”Bra, då har ni jobb till mig”

Guus Hiddink är den bäste – enligt läsarna

Foto: AP
På cykeln – men inte ute och cyklar Guus Hiddink tar cykeln mellan lyxhotellet och träningarna på den lokala idrottsplatsen. Och han är populär hos sportbladet.se:s läsare som röstat fram honom till den bäste förbundskaptenen i EM.
FOTBOLL

ROTTACH-EGERN. Förtroendet för Lagerbäck är stort. Men EM:s bäste förbundskapten är Guus Hiddink enligt sportbladet.se:s läsare.

– Bra, då har ni jobb till mig när jag får sparken härifrån, garvar den ryske förbundskaptenen, som aldrig är ute och cyklar.

Hemma i Varsseveld i Holland älskar han att ta fram sin Harley-Davidson och glida iväg.

Här på det ryska EM-lägret i den idylliska kurorten Rottach-Egern vid foten av de bayerska alperna får han nöja sig med att cykla.

Guus Hiddink cyklar de fyra kilometerna från lyxhotellet Seehotel Uberfahrt till träningarna på den lokala idrottsplatsen.

De ryska journalisterna är mycket förundrade.

– Vi européer brukar cykla mycket. Varför inte ta chansen nu när man har möjligheten, svarar Hiddink.

Cykel till träningen verkar annars vara ett gammalt trick bland de holländska förbundskaptensrävarna. Minns hur Leo Beenhakker cyklade med hela sin Trinidad/Tobago-trupp till och från träningarna inför VM 2006.

Största namnet

Men om Beenhakker,

i?dag i EM-nationen Polen för övrigt, ursäktar så är Hiddink det största namnet av alla holländare (och de är många) som blivit internationella topptränare.

Bland de ryska, svenska och spanska journalister som följer det ryska laget finns också tre holländare. De är här bara för Hiddinks skull.

– Skulle han göra något liknande med Ryssland som han gjorde med Sydkorea och Australien så blir han en större grej hemma i Holland än vårt eget landslag, säger Renze på AD Sportwereld.

Men det är inte bara i hemlandet Hiddink är oerhört högt respekterad.

I sportbladet.se:s omröstning, som ni kan läsa mer om i Sportbladets EM-bibel som säljs nu, om vem som är den bäste av EM:s förbundskaptener, får nämligen Hiddink överlägset flest röster: 36 procent. Lars Lagerbäck är blott fyra på åtta procent.

– Det är ett resultat som gläder mig väldigt mycket, säger Hiddink när han får höra talas om omröstningen.

Är det också ett bevis på att fotbollsintresserade svenskar har bra koll?

– Ja, självklart, utbrister Hiddink med ett skratt. Nej, men låt oss nu vara lite ödmjuka. Visst är det fint att höra, men jag drömmer mig inte bort, jag vet verkligheten. Vi måste ta poängen av er också (i EM) och när vi gör det kommer jag inte vara den populäraste mannen i Sverige, det vill jag lova.

Han tystnar ett tag, tänker efter och säger sedan:

– Bra, då har ni jobb till mig när jag får sparken härifrån, haha.

Körde ”kvadraten”

Hiddink har ett avslappnat men samtidigt världsvant sätt att umgås med alla typer av människor.

På träningarna påminner han mer om en engagerad division fem-tränare än världens kanske mest respekterade förbundskapten. I?går kväll hoppade han in och körde ”kvadraten” med tvillingarna Berezutskij och Uefacupmästarna Zyrjanov och Semsjov.

Bryter frågestunden

Energiskt och med glimten i ögat jagade han på sina adepter: ”Står du och väntar på bussen, eller?”, hånade han en stillastående Semsjov.

De ryska journalisterna njuter av att se ett ryskt landslag som så ofta frätts sönder av inre stridigheter inför mästerskap vara i sådan harmoni (pengabråket med förbundet stör inte gruppen). Mannen bakom denna förvandling är förstås Hiddink.

– Hans betydelse är omätbar, säger Vasilij Berezutskij.

Efter träningen bryter Hiddink frågestunden med pressen för att se den ryske landslagschefen springa en kilometer runt planen på under tre minuter.

– Vi har slagit vad en flaska vin på att han inte fixar det.

Men ”Rysslands Lasse Richt”, som är gammal längdåkare, klarar det och när Hiddink sätter sig på cykeln för att rulla hemåt är han en flaska vin fattigare.

Men holländaren har råd – med hjälp av pengar från Roman Abramovitj betalar ryska förbundet honom 20 miljoner kronor om året.

Bara så Lagrell vet.

FAKTA

Vilken förbundskapten är bästa coachen i EM?

Guus Hiddink 36,8%

Luiz Felipe Scolari 19,6%

Otto Rehhagel 10,4%

Lars Lagerbäck 8,7%

Luis Aragones 1,9%

Övriga 22,6%

Antal röster: 9 783

ARTIKELN HANDLAR OM