyfrilla och CCM-hjälm i Diö Goif i början på 90-talet. Ettrig ytterback i Älmhults IF och Kållereds SK i div 3 under 2000-talet. Skorna på hyllan sedan två år.

Favoritlag: Roma, Tingsryds AIF.

Synpunkter? Åsikter? Mejla Marcus!

ARTIKELN HANDLAR OM