Folket: ”Vi tror på dig”

Ny sifoundersökning: Stort förtroende för Lagerbäck

FOTBOLL

Svenska folket har förlåtit misslyckandet i Tysklands-VM 2006.

I dag lyfter Lars Lagerbäck mot Lugano – och han har rekordstort stöd från fansen.

–?När jag träffar fotbollsintresserade så är de oftast positiva, säger Lars Lagerbäck.

Foto: ANDERS DEROS

Efter VM för två år sedan kände bara 45 procent av svenska folket stöd för Lars Lagerbäck. När Lars Lagerbäck i morgon sätter sig på planet till Lugano har det svängt. En unik Sifo-undersökning, gjord för Sportbladet, avslöjar att 60 procent av svenska folket har förtroende för förbundskapten Lars Lagerbäck.

Han har själv märkt av det ökade förtroendet och stödet?

–?I den lilla omfattning jag träffar vanligt folk... eller vanligt folk, det är ju inte så jag menar utan folk som är intresserade av fotboll, har det oftast varit positivt. Det är ibland när man går från matcher man får höra en och annan sanning om att det är fel spelare med, säger Lagerbäck.

Somnar med gott samvete

Känner du ansvar inför supportrarna?

–?Nä. Så länge jag känner att vi gör vårt bästa och förbereder oss så kan man titta sig i spegeln innan man går och lägger sig – det är ingen rolig syn i och för sig – men då kan man lägga sig med gott samvete, säger Lagerbäck, som gör sig redo för sitt femte stora mästerskap som förbundskapten.

–?Om du tar de sista mästerskapen har förväntningarna varit höga när man träffat folk eller hört vad folk har pratat om och det kan man också tolka som att de har en viss tilltro till oss, att de tror att vi ska lyckas, säger Lagerbäck.

Öste mer 2000

Hur känns det nu jämfört med inför tidigare mästerskap?

–?Det känns som det brukar. Inför Japan var det annorlunda, då slog vi mer ur underläge.

Skillnad mot första gången?

–?Då (2000) tyckte man att det var fantastiskt att ha gått till slutspel, det var mer känslor och överambition. Då öste vi bara, vi lärde oss en del. Vi hade en stark defensiv, ett mål i kvalet, det var ganska uppskruvat. Fallet blev ganska stort. Det tyder på att det var höga förväntningar eftersom det blev stormigt, säger Lars Lagerbäck.

Följer inte media

Med framgångarna i EM-kvalet och det ökade förtroendet följer en press att lyckas. En press som Lagerbäck lärt sig att hantera.

Påverkas du verkligen aldrig inombords?

–?Jag vet inte, säkert gör man det omedvetet, jag gör det inte medvetet. Jag tror inte att jag är speciellt stark, men det funkar bra. Inför ett slutspel, med all respekt för er, jag följer inte media, Roland och jag försöker fokusera på oss själva. Att allt är väl förberett och alla gör sitt bästa – högre krav än så lägger inte jag på mig själv.

FAKTA

Vilket förtroende har du för förbundskapten Lars Lagerbäck?

Inte särskilt stort, inget alls & tveksam, vet ej = 40 %

Mycket stort & ganska stort = 60 %