REDO FÖR EM-STRID

Ljungberg om den falska nyheten: Det kanske inte är så skumt

Lugn En rysk tidning spred i går falska citat från Fredrik Ljungberg om sin förre tränare i Arsenal, Arséne Wenger. Men Fredrik Ljungberg tar lögnerna med ro.
FOTBOLL

LUGANO. EM-premiären spelas på tisdag – i går började psykningarna.

Falska citat från Fredrik Ljungberg spreds från en rysk tidning.

– Nu börjar krigsföringen, säger Sveriges lagkapten.

Rysslands tredje största sporttidning Sport Den Za Dnem, baserad i St Petersburg, publicerade inför det svenska EM-lagets avresa till Lugano en artikel om Fredrik Ljungberg.

Enligt tidningen gick den svenska mittfältaren till tuff ­attack mot sin före detta tränare Arsène Wenger i Arsenal.

Uppgifterna, som publicerades i gårdagens Sportbladet, slogs upp stort i England och den svenska lagkaptenen fick under gårdagen, bara fem dagar före EM-premiären mot Grekland, lägga tid och energi på att dementera citaten.

”Så det funkar”

– Jag har aldrig pratat med den här tidningen överhuvudtaget, säger han.

När Sportbladet tog upp frågan på presskonferensen efter landslagets första träning i Lugano konstaterade Fredrik Ljungberg kallt att tidpunkten för publiceringen säkert inte var en slump – Sverige möter Ryssland i gruppspelet i EM.

– Det kanske inte är så skumt ändå, EM börjar strax. Det är väl lite så det funkar ...

”Har hänt lite småsaker”

– Det har hänt lite småsaker under de tio åren jag spelat och allt som skrivs och sägs är inte riktigt sant. Men detta är ett hopplock jag har talat med mina rådgivare om det är en annan väg man ska gå, det är inte helt rätt, säger Fredrik Ljungberg.

Den djupledslöpande mittfältaren har haft många framgångsrika år i Arsenal och de felaktiga citaten kan få ett juridiskt efterspel.

Lagrell reagerade

Får en sådan här sak dig ur balans?

– Om jag hade varit ung och inte varit med om det förr kanske det tagit en ur balans, men jag har upplevt det förr.

Flera spelare i laget och Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska fotbollförbundet, reagerade när de läste uppgifterna från den ryska tidningen.

– Jag tänkte bara att han kan inte vara så otaktisk att han säger det som står där just nu. Jag har varit med länge men aldrig upplevt något sådant här i den här omfattningen, säger Lars-Åke Lagrell.

FAKTA

”Vi har varit med om sådant här förr. Under VM 2006 skrevs alla möjliga saker som inte stämde. Det är väl individuellt hur man påverkas och väljer att hantera det.”

Olof Mellberg

”Det är tråkigt om sådana saker sprids, men det känns som att han för stor erfarenhet för att påverkas av en tidningsnotis.”

Markus Rosenberg

”Jag tror inte att han påverkas av sådant. Man vet vad man själv har sagt. De får försöka med något annat.”

Petter Hansson

”Man tar till lite olika knep, men jag vet inte om det störs. För mig var det uppenbart att det inte stämde. Även om han tycker det, så tror jag inte att han skulle sagt det.”

Niclas Alexandersson